Salutare! Noi suntem echipa Kinder Trips (Miruna, Noria și Silviu) , iar principalele subiecte pe care le abordăm pe acest blog, încă de la înființarea lui, sunt:

Puteți afla mai multe despre noi aici.

Călătoriile în familie reprezintă o parte foarte importantă din viața noastră. Folosim orice oportunitate pentru a călători, a învăța, a ne familiariza cu medii noi, a acumula informații și stări de spirit, a descoperi locuri și a cunoaște oameni.

Am scris aici despre o parte din avantajele și beneficiile pe care le oferă copiilor educația prin călătorii.

În acest articol vrem să vă oferim o serie de idei, instrumente și resurse cu ajutorul cărora puteți aduce o componentă educațională în vacanțele și călătoriile voastre în familie.

Jurnalul de călătorie

Un jurnal de călătorie te ajută să intri într-un proces de reflecție asupra a ceea ce vezi, să te conectezi cu locurile la un nivel personal, să procesezi și să filtrezi informația, să vezi ce este cu adevărat important pentru tine și dorința ta de cunoaștere.

Cum îi putem ajuta pe copii să țină un jurnal de călătorie? Simplu – le punem unul la dispoziție.

Acest jurnal poate fi orice (un caiet, o agendă etc). Sunt și jurnale cu un design gata făcut, pe care le puteți cumpăra. Cum ar fi modelul acesta sau acesta.

Noria își completează jurnalul de călătorie, în Gran Canaria, San Felipe

Un păun observat în Grădina Botanică Jardin de la Marquesa, în Gran Canaria 

O specie nouă observată, învățată și notată în jurnal – copacul dragonului, în Insulele Canare

Dacă cei mici nu știu încă să scrie, îi încurajăm să deseneze. Îi putem ajuta noi cu notarea unei descrieri a pozelor, întrebându-i cum vor sa formuleze (așa cum am procedat noi).

La ultimele jurnale de călătorie ținute de noi, în Gran Canaria, am folosit și poze printate alb negru cu o mini-imprimantă pe care am avut-o la noi.

Am lipit pozele în jurnale și uneori le-am colorat. Noria a ținut propriul jurnal, iar eu pe al meu. Am mai pus în jurnale și flori presate pe care le-am cules de pe insulă.

Jurnalul Noriei ?

Jurnalul meu ?

Partea mai complicată este faptul că e necesar să îi ghidăm pe copii, să stăm de vorbă cu ei despre ce le-a plăcut și ce au înțeles dintr-un loc vizitat, să îi ajutăm să internalizeze informația, să selecteze acel ceva cu care ei au rezonat, să reușească să raporteze experiența lor la un context mai mare.

Și să insistăm să completeze jurnalul atunci când ei se lenevesc :)). Toate acestea prespun un anumit efort.

Pentru că educația prin călătorii nu este doar despre a ne relaxa pe marginea unei piscine, ci despre a face efort activ în vederea cunoașterii, a reflecta asupra celor văzute, a te documenta și a-ți curatoria cu atenție experiențele dorite, lăsând totodată loc pentru nou și neprevăzut.

File din jurnalul Noriei, Gran Canaria 2022

Dunele de nisip din Maspalomas, Gran Canaria, desenate în jurnalul Noriei

Experiențe autentice de călătorie, cu ghizi locali

Rezervarea unui tur ghidat de un ghid local reprezintă cu siguranță un foarte bun instrument care vă ajută să vă conectați cu locurile vizitate la un nivel superior și să le înțelegeți cât mai bine.

Spre exemplu, în timpul călătoriei în insula Gran Canaria, am apelat la 2 tururi ghidate:

  • O vizită la unica plantație de cafea din Europa, la o cramă și la o livadă cu portocali, diverse alte fructe și plante aromatice (toate într-un singur loc) – Finca de la Laja și Bodega los Berrazales. Un loc superb, care a adus un plus de liniște, relaxare și cunoaștere vacanței noastre. Găsiți aici mai multe detalii.
  • Un tur ghidat prin munții din preajma orașului Galdar, care a inclus o vizită la stâna, o sesiune de preparat brânză și o întâlnire cu ciobani / producători locali de brânzeturi pe insulă.

Poză făcută de ghidul nostru pe munții din jurul Galdarului, în Gran Canaria

La stână în Gran Canaria – tur ghidat de ecoturism

Când am explorat județul Harghita, în cadrul altui proiect de călătorie, am avut parte de 2 tururi ghidate super interesante:

  • Vizitarea Muzeului Aragonitului din Corund
  • Vizitarea unui atelier de preluare a iascăi, o ciupercă din care meșteri pricepuți creează tot felul de obiecte.

Găsiți mai multe detalii despre proiectul nostru de călătorie în județul Harghita aici.

Astfel de tururi pot fi rezervate în foarte multe țări pe care le vizitați.

Important este ca în primul rând să vă doriți acest lucru, să facă parte din interesele voastre, iar apoi să realizați o documentare pe măsură, citind bloguri cu poveștile altor călători, ghiduri de călătorie, căutând experiențe autentice, locale, tururi de ecoturism, incursiuni ghidate în natură etc.

Vizită la atelierul de prelucrat iască, în Harghita

Aparatul de fotografiat și imprimanta foto

Aparatul de fotografiat este un instrument perfect pentru orice mic călător sau explorator al naturii!

Dacă pentru noi adulții este destul de simplu să facem poze cu telefoanele în timpul vacanțelor, pentru copii e puțin mai complicat, mai ales dacă nu vrem să le luăm smart phones de la o vârstă fragedă.

Noi i-am oferit fetiței noastre aparatul foto comercializat de colegii bloggeri Creștem și Călătorim. Aparatele lor foto sunt pe două culori (albastru și roz), au cameră de 26 MP, cu care copiii pot realiza poze și videoclipuri.

Camera funcționează pe bază de baterie reîncărcabilă, care rezistă până la 5 ore. Are și un cablu de transfer pentru poze, pe calculator. Găsiți aici aparatul.

La Muzeul și situl arheologic Cueva Pintada din Galdar, Gran Canaria, documentând exponatele care înfățișează viața vechilor triburi de aborigeni care au locuit pe insulă înainte de colonizarea spaniolă

La finalul anului trecut ne-am luat mai mult în glumă și o mică imprimantă foto, apărută într-o reclamă pe feed-ul de Facebook.

Imprimanta scoate poze alb – negru, la o calitate nu foarte grozavă. Dar totuși pentru noi s-a dovedit a fi o resursă bună și amuzantă. Aici este modelul folosit de noi. Sunt și imprimante portabile mai scumpe, care probabil scot poze mult mai calitative.

Cam așa ceva

Am printat multe poze în ultimul nostru proiect de călătorie din Gran Canaria, pe care apoi le-am lipit în jurnale, iar fetița noastră s-a distrat mult colorându-le.

În final, am obținut niște jurnale de călătorie mult mai hazlii și mai atractive, la care ne uităm acum cu drag, atunci când ni se face dor de insulă.

Jurnalul Noriei a ieșit foarte colorat în final. Mi-a plăcut cum a interpretat ea fiecare poză, așa că am rugat-o să le coloreze și pe ale mele ?

Binoclul și lupa

Dacă sunteți pasionați de ecoturism și vacanțele petrecute în mijlocul naturii, cum suntem și noi, atunci binoclul și lupa sunt două instrumente foarte bune pe care le puteți avea la voi, întrucât nu ocupă loc mult în bagaje.

Cu ajutorul lor, puteți investiga diverse detalii din natură sau observa diverse viețuitoare în mediul lor natural.

Noi folosim un binoclu pentru adulți și unul pentru copii, ambele luate de la Decathlon. Tot la ei găsiți și un model bun de lupă.

Observarea păsărilor cu ajutorul binoclului

Cu lupa printre leurdă și insecte 🙂

Legat de observațiile în natură, e important să vă înarmați cu un lucru anume: răbdare!

Prima dată când i-am luat fetiței noastre binoclu, se plictisea destul de repede, dar după un timp a început să aibă și răbdare în observarea păsărilor (principalele viețuitoare pe care noi le observăm cu binoclul).

Răbdarea se educă, încet, încet. Mai avem și noi de lucru ?

Place based learning sau educație pentru o bună cunoaștere a locului în care trăim

În perioadele în care nu călătorim și stăm acasă, înlocuim educația prin călătorii cu ”place based education / learning”, adica educație pentru o bună cunoaștere a locului în care trăim: localitate, împrejurimi, județe, țară.

Concret, ne preumblăm mult prin zonele din preajma casei, prin județ și prin județele vecine. Și prin toata țara, că doar avem un proiect on-going numit Romania Slow Travel.

Învățăm despre locuri, oameni, plante, animale, patrimoniu natural și cultural,  plus orice altceva ne trezește interesul.

Să luăm la pas dealurile din jurul orașului nostru, pentru a învața despre plante comestibile și a le culege reprezintă un demers obișnuit de ”place based learning” pe care îl practicăm în familia noastră

Ne conectăm profund cu spațiile din proximitatea (extinsă) a locuinței și încercăm să descoperim strat dupa strat de cunoaștere – un proces lung, laborios și plin de satisfacții.

Avantajul acestei forme de educație este că îți permite să ajungi la o cunoaștere aprofundată, pe când în călătoriile punctuale, fie ele și unele pe termen mai lung, cunoașterea va fi mai mereu una fragmentată.

”Place based learning” din punctul nostru de vedere nu reprezintă un curent sau un trend, ci pur și simplu o filosofie educațională aflată la îndemâna tuturor.

Spre deosebire de călătorii, care presupun anumite costuri, ”place based learning” se poate face și în curtea casei, în parc sau în împrejurimile localității unde trăim.

Am început explorările în natură și demersurile de ”place based learning” de când fetița noastră era mică

La abia 2 ani de la mutarea din București am învățat și unde crește leurda. Chiar nu era de găsit peste tot, așa cum credeam noi 🙂

După multe căutări, am învățat și dealurile din nordul județului Dâmbovița, unde crește cea mai bună cătina

Scopul acestei filosofii educaționale, din punctul nostru de vedere este să te conectezi cât mai bine cu locurile natale (sau cu cele în care trăiești), să le valorizezi, să cunoști comunitatea locala și resursele acesteia.

Având o astfel de bază de cunoaștere, oamenii vor fi mult mai deschiși spre implicare civică și spre acțiune comunitară în vederea binelui colectiv.

Sunt multe de spus despre această filosofie educațională, iar noi vom mai oferi și alte informații.

Până una alta, vrem să vă încurajăm să începeți să o practicați: dacă nu puteți pleca atât de des în călătorii mai îndepărtate, atunci mergeți și cunoașteți cât mai bine locul în care trăiți! Veți fi surprinși de câte straturi de cunoaștere o să dați!

Aici găsiți un articol care vă poate fi de folos în acest sens.

Pe Kinder Trips scriem despre:

  • Călătorii cu copii
  • Educație în natură
  • Ecoturism

Urmăriți-ne pe Instagram și pe Facebook, pentru a fi la curent atunci când publicăm noi articole. 

Dacă vrei să ne susții, distribuie articolele noastre sau cumpără produse din micul nostru Shop anexat blogului.

Dacă vrei să rămâi în legătură cu noi și să primești articole direct în inbox, ne poți lăsa emailul mai jos:

Nu uita să te înscrii în grupul nostru privat de Facebook!

Se numește Educație în Natură și Călătorii cu Copii – aici publicăm în mod frecvent resurse despre natură și educație în aer liber.

CITEȘTE ȘI: