Comunitate – un cuvânt cu sentiment

”Comunitate” este un cuvînt „cu sentiment”, aşa cum îl definește Zygmunt Baumann, un sociolog și filozof polonez.

„Tovărăşia şi societatea pot fi rele sau proaste, dar nu şi comunitatea. Comunitatea pare să fie întotdeauna ceva bun”, ne mai spune el. Greu de contrazis, nu este așa?

Înainte de a deveni consultant în dezvoltare comunitară, am practicat mulți ani antropologia și designul social. Am studiat și am scris despre diverse tipuri de comunități, iar ulterior am înființat un ONG alături de care am derulat o sumedenie de proiecte comunitare experimentale, majoritatea în cartierele Bucureștiului.

În continuare, consider că una dintre cele mai provocatoare întrebări ridicate de ştiinţele sociale (dacă nu chiar cea mai provocatoare), rămîne aceasta: ce anume îi face pe oameni să realizeze acţiuni în comun, de ce se unesc ei sistematic pentru a face ceva împreună, dar şi de ce ajung să se dezbine?

Cu alte cuvinte, ce anume dă curs creativităţii sociale a oamenilor, în aşa fel încît ei se organizează şi se grupează în moduri diferite, ghidându-se după o multitudine de principii şi idealuri?

Un lucru este însă cert: omenirea a purtat cu ea dintotdeauna instinctul comunităţii, al asocierii şi al traiului în colectivitate.

Chiar dacă societatea contemporană se pare că a uitat masiv acest lucru și a încurajat, în schimb, individualismul, sunt de părere că tot comunitățile reprezintă șansa omenirii la o viață mai bună.

Va trebui să reînvățăm să ne întoarcem la ele și să le valorizăm, indiferent că suntem ONGuri, actori privați, autorități administrative, instituții educaționale sau simpli cetățeni.

Comunitate în acțiune, în cadrul proiectului Drumul Taberelor

Cum arată România când vine vorba de inițiative comunitare

În ultimii 10 ani, în România, s-a constatat o creștere semnificativă a inițiativelor comunitare, a grupurilor civice implicate în procese de îmbunătățire a calității vieții și a proiectelor de dezvoltare comunitară.

Acest lucru este reliefat și de studiul național care a măsurat tendințele în stilul de viață al românilor, realizat de Unlock Market Research în 2018.

Câteva dintre concluziile principale rezultate din acest studiu sunt faptul că locuitorii României se implică din ce în ce mai mult să facă o schimbare în bine iar comunitatea are o voce mai importantă ca oricând, o tendință validată de 45% dintre români, conform cercetării.

Poezie realizată de un participant la un eveniment comunitar organizat în cadrul proiectului Drumul Taberelor.

Din propriile observații pe care le-am realizat, pot spune că avem toate motivele să rămânem pozitivi atunci când vine vorba de comunități și simț civic.

În București s-au întamplat foarte multe lucruri bune în ultimii ani, în domeniul dezvoltării comunitare. Majoritatea au fost inițiative ale societății civile: fundații, ONGuri și grupuri civice din diverse cartiere.

Iată însă că au început să apară și actori privați care la rândul lor valorizează ideea de comunitate. Spre exemplu, o serie de companii au înființat fonduri comunitare cu scopul de a spijini, la firul ierbii, diverse inițiative civice și proiecte care urmăresc să dezvolte comunitățile.

Drumul Taberelor – un proiect de rebranding, cu o viziune comunitară inovatoare

În acest articol o să vă povestesc despre un actor privat cu o abordare foarte îndrăzneață, inovatoare și inedită în peisajul românesc.

Este vorba de Centrul Comercial Auchan Drumul Taberei, care tocmai trece printr-un proces amplu de rebranding, atât la nivel fizic, cât și de misiune.

Concret, acest centru comercial se va redenumi în curând și va genera o paletă întreagă de activități comunitare. Toate aceste transformări vor fi grupate sub numele de Drumul Taberelor.

Actualul centru comercial își propune să fie mai mult decât un spațiu pentru cumpărături și intenționează să funcționeze ca un catalizator al vieții urbane din Drumul Taberei, aducând laolaltă diversele comunități care populează cartierul.

Din acest motiv a fost ales numele îndrăzneț de Drumul Taberelor.

Cum vă spuneam, strategia lor este una complexă, structurată pe mai multe niveluri complementare.

  • La nivel vizual, a fost creat logoul din imaginea de mai jos, care are chiar forma hărții cartierului Drumul Taberei și ne oferă o variantă stilizată a acestuia, în ton cu dorințele oamenilor de a avea un cartier mai colorat și mai plin de viață.

 

  • La nivel fizic au fost și vor fi create o serie de spații noi destinate interacțiunii între oameni: un Food Court dotat cu o mică scenă și un loc de joacă; o librărie, o sală de sport și un viitor hub comunitar, care își propune să funcționeze ca o platformă de afirmare a comunității, un spațiu în care ”taberele” se întâlnesc.

O simulare a viitorului ”Community Hub” care va fi creat în cadrul proiectului Drumul Taberelor

  • La nivel comunitar se urmărește activarea acestor spații prin organizarea regulată de evenimente, conferințe, activități culturale, ateliere civice pentru cetățenii din cartier, ateliere de educație urbană pentru elevii care frecventează instituții educaționale din zonă etc. Totodată, ca parte din strategia de dezvoltare comunitară asumată de acest actor privat este vizată înființarea unui fond comunitar, cu scopul de a sprijini diverse inițiative civice din cartierul Drumul Taberei.

Imagine din timpul unui eveniment comunitar organizat în cadrul proiectului Drumul Taberelor

La invitația Anei Nicolescu, blogger și om de comunicare, cu o pasiune veche în domeniul community building, m-am implicat în conceperea și organizarea unora dintre aceste evenimente și strategii.

La rândul meu, am invitat în proiect persoane care ne-au ajutat să sondăm opiniile și percepțiile locuitorilor din Drumul Taberei, legate de cum ar trebui să arate un ”Community Hub” sau ce priorități ar trebui să aibă un fond de micro-granturi în cartier.

Cunosc destul de bine dinamica, impactul și substanța pe care au avut-o evenimentele în organizarea cărora m-am implicat, așadar o să vă tot povestesc despre ele.

Cum arată o scenă a comunităților locale din cartierul Drumul Taberei

Una dintre cele mai reușite acțiuni derulate până în prezent a fost activarea noului Food Court aflat la parterul centrului comercial din strada Brașov nr. 25, printr-o serie de evenimente derulate în zilele de 1 și 2 iunie.

Personal, vă spun cu sinceritate că nu am fost cel mai mare fan al acțiunii respective, pentru că aveam senzația că va fi o desfășurare de forțe fără impact real, care nu avea să iasă cu nimic în evidență în raport cu multitudinea de evenimente derulate cu ocazia zilei de 1 iunie, inclusiv de către alte centre comerciale.

Am constatat cu surprindere că m-am înșelat și că s-a întâmplat un lucru inedit pentru toată lumea care a participat la acest eveniment: scena amplasată în Food Court chiar a funcționat ca o scenă a comunităților locale din Drumul Taberei.

Copii de la cluburi de dans din cartierul Drumul Taberei, așteptând să urce pe scena din Food Court

Prin programul inteligent alcătuit de Cristina Călin, blogger și membră a echipei de organizatori, s-a reușit aducerea laolaltă a unei sumedenii de tinere talente din cartierul Drumul Taberei.

Astfel, pe scenă au urcat trupe și cluburi de dans din cartier (Bad Girls, Aniri Dance, Elements Fitness, Silver Dance, Dance Planet), muzicieni locali (Mazdrunka, Academia de Rock) și tineri actori de la Școala Arlechino.

În plus, la eveniment au mai participat bloggeri din cartier (Elena Santos care a susținut un atelier de reciclare creativă pentru copii) și cadre didactice la Școala Conil, o instituție frecventată de tineri cu cerințe educaționale speciale. Data viitoare sperăm să îi avem și pe aceștia printre noi!

Secvență din timpul evenimentelor organizate pe 1 și 2 iunie, în cadrul proiectului Drumul Taberelor – copii din trupa de dans Dance Planet

Secvență din timpul evenimentelor organizate pe 1 și 2 iunie, în cadrul proiectului Drumul Taberelor – Silviu Marcu, prezentatorul evenimentului, alături de micile dansatoare 🙂

Secvență din timpul evenimentelor organizate pe 1 și 2 iunie, în cadrul proiectului Drumul Taberelor – copii din trupa de dans Dance Planet

Cu siguranță, cartierul Drumul Taberei nu duce lipsă de tinere talente!

Alte elemente care au făcut parte din program au fost: un atelier de pictat mandale susținut de Andreea Aron, un show de percuție susținut de Mishu Axinte & band, o cabină cu fotografii adhoc realizate într-o cabină foto, un show de dans și un atelier de robotică susținute de Școala de dans ”Diandance”, un spectacol interactiv pentru copii realizat de Dana Predu, un show de magie și un moment artistic cu o tânără gimnastă, vicecampioană națională, Erika Pîrvu.

Atelier de mandale organizat în cadrul proiectului Drumul Taberelor.

Show de percuție organizat în cadrul proiectului Drumul Taberelor.

Atelier de robotică, organizat în cadrul proiectului Drumul Taberelor

Ateliere de drumming, în cadrul proiectului Drumul Taberelor (credit foto Mihai Răitaru)

Un șotron prinde bine oricând! (credit foto Mihai Răitaru)

O altă activitate de succes a fost o expoziție cu desene făcute de copii, în care aceștia au reprezentat diverse aspecte din cartierul Drumul Taberei. O parte din desene au fost aduse de copii de acasă, dar majoritatea au fost realizate la fața locului, la masa de activități din imaginea de mai jos, care a coagulat zeci de persoane pe durata celor două zile.

Credit foto: Mihai Răitaru

Masa aceasta a fost unul dintre cele mai folosite obiecte din incinta Food Court, în timpul evenimentelor din 1 și 2 iunie!

Mulți dintre cei care au urcat pe scenă știau unii de alții, dar puțini se mai întâlniseră față în față și interacționaseră anterior, în timp ce majoritatea celor din public erau surprinși de multitudinea de cluburi și inițiative artistice din cartierul Drumul Taberei.

Personal, cel mai mult mi-au plăcut adolescenții de la Academia de Rock, ghidați de chitaristul Adi Manolovici (fără să fiu cine știe ce fană rock) și trupa de dans Dance Planet, condusă de Oana Ioniță, ai cărei mici dansatori mi s-au părut a fi foarte profesioniști.

Academia de Rock, condusă de chitaristul Adi Manolovici.

Pe durata celor două zile, ne-am bucurat cu toții de o atmosferă comunitară, de familie, lucru constatat cu uimire și de mulți dintre participanți.

La acest lucru a contribuit și versatilitatea spațiului, care a permis o multitudine de activități derulate în paralel: socializare, divertisment (cu volum redus – un amănunt important!), luat masa, participat la ateliere creative și educaționale.

O bucată din spațiul Food Court a fost transformată la un moment dat într-un vestiar improvizat, în care se schimbau micuțele balerine.


Pe alocuri, atmosfera a fost și emoționantă, cu zeci de părinți și bunici bucuroși să își vadă copilașii performând pe scenă. Observând acest lucru, mi-am dat seama că una dintre cele mai importante realizări ale acestor evenimente a fost faptul că a oferit o scenă de exprimare pentru tinerii din cartier.

”Scena comunității” a funcționat ca un spațiu de expunere pentru inițiative artistice din cartier. În afara faptului că nu toți se cunoșteau între ei, am aflat că unii nici nu prea au unde să performeze, în general.

Dacă acest lucru vi se pare banal, vă asigur că nu este deloc așa. Faptul că au putut urca pe o mică scenă comunitară a fost foarte ”empowering” pentru toți participanții și pentru publicul venit să îi vadă.

Atmosferă de familie la Drumul Taberelor.

Emoții la scena deschisă 🙂

Chiar și pentru mine, om care a organizat o sumedenie de evenimente comunitare de-a lungul timpului, acest lucru a fost surprinzător. Mi-am dat seama că o idee atât de la îndemână, cum ar fi să aduci laolaltă talentele locale dintr-un singur cartier bucureștean, în cadrul unui eveniment comunitar, pur și simplu nu a fost implementată până acum, cel puțin din câte știu eu.

Pentru Centrul Comercial Auchan Drumul Taberelor acest lucru a constituit o premieră, și tind să cred că a fost ceva nou pentru un centru comercial, în general.

Evenimentele din 1 și 2 iunie derulate la Food Court-ul din strada Brașov 25 au coagulat mai multe microuniversuri din cartierul Drumul Taberei.

Am observat că aceste microuniversuri nu sunt unite între ele, iar unul dintre obiectivele programelor comunitare care vor fi derulate sub umbrela Drumul Taberelor este că creeze punți de legătură între persoanele și grupurile resursă din cartier. Pe 1 și 2 iunie s-a lucrat foarte bine în acest sens!

Chiar dacă fluxul de participanți a fost de ordinul sutelor și nu al miilor, evenimentul a avut impact calitativ și a reușit să creeze conexiune și sentimentul de comunitate, un lucru destul de rar, pe care nu îl poți genera așa de ușor în București, unde încă învățăm din greu să locuim împreună.

Din acest punct de vedere, evenimentul a fost un succes real!

Din mulțimea de tineri talentați care au urcat pe scena comunității, în cadrul proiectului Drumul Taberelor

Și alții 🙂 Aș putea să vă arăt poze până mâine, ca să vedeți cât de mulți tineri talentați sunt în cartierul Drumul Taberei!

Câte ceva din spiritul zilelor de 1 și 2 iunie, organizate în cadrul proiectului Drumul Taberelor

Echipa de organizatori. De la dreapta la stânga: Ana Nicolescu, Cristina Călin, eu – iar în față Silviu Marcu, animatorul și prezentatorul evenimentelor. Oameni serioși, cu scaun la cap.

Iar acum, la final, dacă tot am început articolul cu teorii legate de științele sociale, o să închei în același registru și am să vă las să reflectați asupra unui lucru.

Științele sociale ne atrag atenția asupra faptului că ceea ce îi face pe oameni să coopereze şi să colaboreze iniţial, nu este la fel de important ca ceea ce îi face să continue să se asocieze.

Ei bine, eu sper din tot sufletul că locuitorii din Drumul Taberei care vor interacționa cu acest proiect și se vor coagula în jurul lui, vor reuși să găsească acel ceva care să le permită să consolideze rețelele create și să dea naștere unei comunități sustenabile.

Puteți urmări noutățile proiectului pe pagina lor de Facebook.

Credit foto: Mihai Răitaru

Sper că materialul pe care l-ați parcurs v-a inspirat și v-a oferit perspective interesante!

Mai multe detalii despre proiectului Drumul Taberelor a scris Ana Nicolescu în acest articol:

 UN PROIECT CARE ÎMI DĂ ȘANSA DE A TRANSFORMA UN CARTIER ÎNTR- COMUNITATE

Puteți citi și alte articole pe teme legate de comunități, scrise de mine, urmând linkul de mai jos:

COMUNITĂȚI ȘI STILURI DE VIAȚĂ

Pe Kinder Trips scriem despre călătorii cu copii, educație, explorare urbană, comunități și stiluri alternative de viață.

Te invităm să ne urmărești pagina de Facebook și contul de Instagram. 

Dacă vrei să primești pe email articole și resurse de la noi, ne poți lăsa emailul mai jos: