Dacă ne urmăriți în mod constant, deja știți cât de mult ne place să învățăm despre natură, în familie. Fetița noastră are 4 ani și am dus-o în natură încă de când era bebeluș.
În primăvara aceasta am mers din nou la cules de leurdă. Uneori singuri, alteori cu prieteni de familie.
Echipată cu un coșuleț de nuiele pe care l-a primit cadou de la mama mea, Noria a învățat să recunoască și să culeagă leurdă. A fost cât se poate de captivată de această activitate!
Cred că orice copil căruia i se insuflă de mic dragul și pasiunea pentru natură este fericit atunci când are ocazia să exploreze și să învețe în aer liber.
Învățăm de la natură – ce facem cu plantele culese?
Pentru că ne-am dorit să o expunem pe Noria unui ciclu complet al învățării în legătură cu acest subiect, am transformat împreună leurda în sos pesto.
Am mai avut și alte experimente cu leurdă, în care am implicat fetița, cum ar fi prepararea de omlete sau risotto.
Rețeta folosită pentru pesto a fost una foarte simplă. Noi am folosit-o exact pe cea care este descrisă aici.
Am făcut-o fix cu ”parmezanul românesc” descris în rețetă, adică brânză tare de Horezu, mult mai accesibilă ca preț decât parmezanul tipic. Am pus mai multă leurdă decât spune rețeta (cam dublu). Și a ieșit foarte ok!
Am gustat imediat preparatul, întins pe pâine proaspătă, cu brânză Brie. Mă așteptam să nu îi placă foarte mult Noriei, datorită gustului usturoiat, însă a mâncat cu entuziasm.
Bănuiala mea este că a contat mult faptul că am implicat-o în culegerea plantei și în prepararea ei. Altfel, sunt sigură că ar fi refuzat să guste, așa cum face de fiecare dată când introducem un aliment cu care nu este obișnuită.
Noi am mai pregătit pesto de leurdă și în alți ani, după rețete diferite, dar ea era oricum mai micuță și nu i-am dat să guste, până anul acesta.
Învățăm despre natură – de unde culegem leurdă?
Dacă vreți să o culegeți cu mâinile voastre, fără să o procurați direct de la piață, orientați-vă spre împrejurimile localității unde stați. Cu siguranță veți găsi măcar o pădure. Asta dacă nu locuiți deja foarte aproape de natură.
Cei care locuiesc în București găsesc pe blogul nostru idei de păduri care pot fi vizitate în apropierea Bucureștiului.
➡️PĂDURI DIN ÎMPREJURIMILE BUCUREȘTIULUI
Tips and tricks
- Culegeți leurda mai tânără (cea cu frunzele mai mici) – este mai fragedă și mai gustoasă. Grăbiți-vă, pentru că perioada ei nu mai durează mult!
- Depozitați leurda la congelator, după ce ați spălat-o! În felul acesta veți avea provizii oricând vi se face poftă de un pesto proaspăt!
Sperăm că v-am inspirat să mergeți degrabă să procurați leurdă și să o transformați într-un pesto românesc!
Învățăm despre natură – alte resurse utile
Am creat câteva resurse legate de educația în natură, care îți pot fi de folos. Le poți descărcă gratuit accesând linkurile de mai jos:
➡️ CĂRȚI DESPRE NATURĂ ȘI BIODIVERSITATE
➡️ POSTER PRINTABIL CU 10 IDEI DE JOACĂ ȘI EXPLORARE ÎN PARC
Articolul pe care tocmai l-ai citit face parte din campania noastră care promovează educația alternativă: ”Slow education – educație pe îndelete”.
Apropo, dacă vrei să rămâi în legătură cu noi și să primești articole direct în inbox, ne poți lăsa emailul mai jos:
Nu uitați să vă înscrieți în grupul nostru privat de Facebook!
Se numește Copii, Călătorii, Natură, Educație Alternativă și publicăm în mod frecvent resurse despre natură și educație în aer liber. Îl găsești aici:
Pe Kinder Trips scriem despre:
- Călătorii cu copii
- Educație alternativă
- Natură și explorare în aer liber
- Comunități și stiluri de viață.
Urmărește-ne pagina de Facebook și contul de Instagram.
CITEȘTE ȘI: