Am testat în familie trasee și locuri de vizitat cu copiii în Pădurea Craiului, o destinație ecoturistică din județul Bihor.
Aici am scris un articol de prezentare generală a acestei destinații ecoturistice.
Am realizat această călătorie la invitația CAPDD Bihor (Centrul pentru Arii Protejate si Dezvoltare Durabilă), ca parte din proiectul nostru de familie Romania Slow Travel.
Conceptul proiectului Romania Slow Travel este următorul:
➡️ Ne descoperim pe îndelete țara.
➡️ Scriem despre oameni și locuri deosebite.
➡️ Ne expunem împreună cu fetița noastră unei metode de educație alternativă numită ”place based education”. Această educație te învață să cunoști foarte bine locul în care trăiești și resursele sale.
Mai jos găsești locurile explorate cu drag de noi, în destinația ecoturistică Pădurea Craiului.
Vizitează comuna Roșia!
Este genul de sat răsfirat, cu cătune aflate în văi sau în vârfuri de deal. Peisajul este similar cu cel de la Șirnea, unul dintre locurile noastre de suflet.
Am regăsit aici destule asemănări și cu Poarta Carpaților, o altă zonă ecoturistică explorată pe îndelete de noi.
Când am ajuns prima dată în Roșia, ploua mocnit și totul era înnegurat în jur.
Nu-i problemă, au mai fost și alte locuri din lume care ne-au întâmpinat așa, după care ne-au arătat pe larg comorile, farmecul și măreția lor, lipindu-se în mod iremediabil de sufletul nostru.
În Roșia ne-am văzut un vis mai vechi îndeplinit: am locuit singuri într-o casă aflată pe vârful unui deal, fără garduri și vecini, cu un peisaj de milioane (de stele), învăluiți în sunete de greieri și triluri de păsărele, cu căprioare plimbărețe pe culmile de vizavi.
Am stat aici singuri, însă înconjurați de oameni buni care au venit să ne facă focul (nea Vasile) și să ne hrănească (doamnele Cornelia și Dorina).
În satul Roșia, ne-am îndeletnicit cu următoarele activități:
- Plimbări și drumeții pe dealurile din jur.
- Cules de plante medicinale și fragi. Nicăieri în România nu am văzut atât de multe fragi adunate la un loc! N. a mâncat o grămadă, astfel încât am botezat-o ”fetița frăguță”.
- Am degustat pe îndelete bucatele pregătite de doamnele Cornelia și Dorina. Pot să vă confirm că ciorbele bihorene sunt delicioase!
- Am vizitat moara de apă care datează din secolul XIX și încă este menținută în funcțiune (pe post de muzeu în aer liber, pentru că nimeni nu vine să macine grânele aici).
- Am vizitat casa în care a locuit un cunoscut meșter de viori, cunoscute sub numele de ”vioara cu goarnă”. Meșterul nu mai trăiește, în schimb am vorbit cu soția lui și i-am vizitat fostul atelier, unde am putut admira viorile cu goarnă – un simbol al zonei Bihor (alături de peșteri). Pentru a ajunge la atelier, căutați pensiunea Dorel Codoban (Lazuri, nr. 95, Comuna Roșia).
- Am admirat Platoul carstic Runcuri. Nu am avut timp să îl luăm la pas, în schimb ne-am oprit în repetate rânduri să îl fotografiem de la înălțime.
- Ne-am bucurat de cascadele ochite în drumurile cu mașina.
Practicarea ecoturismului în familie este un lucru care nouă ne-a plăcut dintotdeauna foarte mult.
Nici macar nu trebuie să te agiti atât de tare sa bifezi chestii (deși în Pădurea Craiului sunt destule obiective de vizitat).
Ai natura la tot pasul si e suficient să te conectezi cu ea, ca să te umpli și să simți că te încarci cu energie pozitivă.
Peștera cu cristale din mina Farcu
Nu am fi crezut vreodată ca o sa ajungem să vizităm o peșteră plină cu…cristale.
Se pare ca la mina Farcu se găsește singura peșteră cu cristale de calcit amenajată în Europa și a doua din lume care poate fi vizitată! Cealaltă ar fi undeva prin Africa de Sud.
Restul peșterilor cu cristale de calcit din Romania nu se pot vizita, acestea fiind închise și explorate doar de oameni de știință.
Cristalele de calcit s-au conservat din cauza temperaturii constante din peșteră. În contact cu aerul de afară, nu ar mai exista aceste cristale. Din acest motiv nu e voie să atingi cristalele din peșteră, cu atât mai puțin să le scoți afară.
Voi știați că în țara noastră există asemenea minunății? Noi am aflat cu puțin timp înaintea călătoriei în Bihor.
De aceea suntem cu atât mai recunoscători pentru toate locurile în care ne poartă proiectul nostru de călătorie în familie Romania Slow Travel .
Detalii despre costuri și program de vizitare a Peșterii cu Cristale din mina Farcu se găsesc aici.
Tips and tricks
Peștera cu Cristale este o peșteră care se poate vizita lejer împreună cu un copil mic, însă ar fi bine să aveți o cască de protecție la voi, deoarece nu sunt mărimi atât de mici aflate în dotarea celor care gestionează peștera.
Noi am avut cu noi o cască de biciclete și a fost perfectă.
Cu copiii în Pădurea Craiului – traseu tematic prin pădure
Am parcurs un traseu tematic foarte child friendly. Traseul începe chiar de la Peștera cu Cristale din mina Farcu. Durează cam o oră, dus-intors, la care se adaugă popasurile.
Traseul a fost amenajat de CAPPD Bihor, partenerii noștri în acest proiect de explorare a județului Bihor.
Pe drum sunt amenajate tot felul de panouri cu informatii legate de flora și fauna din zonă. Se ajunge la un punct de belvedere excelent, numit Stânu Cârnului.
Mai precis, este un balcon din lemn, construit la mica distanta fata de buza stancilor, cu o panoramă deosebita asupra Văii Lazurilor.
Pentru cei bine antrenați și obișnuiți cu muntele, traseul se continuă cu alți câțiva km, care te coboara în Cheile Lazurilor. Durata totală a traseului cel mare este de circa 3 ore.
Noi nu ne-am aventurat cu copila decât pe traseul scurt, care durează o oră.
După ce ne-am bucurat privirea și ne-am umplut inimile cu priveliștea incredibilă a munților, am purces înapoi spre punctul de plecare (prin alt loc decât am urcat, traseul tematic fiind gândit in cerc).
Recomandam familiilor cu copii mici acest traseu!
Tips and tricks
Îmbrăcați copiii în hăinuțe de lâna Merinos, care absorb rapid transpirația și se adaptează diverselor temperaturi montane (ba e prea cald, ba e prea frig), astfel încât să preveniți eventuale probleme și raceli.
Și nu uitați să le dați niște bețe de drumeție!
Păstrăvăria Șoimuș
Recomandăm cu drag să vizitați această păstrăvărie, aflată la apr. 4 km de Peștera cu Cristale din mina Farcu. Cei 4 km se parcurg cu mașina în 20-30 minute.
Se merge pe un drum forestier, într-un peisaj plin de verdeață, apă curgătoare, cascade, arbori. Chiar merită mers până la păstrăvarie, nu doar pentru deliciosul păstrăv pe grătar, ci și pentru frumusețea drumului care te duce acolo.
Păstravaria este gestionată de un cuplu de oameni curajoși, orășeni (din Oradea) care s-au mutat în sălbăticie acum mai bine de 10 ani.
Au pus pe picioare o afacere cu fonduri europene, pe care au crescut-o cu multă muncă, până în ziua de azi. De admirat curajul si determinarea lor!
Din cauza volumului mare de munca, micul restaurant al păstravariei nu este deschis tot timpul, însă doamna Adriana, proprietara, o sa va faca oricum un păstrăv pe grătar, cu mămăligă.
Nouă ne-a făcut, chiar dacă, teoretic, restaurantul nu era deschis.
Nu avem poze cu păstravul, pentru că ne era prea foame și ne-am aruncat asupra lui. Dar garantăm că a fost delicios!
La întoarcere, am făcut un popas în pădure, pe malul apei, cu hamacul.
Peștera Vadu Crișului, cascada și traseul prin pădure, prin defileul Crișului
Peștera Vadu Crișului se află tot în munții Pădurea Craiului. Poziția peșterii este deosebită: chiar în defileul Crișului Repede, pe malul stâng al apei, la aproximativ 3km de localitățile Șuncuiuș și Vadu Crișului.
Din satul Roșia, unde am avut noi baza, am condus cu mașina până în Șuncuiuș circa o oră. Noria a adormit în mașină și la destinație am mai stat încă o oră în parcare, înainte de traseu, ca să își facă somnul.
Zona turistică Defileul Crișului Repede – Șuncuiuș este foarte populară printre iubitorii de trasee montane, cățărat pe stânci sau rafting. Se află cam la 60 km de Oradea și mulți orădeni vin să se relaxeze aici în weekend.
Am văzut și destui adolescenți, veniți în grup să se aventureze pe via ferrata sau pe cărările de munte, ceea ce mi s-a părut super.
Sunt și trasee accesibile pentru familii cu copii, cum este cel făcut de noi. Am mers spre peștera Vadu Crișului pe jos, prin pădure. În permanență am avut Crișul Repede în stânga.
Mare atenție! Dacă tocmai a plouat și este pământul alunecos, există porțiuni din traseu care pot fi tricky – în sensul că în stânga este abrupt și imediat jos se află Crișul Repede.
Recunosc că am avut câteva mici emoții pe traseu, însă per ansamblu a fost foarte ok și am ajuns cu bine la destinație.
Am făcut cu totul cam 45 de minute până la peșteră, prin pădure. Ne-am întors pe alt drum, pe lângă linia de cale ferată!
Am văzut că foarte multă lume făcea acest lucru, așadar nu am ratat ocazia să trecem prin tunelurile de tren și să mergem pe lângă șină.
Peștera Vadu Crișului mi s-a părut spectaculoasă și foarte frumoasă, fiind străbătută de un râu, însă nu aș zice că e foarte child friendly (poate doar pentru copii mai mari).
Dacă vizitați parterul e ok, însă pentru a urca e mai complicat, în sensul că scările amenajate sunt foarte abrupte și nu e recomandat să mergi cu un copil foarte mic.
La doi pași de peșteră se află și o cascadă, care ne-a plăcut foarte mult și care a fascinat-o pe Noria. Aici micuța noastră s-a recules într-un moment de mindfullness și s-a conectat cu elementele naturii (la inițiativa ei).
Detalii despre costuri și orar de vizitare a peșterii găsești aici.
Locuri în care nu am ajuns, dar pe care le recomandăm
Cheile Cuților
Este un traseu despre care am înțeles că ar fi lejer și accesibil, potrivit pentru familiile cu copii.
Se pornește spre Cheile Cuților tot din satul Roșia, iar plimbarea te poartă timp de o oră și jumătate printre stânci, păduri și ape curgătoare. Mai multe detalii se găsesc aici.
Casa Proverbelor
Se află în localitatea Beznea. Am ochit-o pe drumul de întoarcere de la Șuncuiuș și Defileul Crișului, înapoi în Roșia.
Așa cum îi spune și numele, este un mic muzeu cu obiecte tradiționale, care au asociate câte un proverb. Fiind obosiți după traseul din Defileul Crișului, nu am mai oprit să o vizităm, însă sperăm să o faceți voi.
Cu copiii în Pădurea Craiului – unde ne cazăm
Noi am locuit în comuna Roșia la Pensiunea Florian, parte din aceeași afacere care deține și Casa Tradițională (o fostă locuință țărănească renovată și modernizată). Găsești aici toate detaliile necesare despre cele două cazări.
Alte cazări disponibile în zonă
- Pensiunea Dorel Codoban, Lazuri, Roșia
- Pensiunea Roșia, Roșia
- Pensiunea Turul, Remetea
- Pensiunea Hanu Brătcuței, Bratca – m: 0746 123494; email: doracim2005@gmail.com
- Pensiunea Mihaiu Sasului, Vârciorog
- Pensiunea Poienița, Călățea
- Pensiunea Casa Gornicului, Remeți
- Pensiunea Wild Apuseni, Remeți
- Alte cazări
Nu am văzut restaurante în zona Pădurea Craiului, probabil aranjamentele de masă se fac tot acolo unde te cazezi. Cel puțin în cazul nostru așa a funcționat :).
O parte din mese le-am luat la Pensiunea Florian, unde am fost cazați (venea o doamnă și ne pregătea mâncarea).
Pentru restul meselor ne-am deplasat la Casa Tradițională – 10 minute cu mașina sau tăiat un deal, pe jos, pe potecă (probabil maxim un sfert de oră de mers).
Drumul
Pentru cei care locuiesc în regiunea de sud a țării, drumul până în județul Bihor poate fi obositor. Când mergem în partea aceasta de țară, noi facem mereu popas de o noapte pe drum: ori în Sighișoara, ori în Târgu Mureș.
Ultima dată am stat în Sighișoara, la Taschler Haus Boutique, o cazare pe care o recomandăm cu drag.
Sperăm că ți-am oferit un articol util! Ne poți sprijini printr-o distribuire!🤙🤙
Poți citi aici și aici despre alte destinații ecoturistice explorate de noi.
Pe Kinder Trips scriem despre:
- Călătorii cu copii
- Educație alternativă
- Natură și explorare în aer liber
- Comunități și stiluri de viață
Urmărește-ne pagina de Facebook și contul de Instagram. Află mai multe despre noi aici.
Nu uita să te înscrii în comunitatea privată de pe Facebook – Copii, Călătorii, Natură, Educație Alternativă.
Dacă vrei să rămâi în legătură cu noi și să primești articole direct în inbox, ne poți lăsa emailul mai jos:
CITEȘTE ȘI:
Ce locuri minunate! 🙂 Deja imi ploua in gura!
Superb…Am fost la Roșia la căsuțele de pe deal.
Recomand cu drag.