În iarna lui 2022 am petrecut prima noastră vacanță cu copilul în Gran Canaria, una dintre insulele care compun arhipelagul Canarelor, aflat în Oceanul Atlantic.

Unde se află Gran Canaria

Geografic, aceste insule se află în dreptul coastelor Marocului, fiind situate pe Placa Tectonică Africană, dar social și politic ele aparțin de Spania, făcând așadar parte din UE (însă fiind la peste 1000 km distanță de Peninsula Iberică).

Fotografie preluată de aici

Gran Canaria este o insulă vulcanică, apărută în urma unor erupții violente care au avut loc acum milioane de ani.

Peisajul creat în urma acestei intense activități vulcanice este spectaculos: de la plaje cu nisip negru până la munți, vulcani, caldere, roci vulcanice, lavă împietrită, conuri de tuf, care uneori se împletesc cu diverse forme de vegetație, totul mărginit de apele tumultoase ale Oceanului Atlantic.

Insulele Canare – fotografie preluată de aici

Nu știam mare lucru despre Gran Canaria și nu aveam cine știe ce așteptări când am ajuns acolo.

Dar ce să vezi: am descoperit o insulă minunată, care ni s-a lipit de suflet, exact cum am pățit și cu Samotraki în Grecia acum mulți mulți ani.

Cum ajungeți din România în Gran Canaria

Compania Wizz Air are zboruri directe din București în Gran Canaria.  Zborurile Wizz sunt disponibile în perioada decembrie – martie (cu aproximație, nu știm 100% perioadele disponibile, dar în orice caz nu tot anul, ca în Tenerife).

Zborul a durat în jur de 5 ore și jumătate. Am avut bilete luate din octombrie 2021. Costul a fost de aproximativ 2500 Ron dus-întors, pentru 2 adulți și un copil, cu locuri rezervate în prealabil, cu 1 bagaj mare de cală și 2 bagaje Priority. Aici găsiți site-ul Wizz Air.

O altă combinație prin care puteți ajunge în Gran Canaria este pe ruta București – Madrid (cu Wizz), apoi căutați bilete Madrid – Gran Canaria cu Ryan Air.

Puteți găsi zboruri mai convenabile la preț încercând combinația de mai sus. Însă dezavantajul îl reprezintă faptul că trebuie să schimbați avionul și probabil să poposiți o seară în Madrid (dacă nu există un interval suficient de lung între zboruri).

Totuși puteți profita de ocazie pentru a vizita și capitala Spaniei, caz în care recomandăm să lăsați 2-3 zile între zboruri.

UPDATE 2024 – Wizz Air nu mai are zboruri directe din București în Gran Canaria. Printre variantele pe care le aveți la dispoziție sunt:

  • Zbor București – Tenerife și apoi luat ferryboat (sau avion) spre Gran Canaria
  • Zbor București – Madrid cu Ryan sau Wizz Air, apoi zbor Madrid – Gran Canaria cu Ryan, Vueling sau Iberia Express.

Începutul proiectului de călătorie în Gran Canaria

Când să mergeți în Gran Canaria și cum e vremea

Pe scurt: puteți merge oricând, în orice perioada a anului. Temperatura medie este undeva la 21 – 24 de grade și nu degeaba insulele din arhipelag sunt cunoscute sub denumirea metaforică de ”insule ale primăverii eterne”.

Însă acest aspect este valabil doar pentru unele zone ale insulei.

Sunt și zone mult mai răcoroase, având în vedere faptul că în Gran Canaria există o varietate de microclimate, fiecare cu particularitățile sale, la fel și relief muntos, unde clima este, desigur, diferită față de zonele cu plajă.

Concret, treaba aceasta cu microclimatele înseamnă că puteți sta în costum de baie la plajă, iar după o oră de condus puteți ajunge în alte zone ale insulei, în care temperatura este mai scăzută cu câteva grade bune și unde aveți nevoie de hanorac sau jachetă de ploaie.

Astfel, Gran Canaria își merită pe deplin numele de ”micul continent”, întrucât peisajele și microclimatele pot varia semnificativ pe distanțe relativ scurte.

Vreme cu ploaie, nori și curcubeu în centrul muntos al insulei (Tejeda)

Senin în sudul insulei (dunele de nisip din Maspalomas)

De asemenea, la fel ca în insula vecină Tenerife, există anumite diferențe între climatul din nordul insulei și cel din sud.

Sudul este cunoscut ca având o temperatură constantă pe toată durata anului și fiind un loc în general călduros, motiv pentru care concentrează o sumedenie de turiști.

Nordul este mai puțin călduros și mai puțin turistic, prin urmare mai autentic.

Noi am petrecut multe zile în partea de nord – vest și în centrul insulei, unde totuși am nimerit destule zile însorite, contrar așteptărilor.

Am scris mai multe despre variațiunile de vreme întâlnite de noi în nordul și centrul insulei aici.

În partea de sud a insulei ne-am bucurat exclusiv de temperaturi blânde sau chiar ridicate, cu o medie de 23-25 de grade (care de obicei se resimțeau ca fiind mai mult).

În unele zile au fost chiar 27+ grade. La capitolul vreme chiar putem spune că am avut noroc, în mare parte.

Dacă mergeți vara în Gran Canaria ar fi bine să țineți cont că temperatura medie urcă spre 26 – 28 de grade, care în fapt se resimt ca fiind mai mari, din cauza umidității.

Confortul termic cel mai plăcut este probabil în lunile de iarnă, primăvară și toamnă.

Soare si plajă în sudul insulei

Lunile decembrie – februarie sunt considerate sezon de vârf în Gran Canaria, iar insula se umple de europeni și alți turiști aflați în căutare de soare și căldură.

Prețurile la avion, cazări și la închirierea mașinilor devin mai mari în această perioadă.

În orice caz, dacă vreți să scăpați de frigul și iernile din România, Gran Canaria se poate dovedi o alegere inspirată. Dar la fel de bine puteți merge în oricare altă perioadă a anului – veți găsi insula la fel de fermecătoare și de însorită.

Soare și vreme de plajă în nord (unde, așa cum spuneam, am nimerit multe zile însorite, contrar așteptărilor)

Bufadero – loc un se sparg valurile cu putere

Ce este ”calima”

Calima este un fenomen meteo care apare în toate Insulele Canare, mai ales în lunile de iarnă. Este vorba de nisip adus de vânt din deșert, atunci când există o presiune ridicată peste Sahara (să nu uităm că insulele sunt situate în dreptul coastei sudice marocane, unde se află o parte din deșertul Sahara).

Aerul devine alb, galben sau încețoșat, nisipos, greu de respirat, iar vizibilitatea este redusă. În timpul unei calima este recomandat să stai în spații interioare, mai ales dacă suferi de alergii respiratorii.

Și temperaturile de afară cresc în perioadele de calima și uneori în atmosferă se simte un soi de vânt fierbinte.

Cam așa se vede o calima din spațiu (în dreapta este coasta Africii)

De regulă calima durează între o jumătate de zi și 3 zile.

Uneori calima se întinde pe mai multe zile la rând și au fost situații în care aeroporturile de pe insule s-au închis din cauza vizibilității reduse care îngreunează considerabil aterizarea sau decolarea avioanelor.

Noi am prins o calima pe durata șederii pe insulă, care s-a simțit mai puternic în sud și mult mai puțin în nord unde stăteam noi, așa că nu ne-a afectat prea tare.

Am stat într-adevăr înăuntru pentru câteva ore, iar apusul pe care l-am văzut în ziua cu pricina a fost unul ciudat și încețoșat.

Anunț pe un grup local

Vacanță cu copilul în Gran Canaria – cum sunt plajele

Plajele sunt cu ieșire la Oceanul Atlantic și multe au genul acela de frumusețe sălbatică, raw, impunătoare. Nouă ne-au plăcut mult, dar poate nu sunt pe gustul tuturor.

Dacă veniți în Gran Canaria cu așteptarea de a găsi plaje „cuminți” sau imaculate (în genul celor din Grecia), cu intrare lină în ape calde și blânde, ei bine, nu este tocmai locul potrivit (deși există câteva plaje cu intrare lină).

Apropo, despre Gran Canaria nu putem spune că este exclusiv o destinație de plajă, fiind o insulă versatilă, care oferă o paletă largă și bogată de experiențe.

Există și plaje amenajate în mod artificial, cu nisip alb și intrare lină, cum ar fi celebra Amadores (într-adevăr o plajă frumoasă).

Amadores

Amadores văzută de sus

Există plaje cu nisip negru (vulcanic), cu nisip fin și auriu, cu bolovani (cum sunt cele din nordul insulei). Găsiți și plaje turistice, dar și plaje sălbatice sau izolate.

Probabil cea mai faimoasă plajă din Gran Canaria este Maspalomas, aflată în sudul insulei, ca parte dintr-o rezervație naturală, numită Rezervația Dunelor Maspalomas, compusă din trei ecosisteme: plantația de palmieri, iazul și dunele de nisip.

Cea mai lungă plajă urbană din Gran Canaria este Las Canteras, lungă de apr. 3 km (se află în capitala Las Palmas).

Maspalomas – Playa del Ingles

Las Canteras într-o zi cu ceață

Punct de belvedere pentru admirat apusul, în Sardina del Norte, lângă far

Plajele noastre preferate au fost:

  • Maspalomas (lungă de câțiva km, în mare parte neamenajată, excelentă pentru plimbări pe jos la apus – se intersectează cu Playa del Ingles, dar de fapt e aceeași plajă neîntreruptă)
  • Amadores (cam cea mai child friendly pe care am întâlnit-o pe insulă, cu intrare lină în apă și nisip alb, fin)
  • Sardina del Norte (o plajă micută din nord, cu nisip negru, frecventată mai mult de localnici, cu o atmosferă pașnică și relaxată, cu apă fără curenți oceanici puternici, în care am putut face baie cu copilul)
  • Playa Tauro (aflată în sud într-o zonă turistică, exploatată la maxim, dar ca prin minune plaja este liberă de resorturi sau construcții masive din beton, cu un aer wild. Atenție, mai există și altă plajă cu un nume similar, Taurito – sunt locuri diferite)
  • Playa del Cura (aflată în stațiunea cu același nume, o localitate liniștită, situată în sud – vest, cumva ferită de agitația pe care o poți regăsi în alte locuri din zonă)

În orice caz, dacă veniți în Gran Canaria cu gând de plajă, soare și leneveală, vă puteți orienta către plajele aflate în sudul însorit (sau în partea de sud-vest / sud – est).

Aici găsiți un articol cu alte detalii și sugestii de plaje în Gran Canaria.

Plajă sălbatică în nordul insulei (San Felipe)

Plajă cu nisip vulcanic în nordul insulei (Sardina del Norte)

Plaja Tauro, surprinzător liberă de construcții în sudul cel aglomerat (a nu se confunda cu Taurito)

Temperatura oceanului și piscinele naturale

Apa oceanului nu este una deosebit de caldă și nici nu ar avea cum, dacă ne gândim ce forță dezlănțuită reprezintă Atlanticul. În schimb, am putea spune că este revigorantă.

Temperatura medie a oceanului este undeva între 19-22 de grade (uneori ajunge și la 23 de grade).

Noi am făcut baie în repetate rânduri în cursul lunii ianuarie, inclusiv alături de fetiță. Dacă treci peste senzația inițială de apă rece, te acomodezi imediat (sau cel puțin noi așa am făcut).

În plus, am prins adeseori temperaturi ridicate afară, așa că era de fiecare dată o plăcere să ieșim din apa revigorantă și să ne întindem la soare.

În general am ales plaje cu ape relativ liniștite, fără curenți oceanici puternici, acolo unde vedeam că mai făceau și alți oameni baie. Am evitat să înotăm în apele din locurile mai sălbatice sau mai pustii.

Unele plaje au în apă baraje care temperează forța valurilor, cum ar fi plaja Las Canteras din capitala Las Palmas.

Sardina, o plajă din nordul insulei unde mereu ne-am simțit în siguranță când am înotat

Plaja Las Canteras din Las Palmas, într-o zi înorată, nu foarte ofertantă pentru înot și plajă (deși unii oameni înotau)

Cele mai frumoase îmbăieri le-am avut în piscinele naturale din nordul insulei. Aceste ”piscine” sunt spații cu apă oceanică liniștită, unde poți înota în siguranță (dar cu atenție), la adăpost de furia și forța valurilor.

Piscinele sunt mărginite de ”breakwaters” naturale și de pietre vulcanice, ceea ce duce la formarea unor ape calme, care îți permit să interacționezi liniștit cu oceanul (mai ales dacă te temi de valurile prea mari sau nu ești un bun înotător).

Sunt un loc potrivit și pentru a face snorkeling. Iar temperatura apei este ușor mai caldă față de oceanul cel larg.

Baie în piscina naturală Charco de San Lorenzo (în nordul insulei)

Totuși trebuie să aveți grijă – dacă oceanul este deosebit de agitat, iar valurile se revarsă cu putere în piscinele naturale, mai bine evitați scăldatul (nu de alta, dar au fost raportate și incidente cu valuri puternice aruncând înotătorii de colo colo în piscina naturală ca într-o mașină de spălat și lovindu-i de margini).

La origine, piscinele naturale reprezintă un rezultat al erupțiilor vulcanice și al scurgerilor de lavă care au definit topografia arhipelagului Canare de-a lungul a zeci de mii de ani.

Practic, ne putem referi la ele ca la niște ”piscine de lavă” care au fost ulterior umplute cu apa oceanului.

Reprezintă locul perfect pentru a te ”boteza” în apele Atlanticului, iar nouă ne plăcea să glumim că nu ai fost pe insulă dacă nu te-ai scăldat din plin într-una dintre piscinele sale naturale.

Am scris mai multe despre piscinele naturale din Gran Canaria aici.

Baie în piscina naturală Las Salinas de Agaete

Charco de San Lorenzo

Unde e mai bine să vă cazați: în nord, în centrul insulei sau în sud?

Aici depinde de fiecare: ce caută, ce nevoi are, ce dorește și ce experiențe vrea să trăiască. Sudul este gândit mai mult pentru turiști și este mai însorit față de alte părți ale insulei.

În aceleași timp, este puternic antropizat, plin de clădiri și de blocuri.

Dar s-ar putea să fie alegerea potrivită dacă vă doriți căldură și o destinație de plajă, distracții, viață de noapte, multe restaurante, alți turiști prin preajmă, vânzoleală pe faleze etc.

Stațiunile Maspalomas și Playa del Ingles sunt printre cele mai aglomerate și turistice.

În acest complex de locuințe construit într-o stâncă am închiriat un studio pe durata șederii în Playa del Cura (sudul insulei)

În stânga sus este studioul închiriat de noi

Plaja Amadores este foarte frumoasă, cu nisip alb, intrare lină în apa liniștită, cu o culoare minunată a oceanului, azurie, potrivită pentru familii cu copii (la fel și plaja Anfi del Mar). Poate fi o idee bună să vă cazați la un hotel din zonă.

În Amadores găsiți o faleză pe care vă puteți plimba seara, dar și un Paseo Maritimo (tot o faleză) care leagă plaja Amadores de stațiunea Puerto Rico (un alt loc turistic și popular).

Paseo Maritimo Amadores – Puerto Rico

În sud sunt și stațiuni mai liniștite, cum ar fi spre exemplu Playa del Cura (sud-vest), unde am stat noi câteva zile.

Daca veniți în Gran Canaria pentru a sta la plajă și a vă relaxa, cu deplasări minime, atunci poate cel mai potrivit ar fi să vă cazați la un resort din sud sau la un hotel cu piscină.

Nordul și centrul insulei pot fi alegerea potrivită dacă vă doriți liniște, vizite culturale, muzee, trasee și drumeții montane, mai multă autenticitate, gastronomie locală.

Micuța localitate Sardina del Norte, în nordul insulei, unde am ales noi să petrecem o săptămână

Vizită la unica plantație de cafea din Europa, aflată chiar în Gran Canaria (în Agaete)

Partea de est și de vest a insulei am explorat-o cel mai puțin, dar și aici am găsit destule elemente de autenticitate.

Ca să prindeți vibe-ul cât mai multor zone de pe insulă, cel mai bine este să vă cazați în locuri diferite (preferabil cu un minimum de 3-4 zile în fiecare locație).

Desigur, puteți sta într-un singur loc,  după care închiriați o mașină și explorați insula.

Hike pe munții din Gran Canaria

Roque Nublo, stânca emblematică a insulei Gran Canaria (un fel de Babele de la noi :))

Totuși dacă veniți cu gânduri de genul ”mă cazez în nord și merg la plajă în sud cu mașina, că este destul de puțin de condus, o oră – o oră și jumătate”, să știți că este posibil să vi se ia după câteva zile de condus și stat zilnic 2-3 ore în mașină, dus-întors.

Sfatul nostru ar fi să nu subestimați distanțele și efortul necesar pentru a ajunge dintr-o parte în alta, doar pentru că totul pare aproape.

De aceea noi recomandăm cazare în mai multe locuri și explorat micro-zone mai în amănunțime.

Am scris mai multe despre cazările alese de noi aici, aici și aici.

View de la una dintre cazările noastre, în San Felipe

Ce să vizitați în Gran Canaria

În primul rând trebuie să știți că Gran Canaria este o insulă mică, dar foarte concentrată. Ca idee, noi am explorat destule locuri timp de 1 lună și nu am reușit să acoperim tot ce ne-am fi dorit să vedem.

Șederea noastră pe insulă a constat într-o combinație de trasee montane, leneveală la plajă, plimbări pe dune de nisip, explorări culinare, îmbăiere în piscine naturale la ocean, vizite pe plantații de cafea și portocali, degustări de vin, explorări urbane, vizitat muzee și turism cultural.

Pe traseul montan Pinos de Galdar, sub ghidajul celor de la Etno Experience Canarias

Perioada migdalilor înfloriți – ianuarie – februarie

Accentuez încă o dată ideea că Gran Canaria nu este o destinație exclusiv de plajă (doar dacă vreți voi să fie așa și veniți setați cu intenția aceasta, ceea ce este absolut ok).

Din punctul meu de vedere ar fi păcat să ajungeți în Gran Canaria și să stați doar pe plajele însorite din sud, atâta timp cât insula este foarte versatilă și ofertantă în fel de fel de experiențe.

Satul de munte Tejeda

Grădina Botanică din Arucas – Jardin de la Marquesa

Desigur, depinde si de cat timp aveti la dispozitie. Noi stând o luna intreaga am putut vizita multe locuri și am trăit o paletă destul de largă de experiențe.

Aș zice că un interval minim de ședere pe insulă ar fi, ideal, undeva la minim 7 – 10 zile (preferabil 10).

Itinerariul de vacanță îl realizați în funcție de ce doriți: stat la plajă și la căldură, hike-uri și trasee montane, explorarea unor zone autentice și mai puțin turistice, explorare urbană prin orășelele pitorești de pe insulă, turism cultural sau gastronomic.

Descoperirea catedralei din Arucas

Explorare urbană în Las Palmas de Gran Canaria

Sau puteți gusta câte puțin din toate, așa cum am făcut și noi. Încercați să lăsați timp și pentru relaxare și conectare cu natura.

Nici alergatul extrem de colo colo, în disperarea de a vedea și a face cât mai multe nu este chiar cea mai bună idee (ci echilibrul și mixul potrivit de experiențe, în funcție de nevoile / dorințele fiecăruia).

Plaja Amadores

Explorare prin centrul vechi din Agaete

Cum ne-am împărțit noi timpul și ce itinerarii am avut

Am petrecut o lună pe insulă și ne-am împărțit timpul în felul următor:

  • 8 zile în sud în plajă (cu baza în Playa del Cura).  Am grupat și am vizitat următoarele obiective: Puerto de Mogan, Palmitos Park, Playa Amadores, Paseo Maritimo Amadores, Los Azulejos, dunele și plaja din Maspalomas, restaurant Valle de Mogan)
  • 5 zile în centrul insulei, la munte (cu baza în satul Tejeda). Prin împrejurimi am vizitat: Roque Nublo & Roque Bentayga, satul Artenara, elemente din peisajul cultural, etnografic, istoric și arheologic Risco Caido y Las Montanes Sagrades
  • 2 zile în capitala Las Palmas de Gran Canaria
  • 2 zile în nord, aproape de plajă (cu baza în Agaete). Am explorat Agaete și Puerto de las Nieves, plus o vizită la unica plantație de cafea din Europa, la ferma Finca de la Laja și Bodega los Berrazales
  • 5 zile în nord, pe malul oceanului (cu baza în San Felipe). Prin împrejurimi am vizitat diverse piscine naturale, citadela El Roque, orașele Firgas și Arucas
  • 7 zile în nord, aproape de plajă (cu baza în Sardina del Norte). Prin împrejurimi am vizitat orașul Galdar și Muzeul Arheologic ”Cueva Pintada”, orașul Guia, plus un tur ghidat de ecoturism, în care am urcat la o stână în munți și am parcurs o parte din traseul montan Pinos de Galdar.

Puerto de Mogan

Punct de belvedere în Puerto de Mogan

Uși colorate în Aguimes

Plimbare pe străduțele pietruite din Aguimes, un orășel de pe coasta de est

În Aguimes sunt multe statui care vor fi pe placul copiilor 🙂

Am povestit pe larg despre tot ce am vizitat noi pe insulă în această serie de 3 articole:

  • Ce am vizitat în sudul insuleiaici
  • Mini-ghid de călătorie pentru nordul și centrul insuleiaici
  • 2 zile în capitala Las Palmas de Gran Canariaaici

Pentru detalii suplimentare, puteți consulta articolele de mai sus.

Dunele de nisip din Maspalomas

Popas pe traseul montan care duce la Roque Nublo

Faleza din Agaete

Locuri și experiențe de neratat

Am alcătuit și un top personal cu 12 locuri și experiențe de neratat în Gran Canaria, în această primă vizită.

Dar sigur vor apărea și alte chestii pe listă după următoarele vizite în Gran Canaria.

Las mai jos articolul cu pricina:

De vizitat în Gran Canaria – 12 locuri și experiențe pe care să nu le ratezi

Alte locuri sau experiențe pe care le-am avut pe listă, dar în care nu am avut timp să ajungem sau pe care nu am reușit să le organizăm

  • Plaja Guayedra
  • Plaja Gui Gui
  • Plaja Anfi del Mar
  • Plimbare cu barca pentru a vedea delfini și balene
  • Parcul de cactuși Cactualdea
  • Canionul Guayadeque (Guayadeque Ravine)
  • Localitățile Fataga, Telde și Teror
  • Los Tilos de Moya (pădure de dafin)

Cazări

Ne-am ales toate cazările de pe Booking și Airbnb. În general am închiriat case/apartamente de la localnici (singurul hotel în care am stat a fost în capitala Las Palmas).

Am încercat să alegem locuri care să ne ofere o bază bună, liniștită, de unde să putem explora insula și unde să putem să ne organizăm singuri cu o parte din mese.

Am scris mai multe despre cazările alese de noi aici, aici și aici.

Cazarea noastră din San Felipe, în nordul insulei – o căsuță aflată pe malul oceanului, cu o priveliște minunată din dormitor

Partea de resorturi nu am testat-o, dar ca idee sunt o mulțime de resorturi și hoteluri pe insulă, cu precădere în partea de sud.

Aici găsiți un articol cu diverse sugestii de hoteluri, scris de o colegă bloggeriță.

Sugestie: dacă nu aveți de gând să înotați în apa revigorantă a oceanului, căutați o cazare cu piscină încălzită (însă asigurați-vă dinainte că e încălzită pe bune).

Privind surferii de la fereastra dormitorului de la cazarea din San Felipe

Cum vă deplasați în Gran Canaria

Noi am ales să închiriem o mașină, pentru a avea libertate de mișcare și a fost una dintre cele mai bune decizii.

Prețurile la acest capitol au crescut destul de mult post-pandemie.

Dacă în trecut puteai închiria mașini la prețuri foarte bune, chiar și cu 10 Euro pe zi, acum găsești destul de greu mașini la un buget mai accesibil, mai ales în perioda Crăciunului și a Anului Nou (cam fix când am ajuns și noi pe insulă).

Cea mai ieftină variantă găsită de noi: de la Autoreissen (35 Euro / zi, cu asigurare full și scaun de mașină pentru copil).

Probabil dacă ajungeam mai târziu în ianuarie găseam prețuri mai prietenoase.

Drumuri prin Gran Canaria

Mașina a fost rezervata online, direct de pe siteul lor, fără a achita ceva în avans și fără a se reține garanție. Am ridicat mașina din aeroport, cu plata la fața locului (cu card, nu se accepta cash), la biroul lor.

Atenție că au biroul ceva mai departe de alte car rentals și trebuie să mergeți pe jos vreo 7 – 10 minute prin aeroport.

Alternativ, puteți închiria mașină doar cîteva zile și în rest să vă plimbați cu ajutorul bus-urilor publice.

Transportul public pare destul de bine pus la punct pe insulă. Dar dacă vreți să explorați insula în amănunt, să nu pierdeți timpul și energia așteptând după autobuze, e nevoie de mașină.

Drumuri impecabile prin munți

Daca doar vreți să stați câteva zile la plajă și să vă odihniți, explorând câte puțin în dreapta și în stânga, nu e musai nevoie de mașină.

Depinde ce urmăriți, care vă sunt nevoile și interesele. În orice caz, drumurile și marcajele sunt foarte bune în Gran Canaria. Cu totul, sunt 4 autostrăzi care leagă sudul de nord.

Uneori șoselele devin abrupte și te cam ia cu amețeala când privești în jos spre ocean. Însă conduceți cu grijă și totul va fi în regulă.

Drumuri prin Gran Canaria

Prin zona muntoasă a insulei

Nu vă lăsați păcăliți de distanțele aparent scurte de pe insulă, care îți lasă impresia că oriunde te-ai caza ajungi în maxim 1-2 ore în orice altă parte a insulei.

Teoretic așa este. Practic, poate deveni obositor să te plimbi toată ziua bună ziua de colo colo și să parcurgi zeci de km zilnic (de aceea e nevoie de o planificare în mare a itinerariilor).

Și așa cum ziceam, unele drumuri sunt pline de pante și serpentine pe care trebuie să le parcurgeți încet și cu atenție.

Nouă spre exemplu ni s-a părut obositor să coborâm de la munte din centrul insulei în zonele de coastă și înapoi (am mers o dată într-un day trip din Tejeda în Agaete, pentru a vizita ceva ce ne scăpase prima dată în Agaete și nu am mai fi avut timp să vedem dacă nu făceam acest efort).

Un articol bun despre condusul pe insulă, cu diverse tips and tricks, este acesta.

Drumuri prin Gran Canaria

Gastronomie locală 

Ne-au plăcut cel mai mult restaurantele specializate în fructe de mare și pește (localizate în general pe coastă). În partea de nord am găsit cele mai autentice locuri de mâncat.

Nu prea ne-am dat în vânt după restaurantele din zonele de munte și mâncarea așa zis ”rurală”.

O experiență interesantă a fost când am mers la o stână în munți, am degustat brânzeturi, am cunoscut ciobani și apoi am vizitat în orășelul Guia niște mici magazine cu produse tradiționale produse pe insulă.

Aici am povestit mai pe larg despre acest tur ecoturistic.

Realizarea brânzei tradiționale în Gran Canaria

Și magazinul de desfacere din Guia, cu produse tradiționale de pe insulă

Nu ne gândeam că vom ajunge să luăm contact cu ciobani din Gran Canaria și să vedem cum își duc oile la păscut pe munți, dar iată că s-a întâmplat :))

Câteva feluri populare de pe insulă 

  • Papas arrugadas (specifici tuturor insulelor Canare) – cartofi fierți în coajă, cu multă sare, serviți cu sosuri gustoase
  • Creveți cu usturoi, în sos ușor picant – se servesc cu pâine proaspătă și sunt minunați!
  • Pimiento de Padron, niște ardei verzi copți, sărați și picanți – se servesc de obicei pe post de garnitură, dar îi puteți încerca și ca atare
  • Pesce al plancha – un pește gătit pe gratar (sau tablă, sincer nu știu exact cum se traduce, dar mereu când am comandat pește gătit în acest fel a fost ușor și foarte bun)
  • Polvito uruguayo, un desert foarte bun
  • Caracatiță pe grătar, calamari (omniprezenți, însă nu peste tot buni) și chipirones (niște calamari mai mici)
  • Crochete de pește și ”friptură” de ton (ambele ne-au plăcut mult)
  • Dulciuri de la ”dulceriile” din sătucul Tejeda

Stânga: crochete de pește. Dreapta: cartofi canarieni (papas arrugadas)

Creveți cu usturoi, delicioși! În meniuri se numesc ”gambas al ajillo”

Pește pe grătar cu legume

Pimientos de padron – ardei verzi copți cu multă sare

Biscuiți de la ”dulceriile” din Tejeda (majoritatea cu migdale)

Recomandări de restaurante

  • Terraza El Ancla și Sabores del Mar, în Sardina del Norte
  • Marisma Food – restaurant cu super view spre ocean, undeva în partea de nord, pe lângă San Felipe
  • Cofradia del Pescadores, în Puerto de Mogan și Puerto de las Nieves
  • Bodega Los Berrazales, pentu degustări de vinuri și brânzeturi (super experiență, am scris mai multe aici)
  • Bochinche Ca’Tita, Marzagan, pe lngă Las Palmas (bochinche sunt niște mici taverne, în general afaceri locale de familie)
  • Restaurant Valle de Mogan, pentru o experiență culinară aparte, în stil fusion (rețete tradiționale canareze reinterpretate în stil asiatic de către Chef Marrero). Am scris mai multe aici.
  • Restaurant Casa Romantica, pe care îl recomandăm mai mult pentru cafea și gustări gen brânzeturi sau crochete de pește (aparține de proiectul Bodega Los Berrazales – podgorii și unica plantație de cafea din Europa).

Restaurant Marisma Food

Marisma Food, cu view foarte frumos direct spre ocean

Restaurant Casa Romantica

Degustări de vin și brânzeturi la Bodega Los Berrazalles (plantație de cafea și podgorii)

Educație prin călătorii – ce învățăm în Gran Canaria

Pentru că suntem un blog unde promovăm în primul rând dimensiunea educativă a călătoriilor, am realizat o listă cu tematici care ne pot lărgi orizontul cultural și cunoștințele în Gran Canaria.

Iată informațiile și subiectele cu care ne-am familiarizat noi pe insulă, cu ajutorul vizitelor la muzee, al tururilor ghidate și al observațiilor făcute direct la fața locului:

  • Ce înseamnă o insulă vulcanică și care sunt particularitățile geografice și geologice
  • Cum arată peisajele în timpul unei drumeții pe munți vulcanici (floră, păduri, stânci, caldere vulcanice, canioane, ”mare” de nori văzută de sus etc)
  • Cum arată unica plantație de cafea din Europa, localizată chiar în Gran Canaria, la Finca de la Laja și Bodega los Berrazales
  • Cum arată o piscină naturală ca rezultat al erupțiilor vulcanice și al scurgerilor de lavă care au definit topografia arhipelagului Canare de-a lungul a zeci de mii de ani
  • Transhumanța pe insulă și producerea brânzei artizanale – subiect abordat prin intermediul unui tur ghidat la o stână, unde am cunoscut ciobani și producători locali
  • Vechile culturi aborigene care au populat insula înainte de colonizarea spaniolă – subiect aprofundat cu ajutorul explorărilor unor sit-uri arheologice și al vizitelor la muzee, experiențe despre care am scris pe larg aici și aici.
  • Elemente de etnografie și folclor, cu care ne-am familiarizat la Muzeul de Etnografie ”Casa de Cuevas” din Artenara

Învățăm despre istoria geologică a insulei la Centrul de Interpretare Risco Caido y Las Montanas Sagrades din Artenara

Învățăm despre călătoriile lui Columb, care a folosit Insulele Canare pentru a face popasuri în explorările sale peste ocean – muzeul Casa de Colon din Las Palmas

Situl arheologic și muzeul Cueva Pintada in Galdar – cel mai bun loc în care poți învăța despre culturile aborigene pre-hispanice

Shopping

Noi nu suntem cine știe ce fani shopping, dar vă lăsăm mai jos o listă cu lucrurile drăguțe luate de pe insulă:

  • Gel de aloe vera, de foarte bună calitate (99% plantă, fără parfumuri). Există destule plantații de aloe vera în insulele Canare și recomand să vă luați geluri sau alte produse, dacă vă ies în cale
  • Ceaiuri din plante medicinale crescute pe insulă, cumpărate de la Muzeul Plantelor Medicinale din Tejeda
  • Cafea și vin din struguri crescuți pe sol vulcanic, de la Finca de la Laja și Bodega los Berrazales (podgorii și plantație de cafea)
  • Agende și bijuterii realizate de artiști locali, de la Muzeul Cueva Pintada din Galdar
  • Ceva haine de vară de la magazinele din Puerto de Mogan (un loc foarte potrivit pentru shopping)
  • Rom cu miere, produs chiar pe insulă (îl găsiți în supermarketuri, în aeroport după ce treceți de check in și la distileria de rom din Arucas)

Spre Muzeul Plantelor Medicinale din Tejeda, de unde am cumpărat o mulțime de ceaiuri din plante crescute pe insulă

Agendă luată de la Muzeul Cueva Pintada din Galdar și rom cu miere luat din aeroport

În rest, e bine de știut că în Puerto de Mogan există o piață săptămânală (parcă vinerea – noi nu am ajuns), iar în diverse locuri de pe insulă o dată pe săptămână are loc ”mercato municipal”, la care ne-am fi dorit să ajungem dar nu am avut timp.

Am fost însă la o astfel de piață săptămânală în Tenerife și putem să vă spunem că prețurile sunt foarte bune. Deși găsești multe chinezării, sunt și lucruri de calitate, trebuie doar să te uiți cu atenție.

Am mai ajuns odată în trecere rapidă la zona de Food din supermarketul El Corte Ingles (dar dacă sunteți pasionați de shopping merită o vizită mai lungă). Și în rest ne-am făcut mici cumpărături de la Mercadona, Al Campo și Spar.

Ce să puneți în bagaj

Cele mai utile lucruri ni s-au părut:

  • cele pentru plajă (haine subțiri, costume de baie, cremă de soare, șepci, prosoape cu fibră care ocupă loc puțin în bagaj, șaluri ușoare pe care noi le întindem pe nisip)
  • cele pentru hike (încălțăminte de drumeție și tricouri tehnice, în rest am improvizat)
  • un rucsac mic pentru explorări și drumeții
  • haine mai grosuțe pe care chiar le-am purtat, mai ales în centrul și nordul insulei (jachete de ploaie, bluze subțiri de merinos, hanorace, blugi, adidași)

Să vă lăsăm o poză și cu toți 3 la un loc

Vacanță cu copilul în Gran Canaria – buget

Trebuie să menționăm că din cele 4 săptămâni petrecute în Gran Canaria 3 au fost vacanța noastră organizată cap coadă pe cont propriu, iar 1 săptămână a reprezentat o colaborare cu Oficiul de Turism de pe insulă.

Costurile din timpul colaborării au fost acoperite de cei de la oficiu, iar în schimb noi am documentat diverse locuri & experiențe de pe insulă, iar ulterior am scris despre ele aici pe blog.

Costurile pentru celelalte 3 săptămâni (aferente anului 2022, pentru că între timp au apărut tot felul de scumpiri) au fost după cum urmează:

  • Zbor Wizz – 500 Euro (dus-întors, pentru 2 adulți și un copil, cu locuri rezervate în prealabil, 1 bagaj mare de cală și 2 bagaje Priority)
  • Închiriere mașină – 700 Euro (aici a fost un cost care a usturat, dat fiind faptul că am ajuns pe insulă într-o perioadă în care se scumpiseră foarte mult toate mașinile de închiriat)
  • Benzină – apr. 80 Euro pentru toată perioada (benzina este la prețuri foarte bune)
  • Mâncare, diverse cumpărături și ceva intrări pe la diverse obiective – apr. 60 Euro / zi (cu mențiunea că ne-am organizat singuri o bună parte din mese)
  • Cazare – apr. 70 – 75 Euro / zi (în unele locuri a fost ceva mai ieftin decât atât, în altele mai scump, media iese cam pe aici)

Acesta ar fi ghidul nostru de călătorie pentru insula Gran Canaria. Să vă fie de folos!

Pe Kinder Trips scriem despre:

  • Ecoturism și family travel
  • Educație prin călătorii
  • Educație în natură

Urmăriți-ne pe Instagram și pe Facebook, pentru a fi la curent atunci când publicăm noi articole. 

Dacă vrei să ne susții, distribuie articolele noastre sau cumpără produse din micul nostru Shop anexat blogului.

Dacă vrei să rămâi în legătură cu noi și să primești articole direct în inbox, ne poți lăsa emailul mai jos:

Nu uita să te înscrii în grupul nostru privat de Facebook!

Se numește Educație în Natură și Călătorii cu Copii – aici publicăm în mod frecvent resurse despre natură și educație în aer liber.

CITEȘTE ȘI: