Vă prezentăm un nou material Kinder Trips despre zone ecoturistice din România. În acest articol povestim despre zona ecoturistică Poarta Carpaților, perfectă pentru explorat în orice anotimp!
Nu este încă o zonă ecoturistică acreditată, însă acest lucru nu te împiedică să te bucuri de peisajele fabuloase.
Poarta Carpaților se află la mică distanță față de Zărnești – Piatra Craiului, o altă destinație ecoturistică, oficial recunoscută. Află mai multe aici:
Destinații ecoturistice de vizitat cu familia: Zărnești – Piatra Craiului
Articolul pe care îl citești face parte din proiectul nostru de călătorie numit Romania Slow Travel, prin intermediul căruia ne descoperim tihnit țara, alături de fetița noastră.
Citește mai multe despre proiect aici: ROMANIA SLOW TRAVEL
Zone ecoturistice din România – unde se află Poarta Carpaților?
Zona Poarta Carpaților este așezată într-un fel de căldare aflată între munții Piatra Craiului și Bucegi. Această poziționare specială oferă priveliști de vis!
Localitățile care fac parte din Poarta Carpaților sunt:
- Fundata
- Fundățica
- Moeciu de Sus
- Șirnea
Există un site dedicat acestei zone, pe care îl poți găsi aici.
Proiectul de promovare a acestei zone ecoturistice a fost început de Fundația Centrul de Ecologie Montană, printr-un grant elvețian. Așteptăm să vedem cum se va contura pe parcursul următorilor ani.
În zonă mai sunt și alte sate, cum ar fi:
- Peștera
- Măgura
- Ciocanu
- Dâmbovicioara
Primele două aparțin de județul Brașov. Ultimele două fac parte din județul Argeș. În articol o să vorbesc și despre satele de mai sus, chiar dacă ele nu țin de Poarta Carpaților.
Dacă ajungeți în zonă, ar fi păcat să nu dați o tură prin toate, fiind destul de aproape unele de altele.
Zone ecoturistice din România – ce poți vizita în Poarta Carpaților?
Dacă vreți să vedeți peisaje de poveste, cu căsuțe răspândite pe dealuri și animale care pasc în tihnă, fânețe și poteci alpine, atunci satele din Poarta Carpaților și din vecinătatea acesteia sunt cu siguranță locul potrivit!
Din punctul meu de vedere, peisajele agro-pastorale pe care le putem vedea aici ar trebui, cu siguranță, să facă parte din patrimoniul cultural al României.
Trasee ecoturistice
Întreaga zonă are trasee ecoturistice marcate, majoritatea fiind relativ ușor de parcurs. Este vorba de trasee pitorești, care traversează satele menționate mai sus, trec pe lângă sau prin curțile oamenilor, pe pajiști alpine, păduri etc.
Traseele au fost marcate de un ONG local (Centrul de Ecologie Montană).
Poți găsi traseele aici, sau poți descărca acest PDF care le cuprinde pe toate.
Traseele au grade medii de dificultate, fiind în general accesibile familiilor cu copii. Durata traseelor se învârte undeva la 3-4 ore. Traseele sunt gândite în buclă, permițând întoarcerea la locul de plecare.
Maria Radu, cunoscută sub numele de Diva în bocanci, a testat cu copilul (mic) un traseu și a scris despre el aici:
Traseele pot fi parcurse și pe bicicletă, dacă te încumeți. Noi am văzut destulă lume care o face.
Dificultatea lor este moderată, însă trebuie să țineți cont că nu veți merge pe drumuri line, ci veți întâlni mereu pante. Faptul că sunt trasee în buclă, care asigură revenirea la locul de plecare, reprezintă un avantaj.
Noi nu am parcurs un traseu cap coadă, în schimb am antrenat-o pe fetița noastră în vârstă de 3 ani și jumătate, plimbându-ne pe dealurile din Șirnea (în 2018).
Peștera Liliecilor
- Este o peșteră micuță și nu foarte spectaculoasă, aflată în satul Peștera.
- După cum îi spune și numele, peștera găzduiește specii variate de lilieci. Are statutul de monument natural național și nu este amenajată, ceea ce din punctul meu de vedere reprezintă un lucru bun pentru lilieci.
- Zvonurile spun că în curând se va închide accesului public. Se ajunge ușor la ea, mergând câteva minute pe o potecuță care se deschide din satul Peștera, de pe drumul principal asfaltat .
- Este recomandat să aveți la voi o sursă de lumină (lanternă, telefon etc).
Peștera Dâmbovicioara
- Se află în localitatea Dâmbovicioara. Peștera nu este spectaculoasă, dar copiilor le va plăcea, cu siguranță!
- Este situată în partea de sud a Masivului Piatra Craiului, în versantul stâng al văii Dâmbovicioara.
- Lungimea totală a peșterii este de circa 555 m, fiind cea mai lungă din zonă.
- Accesul în Peşteră costă opt lei pentru adulţi şi trei pentru copiii sub 14 ani iar la intrarea în Chei se plăteşte o taxă de drum de doi lei.
- Program de vizitare: zilnic, între 9:30 – 17:00. Ghizi sunt chiar copiii care locuiesc în zonă!
- Aproape de intrarea în peșteră există un magazin cu ciocolată de casă – un mic bussiness local. Aviz amatorilor!
- Drumul care duce la peșteră se continuă cu cheile Brustureț, pe un parcurs de apr. 5 km. Drumul se finalizezează cu barieră și diverse puncte de pornire pe trasee din Piatra Craiului.
Cheile Dâmbovicioarei
- Este un canion frumos săpat de râul Dambovița, cu pereți verticali destul de spectaculoși, stânci și mici peșteri săpate în ele.
- Defileul are o distanță de apr. 2 km. În weekenduri poate fi destul de aglomerat. Nouă ne place să venim aici în timpul săptămânii și să facem picnic pe malul apei.
Culoarul Rucăr – Bran
Culoarul Rucăr – Bran este chiar o parte din drumul pe care ajungi în toate aceste sate. Drumul trece prin județele Argeș și Brașov.
Este o trecătoare istorică, despre care știm că a legat Țara Românească de Transilvania, fiind străbătută de negustori și de păstori.
Se spune că este una dintre cele mai vechi căi de comunicație de pe teritoriul țării noastre. De altfel, la Bran se afla și o vamă, unde mărfurile erau taxate. Vama a funcționat până acum un secol. În prezent ea a devenit muzeu.
Poți străbate cu mașina culoarul Rucăr – Bran, cap coadă, pentru a te bucura de peisajele minunate de pe traseu.
Cascada La Chișătoare
- Se află între Moieciu de Jos și Moieciu de Sus.
- Iarna cascada îngheață și ia forma unor coloane spectaculoase – dacă ajungi iarna în zonă, aveți ce vedea!
Trasee montane prin Piatra Craiului și prin Bucegi
Pentru iubitorii de trasee montante, zona oferă foarte multe oportunități, fiind situată între două parcuri naturale vestite și extrem de frumoase: Parcul Național Bucegi și Parcul Național Piatra Craiului.
Un punct de intrare în Parcul Național Bucegi este prin Moieciu de Sus. Trebuie să conduceți până la capătul localității, unde veți întâlni o barieră, care marchează intrarea în parcul național.
De acolo încep diverse trasee pe munte. Puteți să vă rezumați și la a merge pe jos, câteva sute de metri. Intrați în pădure și vă bucurați de apa curgătoare, ceea ce am făcut noi când Noria avea doar 5 luni.
Un punct de intrare în Parcul Național Piatra Craiului (în afară de orașul Zărnești), este pe drumul unde se află Peștera Dâmbovicioara și cheile Brustureț, de care ți-am povestit mai sus.
Zone ecoturistice din România – care este cel mai popular sat din zona Poarta Carpaților?
De departe, localitatea Moieciu de Sus. Din păcate, această popularitate înseamnă și faptul că peisajul agro-pastoral s-a degradat destul de tare.
Moieciu de Sus este plin de construcții care nu respectă specificul zonei. Din fericire, Fundația Centrul de Ecologie Montană se luptă să salveze ce a mai rămas de salvat.
Acum câțiva ani am descoperit și noi Moieciu de Sus. Ne plăcea să mergem în fiecare vară pe aici. Am făcut-o și când fetița noastră avea doar câteva luni. Am povestit aici cum a fost. Între timp, ne-am îndrăgostit de alt sat – Șirnea.
Moieciu de Jos este ruda mai sărăcăcioasă a localității Moieciu de Sus. Nouă personal nu ne place atât de mult: satul se găsește pe un drum național destul de aglomerat și gălăgios.
Zone ecoturistice din România – care este satul nostru preferat din zona Poarta Carpaților?
Noi avem o poveste de dragoste cu Șirnea. Ne-am atașat de acest sat minunat, unde venim în fiecare vară și petrecem minim o săptămână, de 5 ani încoace.
Șirnea reprezintă pentru mine locul unde reușesc cu adevărat să îmi găsesc liniștea. Liniștea de Șirnea nu se compară cu nimic altceva.
Despre Șirnea am scris pe larg. Vedeți mai jos ce și cum:
Locuri de vizitat cu familia în România – alte obiective turistice din împrejurimile zonei ecoturistice Poarta Carpaților
- Orașul Brașov se află la circa 40 km de zona Poarta Carpaților.
- Bran se află la circa 15-20 km.
- Râșnov se află la circa 30 km. În Râșnov puteți vizita cetatea fortificată și parcul dinozaurilor Dino Park, despre care am scris aici. Și Cheile Râșnoavei sunt un obiectiv care merită explorat.
- Zărnești se află la o aruncătură de băț, iar aici sunt o mulțime de obiective de vizitat. Le-am detaliat aici.
Unde ne cazăm în zona Poarta Carpaților?
Ideal este să aveți baza într-unul din satele care compun Poarta Carpaților sau în împrejurimile acesteia. Apoi faceți excursii de o zi acolo unde doriți.
Ca idee, zona oferă cazări pentru toate buzunarele. Sunt multe pensiuni ieftine, cu camere între 70-100 Ron, dar și hoteluri de lux.
Dacă mergeți în perioade off-season, probabil că nici nu trebuie să faci rezervare înainte, ci alegeți ceva la fața locului. Noi așa procedam pe vremea când mergeam în Moieciu de Sus. Nici măcar în sezon nu ne oboseam să rezervăm cazare, mereu găseam la fața locului ceva liber.
Totodată, pe Air BNB se pot găsi niște variante bune de cazare. Am aruncat un ochi, de curiozitate, și am găsit o mulțime de căsuțe sau cabane de închiriat, la prețuri convenabile.
Dacă vreți cazări mai speciale, iată câteva mai jos:
În Moeciu
- Amfiteatrul Transilvania
- Vlahia Inn. Aici puteți citi un review făcut de Roxana Farca, pe blogul de călătorii în familie Lumea Mare.
În Șimon (este un sat aflat lângă Bran, nu chiar în zona Poarta Carpaților, dar destul de aproape de aceasta)
- Căsuța Bunicii. Mai multe detalii se găsesc în acest articol scris de noi.
În Măgura
- Pensiunea Nea Mărin, cunoscută pentru faptul că aici s-a filmat emisiunea ”Serviți, vă rog!”, difuzată la PRO Tv.
În Peștera
- Hotel Nobilis, un hotel de 4 stele. Citiți câteva detalii despre hotel scrise pe blogul Travel Girl.
- Akasha Retreat – este un centru de wellness, care organizează exclusiv retreat-uri de yoga, ceea ce înseamnă că nu te poți caza decât în acest context. M-am gândit însă că poate este util să știți despre existența lui.
În Șirnea sunt destul de puține posibilități de cazare. Încercați totuși cu Booking și AirBNB. Ceva ceva tot veți găsi.
Colegii de la Travelista.ro au scris un articol despre cazările încercate de ei în zonă. Îl găsiți aici.
Unde mâncăm în zona Poarta Carpaților?
Când vine vorba de mancare, primul lucru pe care trebuie să îl știți atunci când vizitați aceste sate este faptul ca sunt mai izolate, iar restaurantele nu abundă la orice pas.
Acest lucru nu este valabil pentru Moeciu de Sus, unde nu va fi o problemă să găsiți ușor locuri de servit masa.
Când ne petrecem vacanța în această zonă, noi ne organizăm în felul următor:
- Ne aducem provizii și ne pregătim o parte din mese.
- Aranjăm cu gazda să ne prepare o masă pe zi.
- Cumpărăm păstrăv de la păstrăvăria din Dâmbovicioara și îl preparăm pe grătarul gazdei.
- Cumpărăm produse locale (lapte, ouă, brânzeturi) – foarte ușor de găsit.
- Mergem să mâncăm prin Brașov sau Bran.
Iată câteva sugestii cu locuri unde puteți lua masa:
- Vlahia Inn, în Moeciu. Am oferit deja un link cu un review consistent scris pe blogul Lumea Mare. Îl reiau și aici.
- Pensiunea Serafim, în Șirnea. Este un loc unde se organizează frecvent tabere de muzică rock și unde masa se servește sub formă de meniuri zilnice (deci nu comanzi ce ai tu chef). Pensiunea este deschisă și celor din afară. De exemplu, dacă bateți dealurile alpine cu bicicleta și vă apucă foamea, e bine să știți de Pensiunea Serafim din Șirnea, pentru că nu vei găsi locuri de servit masa chiar peste tot. Masa se servește în anumite intervale de timp.
- Pensiunea ”Cerbul” din Dâmbovicioara. În fiecare vară am poposit aici și am găsit mâncare decentă. Se pare că este singurul loc unde poți mânca în Dâmbovicioara.
- Cetatea Carului, o pensiune-restaurant aflată în satul Drumul Carului (aproape de Fundata).
La Cetatea Carului puteți găsi probabil una dintre cele mai frumoase priveliști de pe terasa unui restaurant din România!
Pintre altele, au clătite brașovenești foarte bune, limonadă de casă din fructe de pădure, un bulz gustos cu mămăligă, păstrăv crescut în zonă.
Locuri de vizitat cu familia în România – cum ajungem în zona Poarta Carpaților?
În mare, sunt câteva posibilități principale:
- Pe DN1, din direcția București – Predeal – Pârâul Rece – Râșnov – Bran (fără a se trece prin Brașov). Din Bran poți merge apoi ori spre Moeciu de Sus, ori spre Fundata – Șirnea – Ciocanu – Dâmbovicioara.
- Din Brașov, mergând pe DN73 Brașov-Pitești, trecând prin Bran, Moeciu de Jos, Fundata, Ciocanu, Dâmbovicioara. Dezavantajul acestui traseu ar fi aglomerația omniprezentă din zona Bran.
- Prin județele Dâmbovița și Argeș. O direcție poate fi Târgoviște – Voinești – Rucăr – Dâmbovicioara – Ciocanu – Șirnea – Fundata – Bran – Moeciu de Sus. Altă direcție poate fi Câmpulung Muscel – Dragoslavele – Dâmbovicioara – Ciocanu – Șirnea – Fundata – Bran – Moeciu de Sus. O las mai jos pe prima.
Cum se ajunge în Peștera
Pe DN 73/E574, venind dinspre Râșnov – Bran. În localitatea Moieciu de Jos, faci dreapta și continui pe DJ 112G.
Cum se ajunge în Măgura
- Urmând traseul de mai sus, din Râșnov – Bran – Peștera. Drumul se continuă până la Măgura. Noi am făcut acest traseu în 2015 (fără să avem mașină de teren) și era ok. Cu toate acestea, informațiile de pe internet sunt contradictorii: unii afirmă că se poate ajunge din Peștera în Măgura, cu orice mașină, alții spun că drumul este mult prea denivelat, necesitând o mașină de teren. Google maps îți indică drumul până în Măgura, doar ajungând în Zărnești. Practic ocolești destul de mult, având în vedere că Măgura este la o aruncătură de băț de Peștera. Odată ajuns în Zărnești, mai sunt apr. 6 km până în Măgura.
Roxana Farca povestește pe blogul Lumea Mare cum ajungeți fără mașină la Moeciu de Sus.
Sper că v-am oferit un material folositor și detaliat. Ne puteți sprijini printr-o distribuire!
Pe Kinder Trips scriem despre:
- Călătorii cu copii
- Educație alternativă
- Natură și explorare în aer liber
- Comunități și stiluri de viață.
Urmărește-ne pagina de Facebook și contul de Instagram.
Dacă vrei să primești pe email articole și resurse de la noi, ne poți lăsa emailul mai jos:
CITEȘTE ȘI:
Felicitări pentru articol! Este superb! Am savurat fiecare poză. Îmi fac curaj să mergem și noi cu pitica vara viitoare, măcar în câteva locuri 🙂
Multumesc! Sper sa ajungeti cat de curand pe aceste meleaguri 🙂