Oana Neneciu cunoaște Delta Dunării ca în palmă și ne-a povestit despre experiența sa cu copiii în Deltă – nu în orice loc, ci într-una dintre cele mai izolate localități de aici: Letea.
Se numește și Muzeul viu al Deltei Dunării, căci este singura localitate bine conservată arhitectural din Deltă și este locul nostru preferat pentru mini-vacanțe de câțiva ani buni. La Letea mergem pentru că este un SAT, așa, ca în povești: izolat de alte localități, cu ulițe de nisip, căruțe la poartă, văcuțe care se întorc singure acasă la amurg, cu rațe pe malul apei, cai care pasc în liniște și beau apă din canal și case acoperite cu stuf, vopsite în alb și albastru.
Nimeni nu se grăbește, mâncarea vine din apă sau din gradină, nimic nu este în plus sau în minus. Viața este tihnită și liberă, așa cum de multe ori uit că se poate de atât stat în București. Așa că în vara lui 2017 am petrecut doua vacanțe la Letea cu copiii (Mina, 1 an și 6 luni și Clara, 8 ani).
Cu copiii în Deltă – cum a fost drumul
La Letea se ajunge cu barca din Tulcea, Murighiol sau din Sulina, sau cu mașina din Sulina. Noi avem împreună cu alți prieteni o barcă de 4-6 persoane și carnet de barcă, deci din Murighiol până la Letea facem între două și trei ore, depinde de viteză.
Deși nu pare simplu, mai ales cu copii, drumul este o frumusețe. În barcă, mică sau mare, toata lumea se relaxează, devine interesată de împrejurimi, vrea să vadă toti pelicanii, stârcii și cormoranii, rățuștele si nuferii și să simtă viteza, mai ales un toddler de un an jumate ca Mina. Așa că a fost foarte distractiv cu copiii în Deltă.
La primul drum cea mică a stat în sistem și a râs vreo oră, după care a adormit (legănată de barcă și îmbiată de acel white noise al motorului), iar la a doua călătorie Mina a vrut să stea în picioare, să conducă barca, să apese pe butoane. Asta timp de maxim o oră, după care a adormit din nou, de data asta pe un sac de dormit, pe jos, în barcă.
Clara s-a distrat cu mâinile în apă și a vrut să conducă, ținută, desigur, de taică-su. Ea avea și experiența altor vacanțe petrecute în Delta, știam la ce să ne așteptăm. Drumul este deci amuzant și inedit, iar pentru copii cu atât mai interesant.
Cu copiii în Deltă – slow down!
Special în Letea este acest tip de viață…lentă. Este mai puțin căutat de turiștii din Deltă, deci are avantajul liniștii, iar felul de a fi al localnicilor este unul foarte puțin intruziv. Astfel, te simți ca acasă.
Totuși, cu un toddler am avut inițial emoții și tot felul de probleme: daca nu-i place mancarea, dacă se plictisește, dacă va avea probleme de adaptare, cu sute de animale în jur, daca o vor mușca țânțarii, și alte întrebari de mamă…tipice.
Ei bine, Minei i-a plăcut incredibil de mult! Era veselă tot timpul, a mâncat foarte mult pește gătit în toate felurile, voia să se joace încontinuu în nisip, urmărea vacile pe ulițe și vorbea cu ele.
Și-a găsit o tovarășă de joacă de vârsta ei chiar pe uliță si a “călărit” câteva minute pe căluțul Mircea. A fost o reală plăcere să o văd cum se adaptează imediat în mediul acela. Toată experiența m-a făcut să mă gândesc serios la tipul de vacanțe plăcute pentru copii. Am ajuns să cred că vacanțele pentru copii nu înseamnă locuri de joacă colorate, piscine imense sau camere de 5 stele.
Cu copiii în Deltă – unde poți sta
Noi locuim mereu la săteni. Avem o familie la care tragem mai mereu. De curând avem și o casă, care va deveni centru comunitar și unde sunt condiții decente de cazare. Există și o pensiune care face rezervări pe booking.
În casele localnicilor există baie în casă, cu toaletă în curte, iar la casele sau pensiunile destinate turiștilor există băi comune sau la fiecare cameră. Așadar, în funcție de toleranța omului la condiții, se pot găsi soluții de orice tip.
Camerele sunt în general țărănești, fără nimic special, curate și plăcute. Dar când ieși în curte…e o poveste de vis: pereți văruiți în alb cu tocăriile albastre și acoperișuri din stuf, gradini pline de flori, mâțe leneșe pe la colțurile casei, sunetul vag al animalelor de curte și mirosul de legume proaspete și nisip! Toate sunt plăcere pură, iar pentru oamenii cu nostalgii legate de vacanțele la țară ale copilăriei este chiar recomandabil să ia la un moment dat o doză de Letea.
Cu copiii în Delta – ce activități poți face
La Letea te duce pe apă canalul Madgearu, un canal destul de micuț și plăcut, plin cu stuf și nuferi pe o parte și malul de nisip pe cealaltă parte. La canal se poate sta la plajă, se face baie (de multe ori împreună cu o familie de rațe care iese din stufăriș) sau se pot face plimbari cu barca spre alte canale sau la lacurile din apropiere. Bărcile pot fi închiriate de la localnici, care devin și ghizi pentru câteva ore.
La pădure se fac plimbări cu căruțele sau cu mașini speciale, adaptate de localnici. Se poate merge și pe jos, sau în alergare. Pădurea este spectaculoasă, rezervație naturală, cu o zonă strict protejată. Are ca particularități porțiuni de dune de nisip și plante călătoare printre stejari și tei.
În special liana grecească este de observat, care dă pădurii un aspect mediteranean. Iar dacă ai noroc și sătenii te duc prin locurile bune vei putea vedea grupuri de cai salbatici. Caii din pădurea Letea sunt considerați cai semi-sălbăticiți, ei provenind din câteva sute de cai eliberați de la o cooperativă din apropiere în anii ’90, care, în timp, s-au adaptat condițiilor din pădure.
La doi kilometri de Letea, pe uscat de data asta, există un mic lac sărat, un loc foarte apreciat, cu apă joasă și foarte sărată, unde te poți bălăci în voie sau face plajă. Acolo se ajunge tot cu mașinile localnicilor sau cu căruța.
În anumite gospodării există cai domesticiți din pădure, numai buni de călărit, noi deseori călărim când mergem la Letea și chiar dacă nu am luat niciodata lecții pericolele sunt minime, căci sunt cai mici și foarte ascultători, foarte ușor de manevrat.
Pitica noastră a încercat experiența și i-a plăcut foarte mult. Alte activităti recomandabile în Letea sunt cititul, siestele de după mese și scanatul cerului noaptea după stele, pentru că, fiind un loc izolat și lipsit de prea multă lumină, cerul oferă un spectacol minunat.
Cu copiii în Deltă – concluzii
Nu este o vacanță tipică sau foarte confortabilă, dat fiind faptul că nu există condiții de cinci stele, nici măcar de 3. Cu toate acestea, rămâne unul dintre puținele locuri cu o arhitectură a satului bine conservată, cu vibrații pozitive, un loc aflat între cer, pământ și apă, pe care rar îl mai gasești azi ca turist.
În plus, localnicii sunt foarte prietenoși și merită descoperiți, la fel și întreg arsenalul de simboluri, tradiții și meșteșuguri locale, unice în România.
Alte informații utile
- Nu exista internet wireless și nici rețea Vodafone, doar acces la rețeaua Orange, în sat.
- Țânțarii nu sunt ca în basme, balauri cu 7 capete – pentru copii există șervețele Chicco, pe care le-am folosit seara și ziua pe apă sau în pădure, iar pentru adulți Autan sau brățări antițânțari.
- Este recomandabil ca după ora 19 toată lumea să poarte pantaloni lungi și bluze cu mânecă.
- Legat de țânțari, lunile cele mai dure sunt iulie-august, dar noi nu am avut experiențe prea nasoale.
- Este nevoie de o trusă de medicamente uzuale în bagaj, poate și niște dezinfectant și fașe sterile în caz de mici accidente.
- În sat există asistentă, dar dispensarul este în comuna CA Rosetti, adică la câțiva km de Letea.
- Mâncarea este pe bază de pește și ar fi și păcat să ratezi borsul de pește sau crapul la proțap.
- Nu există apă potabilă sau canalizare în sat, apă se bea numai îmbuteliată.
- Exista 2 magazine universale și un bar, unde găsești strictul necesar.
Prețuri
- Prețurile la localnici sunt 100-150 lei de persoană pe zi, în care sunt incluse cazarea și 3 mese. La pensiune cazarea este 100-150 lei/noapte camera cu mic dejun inclus.
- O pagină de Facebook utilă este Letea în UNESCO. Dacă sunteți în căutare de cazare la localnici, puteți lăsa un mesaj pe această pagină de Facebook și veți fi direcționați de către administratorii ei.
- Un pranz la localnici costa 40-45 lei de persoană și include 3 feluri de mancare și apă.
- Drumul la pădure este 20-30 de lei de persoană și durează o oră și jumătate.
- Închirierea unei bărci cu tot cu șofer, pentru 2-3 ore, costă undeva la 100 de lei (bărcile sunt diferite dar una obișnuită are 4-6 locuri pentru pasageri).
- Există și bărci cu rame, care pot fi închiriate și manevrate fără a fi necesar permisul de barca (prețurile difera la localnici).
- Drumul Tulcea-Sulina cu barca rapidă (un fel de transport în comun pe apă) este 60 de lei/persona, iar microbuzul din Sulina până la Letea 20-25 lei/persoană.
- Pentru închirierea bărcilor din Tulcea sau Murighiol, unde se poate ajunge cu mașina, este foarte fluctuantă piața. Un preț aproximativ: o barcă în care încap 8 oameni, cu tot cu barcagiu, costă apr. 1800 Ron dus întors, pe traseul Tulcea-Letea.
- În cazul în care aveți propria barcă, un drum Tulcea-Letea consumă combustibil de aproximativ 200 lei (doar dus).
Sperăm că ți-a plăcut materialul Oanei Neneciu despre călătorii cu copiii în Deltă.
În afara vacanțelor, Oana merge în Deltă de vreo 6 ani, împreună cu colegii din Asociația Ecopolis. Acolo derulează proiecte de dezvoltare comunitară, conservare a patrimoniului cultural.
Din 2015 au inițiat DeltaCraft, un program de promovare a mesteșugurilor deltaice prin design contemporan, În vara 2018 va avea loc la Letea prima școală de vară pentru meșteșuguri, la care vor participa și studenți de la Arhitectură.
Încă din 2014 Asociația Ecopolis strânge date și cercetează căi de acțiune pentru includerea satului Letea în patrimoniul UNESCO, datorită nivelului înalt de conservare arhitecturală a satului dar și pentru a crea un mecanism de protejare a sa.
Un alt site recomandat de Oana, unde puteți citi informații generale despre Delta Dunării, este acesta.
Iar aici puteți citi despre alte locuri și cazări din Deltă, pe care le recomandăm.
NOTĂ: o parte din fotografii sunt realizate de Claudiu Popescu, iar o parte sunt din arhiva personală a Oanei. Ele nu pot fi preluate și reproduse decât cu acordul autorilor.
Pe Kinder Trips scriem despre călătorii cu copii, metode inovatoare de educație, antropologie și explorare urbană. Te invităm să ne urmărești pagina de Facebook și contul de Instagram. Dacă vrei să primești pe email articole și resurse de la noi, ne poți lăsa emailul mai jos:
Citește și: