Salutare. Noi suntem Kinder Trips, un blog unde promovăm educația prin călătorii și timpul petrecut în natură. Puteți afla mai multe despre noi aici.
Înainte de a prezenta cele 3 idei de conectare cu natura în București și în împrejurimile acestuia, aș vrea să îți vorbesc puțin despre Richard Louv, autorul unor cărți cunoscute care promovează natura și timpul petrecut în mijlocul ei.
Richard Louv a propus conceptul de ”nature deficit disorder” (deficitul de natură).
Acest concept a devenit faimos în întreaga lume. Se referă la deprivarea acută de natură și timp petrecut în aer liber, de care se pare că suferă un bun procent al omenirii, inclusiv copiii.
Într-un mediu care devine din ce în ce mai digitalizat, atât acasă, cât și la școală sau la muncă, Richard Louv consideră că oamenii ajung să își blocheze pur și simplu simțurile sau potențialul acestora.
Nu cumva aceasta ar fi chiar definiția a ceea ce înseamnă să fii ”mai puțin viu” (less alive)? Ce părinte și-ar dori ca ai lui copii să fie devitalizați, sau ce ființă umană ar vrea să se simtă vlăguită și lipsită de viață?
Sunt doar câteva dintre întrebările provocatoare adresate de Richard Louv. Găsiți aici singura lui carte tradusă în română.
Cu toate acestea, în societatea contemporană preponderent digitală, se întâmplă fix acest lucru: ne pierdem acuitatea simțurilor, le blocăm fără să ne dăm seama, ne devitalizăm încet încet și pierdem contactul cu natura.
Valabil și în cazul copiilor, pentru care natura ajunge să fie un mediu nefamiliar sau puțin cunoscut, cu care nu sunt obișnuiți și pe care chiar îl evită.
Astfel de lucruri se întâmplă în ciuda faptului că o multitudine de studii atestă beneficiile incontestabile pe care timpul petrecut în natură le are asupra stării generale de bine și de sănătate a copiilor.
În cazul nostru, a petrece timp în natură a devenit un stil de viață.
De mult timp încoace practicăm și promovăm pe blog, în grupul ”Educație în natură și călătorii cu copii”, pe pagina de Facebook, pe Instagram timpul petrecut cu copiii în aer liber și plimbările lungi prin natură, ca forme de relaționare pozitivă în familie.
Ne place să interacționăm cu mediul înconjurător în diverse anotimpuri și să ne familiarizăm cu orice tip de vreme. În România, practicăm adeseori ecoturismul.
Pe blog avem o rubrică numită Educație în Natură.
Aici vom centraliza tot felul de materiale și resurse interesante, inclusiv concluzii ale unor studii de ecopsihologie și ecopedagogie pe care le-am citit, sau recenzii la cărțile lui Richard Louv.
Cum poți găsi, însă, soluții de conectare cu natura într-un mediu urban poluat, aglomerat și agitat, precum Bucureștiul? Mai există natură în jungla de beton?
Răspunsul este ca da, mai există. Trebuie doar să ai ochi și voință să o descoperi. Hai să vedem cum!
Conectare cu natura în București – parcurile
La capitolul parcuri, Bucureștiul stă (încă) foarte bine! Avem destul parcuri întinse, primitoare, cu vegetație bogată. Cum te poți conecta cu natura într-un parc bucureștean?
Atunci când mergi cu copiii în parc, în locul unui popas la clasicele locuri de joacă încercați să explorați malul unui lac, să observați împreună viețuitoarele, copacii sau plantele, să hrăniți păsările (nu cu pâine, ci cu semințe). Un picnic poate fi, de asemenea, o idee bună.
Parcul Carol, spre exemplu, este un parc micuț cu un ecosistem neașteptat de bogat! Găsești aici tot felul de specii de păsări, broaște țestoase, pești, veverițe și chiar pisici, cele mai recente locuitoare ale parcului.
Am documentat Parcul Carol în diverse anotimpuri și am realizat o serie de articole despre el.
➡️ PARCUL CAROL ÎN HAINE DE IARNĂ
➡️ PLIMBARE ÎN PARCUL CAROL TOAMNA
➡️ CELE MAI REUȘITE PÂRTII DE SĂNIUȘ DIN BUCUREȘTI
Însă orice parc din București îți oferă din belșug colțuri de natură în mijlocul căreia poți petrece timp alături de copii.
Parcul Natural Văcărești
Una dintre cele mai frumoase și mai dătătoare de speranță vești pe care le-am primit în cei 20 de ani de când locuiesc în București a fost atunci când s-a decis, negru pe alb (adică prin Ordonanță de Guvern) înființarea Parcului Natural Văcărești.
În acest parc s-a auto-dezvoltat un întreg ecosistem pe o întindere de aproape 200 ha. Aici poți găsi ochiuri și canale de apă, stufăriș, sălcii, trestie, stuf sau diverse specii de păsări și animale.
Pare de necrezut faptul că la doar câțiva kilometri de centrul orașului te poți regăsi într-un univers paralel, cu vulpi, vidre și alte surprize urbane.
Găsești în articolul de mai jos toate detaliile necesare despre căile de acces în Parcul Natural Văcărești și despre micile amenajări care s-au făcut aici. Plimbare frumoasă!
➡️ CU COPIII ÎN PARCUL NATURAL VĂCĂREȘTI
Conectare cu natura în preajma Bucureștiului – mergem la pădure!
Prin împrejurimile Bucureștiului, la distanțe de 10-40 km de oraș, se află multe păduri și spații verzi, care sunt rămășițe din vechii Codrii ai Vlăsiei.
Codrii Vlăsiei erau cândva păduri enorme care ocupau o regiune întinsă din sudul României, inclusiv pe teritoriul unde se află azi Bucureștiul.
Așadar, pe locul unde a evoluat orașul poluat și aglomerat din prezent, s-a aflat cândva o pădure vastă.
Visul meu personal este ca acest oraș să devină într-o bună zi un oraș-pădure. Știu, sună utopic, dar am zis că e doar un vis.
Prin împrejurimile Bucureștiului sunt destule locuri frumoase pe care le poți descoperi. Noi am explorat o parte dintre ele și le-am centralizat pe blog. Poate găsești o pădure care să te inspire! Vezi mai jos:
➡️ 5 PĂDURI DIN JURUL BUCUREȘTIULUI UNDE SĂ MERGEȚI CU COPIII
Sperăm că ți-a plăcut acest articol. Ne poți sprijini printr-o distribuire!
Educație despre natură – alte resurse utile
Am creat câteva resurse legate de educația despre natură, care îți pot fi de folos. Detalii aici:
➡️CĂRȚI DESPRE NATURĂ ȘI BIODIVERSITATE
➡️POSTER PRINTABIL CU 10 IDEI DE JOACĂ ȘI EXPLORARE ÎN PARC
Avem și un mic Shop cu produse care încurajează conectarea creativă a copiilor cu natura – le puteți vedea aici.
Înscrie-te în comunitatea noastră de Facebook, unde abordăm adeseori subiecte legate de natură.
Pe Kinder Trips scriem despre:
- Călătorii cu copii
- Educație alternativă
- Natură și explorare în aer liber
- Comunități și stiluri de viață.
Urmărește-ne pagina de Facebook și contul de Instagram.
CITEȘTE ȘI: