Vă prezentăm o sugestie de cazare în Ținutul Buzăului, o zonă care a fost recent declarată sit de patrimoniu UNESCO.

Aluniș se află în zona de munte a județului Buzău, fiind un sat frumos așezat pe dealuri subcarpatice, cu o energie bună, considerat a fi o poartă de intrare către rețeaua de schituri rupestre care pot fi găsite în adâncimile pădurilor din zonă.

La 4 ani după ce am vizitat pentru prima dată satul Aluniș din jud. Buzău și vestitul ansamblu rupestru, am revenit, de data aceasta pentru a cunoaște un frumos proiect de ecoturism care se dezvoltă aici, concentrat pe mai multe paliere:

  • Aluniș Retreat și Casa Lila (unități de cazare)
  • Centrul de Artă Aluniș
  • Școala de Olărit de la Colți

Aluniș Retreat

Casa Lila

Toate cele 4 inițiative fac parte din aceeași strategie de dezvoltare rurală durabilă, demarată și coordonată de Iulia Sârbu, o persoană care a lăsat în urmă viața agitată de București și s-a mutat în zonă (unde de altfel are și origini).

Prin prisma faptului că drumul de acces spre Aluniș a fost recent asfaltat și prin intermediul acestor proiecte care se dezvoltă aici de peste 1 an, putem spune că zona s-a schimbat destul de mult în bine față de ce am văzut acum 4 ani.

Drumul de acces spre Ansamblul Rupestru de la Aluniș

Drumul de acces spre Aluniș Retreat – câteva zeci de metri de la asfalt, cu o urcare inițială pe un pietriș alunecos – dar mașina poate urca

Centrul de Artă Aluniș

Centrul de Artă Aluniș este o inițiativă superbă. Se află chiar lângă Ansamblul Rupestru, fiind localizat în fosta școală a satului, care a fost renovată sub coordonarea Iuliei Sârbu acum 2 ani (nu vrem să ne imaginăm cu ce eforturi și insistențe pentru a obține aprobarea autorităților locale).

Vara centrul este foarte animat, cu multe evenimente culturale, concerte cu trupe cunoscute, expoziții, ateliere, artiști care își expun operele.

Centrul de Artă Aluniș

Partea cea mai bună este că la aceste evenimente participă copii din sat și alți locuitori, proiectul fiind orientat în mod real pe a oferi acces la educație culturală și unor astfel de beneficiari.

Centrul de Artă Aluniș este deschis în permanență (marți – joi 10am – 6 pm, vineri 9am – 9 pm, sâmbăta și duminica 9 am – 7 pm, lunea închis).

Puteți vizita diverse expoziții și admira obiecte de ceramică realizată în zonă.

Din interiorul centrului

Mai puteți cumpăra produse din micul lor Shop, care este destul de divers și ofertant. Nu uitați că orice achiziție reprezintă o formă de susținere a proiectului!

Au și cafenea, plus un mic loc de relaxare.

La Școala de Olărit de la Colți și casa de oaspeți a acestuia (Casa Lila) nu am ajuns, dar știm că este de asemenea un spațiu multifuncțional, unde sunt găzduiți turiști și au loc rezidențe artistice, tabere de artă și tabere școlare.

Magazinul

Aluniș Retreat

Aluniș Retreat se află la doi pași de Centrul de Artă, fiind o căsuță tradițională la rândul ei renovată, construită din lemn și piatră, acoperită de șindrilă. Sunt cu totul 6 camere care pot găzdui oaspeții.

Staff-ul este format din persoane care locuiesc în zonă, acesta fiind un alt aspect care face din proiectul Aluniș unul cu adevărat orientat spre crearea de beneficii în comunitate.

Noi am avut o cameră micuță, care ne-a acomodat foarte bine. Însă am mers fără fetiță – în formula de 3 probabil am fi avut nevoie de un spațiu mai generos.

Designul camerelor este simplu, plăcut, având strictul necesare. Camera noastră avea ieșire pe o prispă, unde la un moment dat am simțit nevoia existenței unei băncuțe, unde să poți ședea cu un ceai fierbinte, la aer curat.

Camera în care am stat

Am avut cazarea cu demipensiune inclusă. Mesele care se servesc la Aluniș Retreat sunt bazate pe un meniu preponderent vegetarian (dar existau și ceva preparate cu carne).

Mie personal, care am de peste 25 de ani o dietă lacto-ovo-vegetariană, mi-a plăcut mult acest aspect, fiind una dintre puținele cazări din România în care am găsit un astfel de meniu.

Mâncarea este gătită de doamnele din staff, care lucrează în permanență la Aluniș Retreat și se ocupă de întreținerea întregului spațiu.

Spațiu multifuncțional: bar, zonă de gătit, zonă de luat masa, terasă

Detalii din zona barului

Preparatele au fost foarte gustoase. Nu vă așteptați, însă, la o mare varietate – e totuși un proiect de ecoturism și nu un hotel.

Un specific al locului este faptul că cina se servește începând cu ora 6pm. Noi am ajuns undeva pe la 7 pm, iar unele din felurile gătite nu mai erau chiar calde, deci puteți ține cont de acest lucru în planificarea orei de masă.

Mesele se servesc pe o terasă acoperită, dotată cu încălzitoare.

Dacă aveți copilași cu alergii alimentare, doamnele care gătesc vă pot pregăti preparate adaptate.

Micul dejun este de tip bufet, se servește între 8-10 am și se bazează pe produse tradiționale locale (ouă, legume, brânzeturi, iaurt, dulceață, fructe etc).

Cina și prânzul se servesc doar cu rezervare prealabilă sau ca parte dintr-un pachet achiziționat (cu mese, cazare, activități etc).

Preparate la cină: un fel de tartă quiche, mâncare de cartofi, salate, paste cu brânză, un platou cu diverse cărnuri, brânzeturi, prăjituri de casă, plus ciorbă de perișoare care nu se vede în imagine

Zona de luat masa

Curtea de la Aluniș Retreat este spațioasă, frumos așezată la marginea pădurii.

Nu abundă în locuri amenajate sau mobilier exterior (gen pavilioane, zone cu mese și bănci etc). Însă este perfect să îți pui o păturică pe iarbă și să te bucuri de natură și de aerul curat.

Curtea de la Aluniș Retreat

Vedere exterioară spre terasa unde se ia masa

Proiectul Aluniș este axat în primul rând pe zona de organizare de retreat-uri, tabere și teambuilding-uri, fiind des solicitat în acest sens.

Dar puteți merge și cu familia, pe cont propriu, fără a face parte dintr-un grup organizat sau dintr-un retreat, caz în care vă recomandăm să achiziționați un pachet cu diverse activități, care pot face diferența și vă pot completa frumos experiența.

Găsiți aici pachetele de experiențe pe care le puteți avea la Aluniș Retreat.

O latură a căsuței Aluniș Retreat

Împrejurimile căsuței și ale curții

Costuri

Costuri pentru serviciile de cazare și masă:

  • 260 lei/noapte/cameră dublă cu mic dejun inclus – tarif valabil pentru luni-joi
  • 380 lei/noapte/cameră dublă cu mic dejun inclus – tarif valabil pentru vineri-sâmbătă
  • Pachet demipensiune: 290 lei/persoană/noapte/cazare în cameră dublă sau triplă cu mic dejun și cină incluse
  • Copiii până la 5 ani beneficiază de gratuitate la toate serviciile de cazare și masă, iar pentru copiii între 6 și 14 ani se acordă 50% discount.
  • Foc de tabără – 200 lei/seară
  • Pachete de experiențe – găsiți aici costurile

Prispa unde au ieșire o parte din camere (inclusiv a noastră)

Ce puteți face sau vizita în zonă

  • În primul rând, vizitați Ansamblul Rupestru de la Aluniș, aflat la 2 pași de cazare. Am scris pe larg despre el aici.
  • Muzeul Chihlimbarului din Colți, aflat la apr. 5 km distanță, cu o expoziție modernă și unică de zăcăminte de chihlimbar din zona Buzăului. Am scris pe larg despre el aici.

O parte din Ansamblul Rupestru de la Aluniș

  • Drumeție la Trovanții de la Ulmet. Aveți de condus 12 km, care se parcurg greuț, cam în 45 de minute (pentru că ultima parte a drumului este neasfaltată), dar traseul merită și este lejer de făcut cu copiii. Am scris aici pe larg despre Trovanți și despre cel mai simplu mod de acces (atenție că Waze poate să vă poarte și pe niște mega coclauri).

Trovanții de la Ulmet

  • Drumeții ghidate de explorare a dealurilor din preajma Alunișului, aici intrând: traseul așezărilor Rupestre Nucu – Bozioru, căutarea de fosile și chihlimbar, culegerea de plante de medicinale. Costuri: 45 lei/adult; 30 lei/copil.
  • Găsiți aici contactul Danielei, ghidul local care lucrează la Aluniș Art Center și care vă poate duce pe traseele de mai sus. Drumețiile se fac cu grupuri de minim 8 persoane. Alternativ, puteți achiziționa pachetele de experiențe la Aluniș Retreat, de care vă povesteam mai sus, care au incluse și astfel de drumeții.

Toamna pe dealurile din Buzău

  • Atelier de ceramică și olărit la Școala de la Colți. Atelierul durează de 2 ore, timp în care alături de artistul ceramist, copiii și adulții își vor încerca mâna la roata olarului și vor experimenta câteva tehnici simple de modelat în lut; vasul brut, nears poate fi luat acasă după atelier. Costuri: 120 lei/adult; 70 lei/copil
  • Plimbări cu bicicleta (se găsesc de închiriat și la Aluniș Art Center). Costuri: 70 lei/adult; 35 lei/copil/zi; 100 lei/zi/bicicletă electrică

  • Atelier de țesut la război și tors lână cu bătrânele satului – 60 lei/adult; 50 lei/copil
  • Cascada Casoca – se află la apr. 42km
  • Tabăra de sculptură de la Măgura – la 48km, am scris aici despre acest loc.

Ținutul Buzăului în haine de toamnă

Articole utile

Sperăm că v-a plăcut acest material și că o să fie de folos dacă planificați o ieșire în zona Alunișului, în Ținutul Buzăului.

O dată cu declararea Geoparcului ”Ținutul Buzăului” drept sit de patrimoniu UNESCO, probabil întreaga regiune se va dezvolta frumos în următorii ani. Sperăm!

Articol realizat în colaborare cu Aluniș Retreat

Pe Kinder Trips scriem despre:

  • Ecoturism și family travel
  • Educație prin călătorii
  • Educație în natură

Urmăriți-ne pe Instagram și pe Facebook, pentru a fi la curent atunci când publicăm noi articole. 

Dacă vrei să ne susții, distribuie articolele noastre sau cumpără produse din micul nostru Shop anexat blogului.

Dacă vrei să rămâi în legătură cu noi și să primești articole direct în inbox, ne poți lăsa emailul mai jos:

Nu uita să te înscrii în grupul nostru privat de Facebook!

Se numește Educație în Natură și Călătorii cu Copii – aici publicăm în mod frecvent resurse despre natură și educație în aer liber.

CITEȘTE ȘI: