Toamna în România este o perioadă splendidă a anului, mai ales în a doua jumătate a lunii octombrie, când putem admira în păduri, pe munți și pe dealuri o simfonie de culori.

Noi suntem Kinder Trips, un blog unde promovăm ecoturismul, călătoriile cu familia, natura și beneficiile acesteia pentru copii. Puteți afla mai multe despre noi aici.

➡️ Urmăriți-ne pe Instagram și pe Facebook, pentru a fi la curent atunci când publicăm noi articole.

Iată mai jos sugestiile noastre cu locuri unde putem să ne bucurăm de spectacolul naturii toamna.

Satele de la poalele Munților Piatra Craiului, jud. Brașov

Primul în top este Măgura, deoarece se află cel mai aproape de masivul Piatra Craiului și prin urmare este cel mai spectaculos din șirul de localități agro-pastorale care formează un fel de ”Mică Elveție a României”.

Găsiți aici un articol detaliat despre destinația ecoturistică Zărnești – Piatra Craiului, cu mai multe poze din Măgura și din satele vecine, dar și cu alte locuri care pot fi explorate în zonă.

Toamna în România – satul Măgura

Drumul dintre Zărnești și Plaiul Foii, jud. Brașov

Am parcurs de mai multe ori acest drum, dar cel mai frumos a fost cu bicicleta, pe la poalele masivului Piatra Craiului, sub etajele subalpine colorate în culori de toamnă și scăldate în lumina de miere a lunii octombrie.

Găsiți aici un articol detaliat despre acest traseu și mai multe poze cu peisaje fermecătoare de toamnă.

Toamna în România – drumul dintre Zărneși și Plaiui Foii, în destinația ecoturistică Zărnești – Piatra Craiului

Barajul Pecineagu, jud. Argeș

Barajul Pecineagu se află în apropierea localităților Săticul de Jos și Săticul de Sus. Aceste sate sunt situate în preajma munților Piatra Craiului, fiind însă mai puțin cunoscute și populare.

La baraj te poți bucur de o panoramă deosebită asupra pădurilor colorate de toamnă, cu vedere dublă înspre 2 creste montane: Piatra Craiului și Iezer Păpușa.

Găsiți aici un articol detaliat despre cum se ajunge la baraj și o relatare completă a experienței noastre acolo.

Toamna în România – Barajul Pecineagu

Cătunul Muscel din nordul județului Dâmbovița

Cătunul Muscel este un sat izolat, aflat undeva în nordul județului Dâmbovița. Aici există circa 25 de locuințe, aflate într-un peisaj de vis, pe dealuri și coline subcarpatice.

Cătunul Muscel pare un loc încremenit în timp, cu o energie pașnică și liniștitoare. Este unul dintre locurile noastre preferate din județul Dâmbovița, iar dacă ajungeți acolo vă garantăm că va deveni la fel și pentru voi.

Aici găsiți articolul detaliat despre cătunul Muscel, cu tot felul de informații utile.

locuri de poveste din România

Toamna în România – un loc superb și foarte puțin cunoscut: cătunul Muscel

Sinaia și traseul Stâna Regală

Sinaia e o destinație clasică, arhicunoscută, dar ofertantă și atractivă. În haine de toamnă este absolut superbă, mai ales dacă vă aventurați pe trasee montane.

Recomandarea noastră de traseu este Stâna Regală (Poiana Stânii), pentru că este accesibil inclusiv pentru familiile cu copii mici, frecventat regulat de drumeți, ceea ce scade din riscul întâlnirilor cu animale sălbatice.

Am fost recent pe traseu, am admirat pădurea care deja se colorase bine și am povestit pe larg despre experiență, aici.

Toamna în România – Stâna Regală pe 1 octombrie 2022

Sus în Poiana Stânii

Pe unii îi prinzi mai greu în poză ?

Pădurea și Mănăstirea din Vulcana Băi, jud. Dâmbovița

Comuna Vulcana – Băi se află în județul Dâmbovița, la circa 100 km de București, fiind o localitate minunat așezată pe dealuri subcarpatice

Pădurea pe care o recomandăm înconjoară Schitul Bunea, o mănăstire aflată în vârf de deal, care se poate vizita.

Toamna în România – pădurea din Vulcana – Băi și Schitul Bunea

Puteți parca mașina la baza dealului și urca pe jos. Drumul este destul de abrupt, dar asfaltat. Mașina se poate parca și în fața mănăstirii, dar multă lume alege traseul per pedes, care durează undeva la 20-30 de minute.

Faceți un popas în Poiana Bucuriei, unde sunt amplasate niște băncuțe. Acolo vă puteți bucura și de o frumoasă panoramă spre Munții Leaota (masivul care se vede în stânga) și Bucegi.

După ce se termină asfaltul, sus la mănăstire, începe un drum foarte frumos prin pădure, pe care îl puteți explora cu copiii. Mai multe poze și detalii găsiți aici.

Dacă vreți să explorați mai mult prin zonă, cu mașina, alegeți traseul Vulcana Băi – Pietrari, până la interesecția cu drumul 72A, care duce la Voinești.

Pe drumul din pădure care începe puțin mai încolo de mănăstire (după ce treceți de o zonă cu chiuvete și toalete)

Râul Alb, jud. Dâmbovița

Tot în aceeași zonă cu Vulcana Băi, se află și localitatea Râul Alb, unde noi mergem anual la cules de cătină și admirat Munții Leaota din perspectivă.

Alternativ, se poate ajunge în Râul Alb pe traseul Târgoviște – Pucioasa – Fieni. În vreme ce comuna Râul Alb este destul de no name și puțin cunoscută, un reper popular din zonă este Pensiunea Potcoava din satul Brebu.

Toamna în România – la cules de cătină pe dealurile din Râul Alb, jud. Dâmbovița

Munții Leaota în fundal

Tabăra de sculptură de la Măgura, jud. Buzău

Este vorba de un muzeu în aer liber, aflat în jud. Buzău, presărat cu sculpturi realizate între 1970 și 1985, vara de vară, de artiști și studenți, sub coordonarea unui sculptor numit Gheorghe Coman, cu materiale extrase de la carierele de piatră din zonă (Năeni, Pietroasele etc).

Toamna în România – tabăra de sculptură de la Măgura, jud. Buzău

Pădurea din zonă

Ce se poate face în zonă:

  • Vizitați Mănăstirea Ciolanu, aflată exact lângă tabără.
  • Faceți o drumeție prin pădure până la Schitul Cetățuia (30 de minute).
  • Explorați pădurea care începe în spatele sculpturilor (cele aflate pe partea dreaptă, cum vii dinspre Berca)

Drumul spre Măgura

Parcurile din București și Parcul Natural Văcărești

Deși la prima vedere parcurile din București nu par atât de ofertante pentru admirat natura toamna, noi vă asigurăm că nu este așa.

Pe vremea când locuiam în București ne bucuram în fiecare an de explozia urbană de culori, iar parcul nostru preferat a fost mereu Carol.

Parcul Carol, București

Avem aici un articol detaliat despre Parcul Carol îmbrăcat în haine de toamnă. Iar aici un articol despre Parcul Natural București (cu mențiunea că ultima dată am fost acolo acum câțiva ani și nu știm în ce stare mai este).

Parcul Natural Văcărești

Pădurile din jurul Bucureștiului

Dacă locuiți în București și nu aveți timp de o deplasare mai lungă, există întotdeauna varianta mai accesibilă a pădurilor din jurul orașului.

Împrejurimile Bucureștiului au un mare potențial. Sunt multe locuri frumoase și ecosisteme de explorat!

Majoritatea acestor locuri sunt rămășițe din vechii Codrii ai Vlăsiei, păduri vaste care se întindeau cândva pe o regiune enormă din sudul României, inclusiv pe teritoriul unde se află azi Bucureștiul.

Aici găsiți articol detaliat cu o selecție de păduri pe care recomandăm să le descoperiți în jurul Bucureștiului.

Pădurea Pustnicu, pe lângă București

Urmează 3 recomandări de zone în care noi am ajuns doar primăvara și vara, însă cu siguranță ele arată fabulos toamna.

Județul Harghita

Harghita este probabil cel mai verde județ din țară, cu un bogat patrimoniu natural și cultural, cu zeci de păduri sau drumeții care pot fi făcute în zonă.

Noi am explorat mai în profunzime micro-regiunea din jurul orașului Odorheiu Secuiesc. Am scris pe larg despre tot ce a am vizitat și am adunat o întreagă arhivă de articole, aici.

Tinovul de la Fântâna Brazilor

Vârful Harghita Mădăraș (unde se poate ajunge cu mașina)

Pădurea Craiului, destinație ecoturistică din jud. Bihor

Pădurea Craiului este o destinație ecoturistică pe care noi o descoperim de câțiva ani, pătrunzând tot mai mult în adâncimea zonei, la propriu și la figurat ?.

Spre exemplu, ultima dată când am mers în zonă, am făcut speoturism și am explorat cu ajutorul unui ghid o superbă peșteră neamenajată, experiență despre care am scris pe larg aici.

Pădurea Craiului reprezintă o grupă montană ce ocupă partea de nord-vest a Munților Apuseni din Carpații Occidentali. Din punct de vedere administrativ se încadrează în județul Bihor.

Pădurea Craiului – intrarea spre Peștera Unguru Mare

Cascada Boiului, Pădurea Craiului

Drumeție prin pădure

În această destinație ecoturistică aveți o sumedenie de locuri de vizitat: peșteri, trasee montane (multe dintre ele accesibile și copiilor), cascade, peisaje carstice, ateliere de olărit.

Totodată, Pădurea Craiului reprezintă probabil destinația de ecoturism cu probabil cea mai diversificată ofertă de experiențe și turism de aventură. Aici poți practica speoturism, cățărare pe via ferrata, rafting pe Crișul Repede, drumeții, ciclism, călărie etc.

Aici găsiți arhiva noastră de articole despre Pădurea Craiului. Vă lăsăm mai jos și un filmuleț cu frumusețile zonei.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kinder Trips ?? (@kinder_trips)

 

Colinele Transilvaniei

O altă regiune ecoturistică pe care ne place să o descoperim anual este cea numită ”Colinele Transilvaniei”, unde există un extraordinar patrimoniu cultural și natural.

Locul în care am avut de fiecare dată baza este Saschiz, o localitate aflată nu departe de Sighișoara.

În afară de faptul că reprezintă o bună bază pentru descoperirea zonei, aveți destule lucruri de explorat și în Saschiz. Am scris pe larg despre această localitate și despre locurile vizitate de noi în Colinele Transilvaniei, în articolul de mai jos:

Weekend în Saschiz și în Colinele Transilvaniei – ce vizităm și unde ne cazăm

Alte sugestii

Pe Kinder Trips scriem despre:

  • Ecoturism și family travel
  • Educație prin călătorii
  • Educație în natură

Urmăriți-ne pe Instagram și pe Facebook, pentru a fi la curent atunci când publicăm noi articole. 

Dacă vrei să ne susții, distribuie articolele noastre sau cumpără produse din micul nostru Shop anexat blogului.

Dacă vrei să rămâi în legătură cu noi și să primești articole direct în inbox, ne poți lăsa emailul mai jos:

Nu uita să te înscrii în grupul nostru privat de Facebook!

Se numește Educație în Natură și Călătorii cu Copii – aici publicăm în mod frecvent resurse despre natură și educație în aer liber.

CITEȘTE ȘI: