Prima oară când am mers cu copilul în Kavarna a fost în 2016. Kavarna este un mic oraș din Bulgaria, aflat la circa 40km de Vama Veche.
În septembrie 2016 am dat tradiționalul mers la 2 Mai pe o explorare nouă în țara vecină. Nu mai mersesem în Kavarna. Am luat decizia de a vizita un loc nou după o scurtă cercetare pe internet.
Nu am regretat. Am descoperit un loc interesant, cu dealuri împădurite și stânci la mal de mare, cu un aspect ușor fantomatic datorat construcțiilor nefinalizate, cu mâncare bună și scoici gătite în mod genial.
Ne-am gândit că sunt destule șanse să fie prima și ultima venire, dar uite că am revenit și în 2017. În 2018 am trecut pe aici în câteva scurte vizite pentru plajă și mâncat scoici.
Se pare că am dezvoltat un mic atașament față de loc.
Cu copilul în Kavarna – unde am stat
Când am revenit în 2017, inițial am vrut să stăm cu cortul în camping la Kosmos. Împachetasem cu sârg tot echipamentul necesar. Când am ajuns în Kosmos, ce să vezi: spațiul de campat fusese umplut cu bungalouri de lemn, iar locurile disponibile erau cam toate în soare.
Nu am găsit nici bungalou liber, așa că ne-am trezit cam în pom și era deja ora 7 pm. Am ridicat ancora și am pornit spre Kavarna, unde am luat la rând cazările mai apropiate de plajă, fără să găsim ceva liber.
De voie, de nevoie, ne-am îndreptat spre Kavarna Hills Apartments Hotel, un complex de apartamente în regim de self-catering, unde mai stătusem și în 2016, când închiriasem un studio situat la etajul 4.
În 2016 stătusem cam înghesuiți și nu prea ne-a plăcut. Per ansamblu, locul nu ne entuziasmase așa de tare.
În 2017 am rezervat un apartament, în loc de studio
În 2017 am ales un apartament de 2 camere și am primit unul situat pe parter, cu ieșire directă într-o mică grădină și la piscină, prin balcon.
Acest lucru a fost super pentru noi și mai ales pentru copil, care a putut ieși în voie la bălăceala, fără să trebuiască să pregătim bagaje, să luăm liftul și să coborâm pe scări.
Așadar, ne-a trecut pata pusă pe Kavarna Hills Apartments Hotel și ne-a priit șederea acolo.
Apartamentul era compus dintr-un dormitor cu o mică anexă și 2 paturi, un living spațios cu bucătărie încorporată, masă și canapea, 2 toalete și un balcon. Preț: 70 de leva/zi (preț extra-sezon).
Tips and tricks: dacă stai la Kavarna Hills Apartments Hotel, evită studiorile și rezervă un apartament! Eventual cu ieșire pe parter, spre piscină.
Alte cazări pe care am pus ochii, pentru viitor, sunt
- Calithea Complex, situat în vârful unui deal, cu ferestre imense și o vedere superbă la mare, dar cu prețuri piperate.
- Villa Allegra, un hotel situat foarte aproape de plaja unde am stat noi, tot cu vedere la mare, dar nu la fel de spectaculoasă ca cea de la Calithea.
Cu copilul în Kavarna – unde am mâncat
În 2016 am tot frecventat restaurantul Balgarka, unde am mâncat niște scoici delicioase și alte feluri bune.
Figura nu s-a mai repetat în 2017: restaurantul ni s-a părut exagerat de scump în comparație cu altele. Spre exemplu, porția de scoici la ceaun costa 13 leva, în timp ce în alte locuri le puteai găsi la 7-8 leva – o diferență destul de mare.
În plus, scoicile pe care le-am consumat nu s-au mai ridicat nici pe departe la înălțimea celor din 2016. În schimb, i-am luat Noriei la Balgarka o porție de calamari pe grătar foarte bine gătiți, însă destul de scumpi.
Update august 2018
Balgarka rămâne în continuare un restaurant ok, per ansamblu, dar nejustificat de scump. Scoicile au și în 2018 același gust insipid. Unde or fi dispărut oare bucătarii din 2016? Deci nu recomand să mâncați scoici aici, ci orice altceva.
M-a frapat faptul că o porție de legume pe grătar costa la Balgarka circa 10 leva (apr. 23 Ron). Come on, sunt doar niște legume pe grătar!
Una peste alta, am schimbat locul de mâncat și am ales restaurantul The Old Bridge, unde prețurile nu sunt umflate iar mâncarea este în general ok. Dezavantajul ar fi că uneori nu au toate felurile din meniu. Iar ciorbele se servesc doar la prânz.
La The Old Bridge am mâncat scoici bune, gătite în stil italienesc. Sunt și alte restaurante în zona de plajă, plus terase pe la tot felul de hoteluri, cu priveliște frumoasă spre mare, dar nu le-am testat.
Două mese pe zi ni le-am preparat singuri în apartament (micul dejun și prânzul). Cumpărăturile ni le făceam la magazinele din Kavarna și de la piață, sau de la diverse gherete stradale cu fructe și legume.
Orașul se află la circa 3 km de plajă și cazările principale.
Cu copilul în Kavarna – cum sunt plajele
Plajele se află la o distanță de câțiva km de orășelul propriu-zis. Majoritatea hotelurilor și restaurantelor se găsesc, însă, în apropierea plajei.
Există trei plaje:
- Cum te uiți la mare, în stanga, este plaja principală, destul de spațioasă, dar aglomerată de umbrele și șezlonguri. Ai loc să îți pui prosopul doar la extremități. E ok să mergi la plaja aceasta după-masa, pentru că are soare până târziu, mai ales dacă te amplasezi în capătul dinspre dig.
- O plajă mai micuță este amenajată în zona restaurantului Balgarka, dar intrarea în apă nu este așa prietenoasă aici – accesul în apă se face pe niște scări.
- Noi am ales plaja cea mai din dreapta, cum te uiți la mare: o fâșie îngustă de nisip, cu apă cu intrare lină, potrivită pentru copii. Chiar dacă e o plajă mică și cam înghesuită, nouă ne-a plăcut. Este frecventată în general de localnici și rămâne liniștită, chiar dacă aglomerată.
O noutate față de 2016 ar fi o platformă lungă de lemn, recent construită, care îți permite să străbați plaja de la un capăt la altul.
Cu copilul în Kavarna – tips and tricks
E simplu: nu ai prea multe lucruri de făcut în Kavarna, în afară de relaxare, plajă, plimbări și mers la restaurant.
Este un loc foarte liniștit, cu un farmec anume, care probabil ne-a determinat și pe noi să revenim, deși nu ne propusesem.
Iată câteva lucruri care ne-au plăcut nouă:
- Priveliștea de sus de pe deal, de la Calithea Hotel – merită să prindeți un apus acolo. Este și un mic loc de joacă pe lângă hotel, nu se va supăra nimeni dacă se joacă puțin copiii, chiar dacă nu sunteți cazați la hotel.
- Apusul privit de pe digul din dreapta, cum te uiți la mare (cel aflat încontinuare plajei mai mici, unde am stat noi).
Acolo vin localnicii seara la pescuit sau pur și simplu să stea pe dig, cu scaune aduse de acasă. Pe acest dig am mâncat noi o pizza într-o seară și am prins un apus fabulos – cel mai frumos din toată vara! Era chiar ultima zi de vară.
- Faptul că există izvoare cu apă – cel din zona apropiată de plajă este cu apă sulfuroasă, dar mai sus, pe drumul care vine dinspre oraș, există și unul cu apă de izvor. Nu e un ”tip and trick” așa de interesant, doar o slăbiciune de-a mea pentru locurile cu izvoare, în care poți găsi apă gratis.
- Cam peste tot la restaurante se poate plăti cu cardul. Dar nu strică să schimbați niște leva la graniță. Spre exemplu, la pizzerie se achita doar cash, la fel și la piața din oraș, dacă vreți fructe și legume proaspete.
În concluzie, pentru noi Kavarna rămâne un loc simpatic, în ciuda construcțiilor neterminate care îi mai umbresc din farmec.
Nu am sta o vacanță întreagă aici, nici nu am merge vara, dar este perfect pentru o ieșire de câteva zile, în special la final de sezon.
Sperăm că ți-a plăcut acest articol. Ne poți sprijini printr-o distribuire!
Poți afla și despre alte locuri de vizitat în nordul litoralului bulgăresc accesând acest link:
VACANȚĂ CU FAMILIA ÎN NORDUL LITORALULUI BULGĂRESC – CE POȚI VIZITA
Pe Kinder Trips scriem despre călătorii cu copii, educație, explorare urbană, comunități și stiluri alternative de viață.
Te invităm să ne urmărești pagina de Facebook și contul de Instagram.
Dacă vrei să primești pe email articole și resurse de la noi, ne poți lăsa emailul mai jos:
CITEȘTE ȘI:
Sună bine, pun pe listă, și e destul de aproape.
Este un loc ok. Merita o sansa 🙂
Foarte fain. Mulțumesc! Anul acesta am oscilat dacă să mergem în Bg la Kavarna sau la Mamaia Nord. Acum avem informații mai multe, deci o punem pe listă și putem merge cu încredere
Este un loc foarte foarte linistit. Vara banuiesc ca se aglomereaza destul de tare. Dar in septembrie noua ne-a placut 🙂
Si noi am fost la mare in septembrie, e minunat! Kavarna e pe lista de ceva timp, sper s-o vedem curand 😀
Ne gandeam ca ar fi super sa inchiriem o casuta cu vedere la mare si sa petrecem in fiecare an luna septembrie pe litoral 🙂
M-a fascinat Kavarna cu liniste ,plaja, restaurante pe malul marii, cu mincare foarte buna.Am fost si prin alte statiuni bulgaresti dar ca aici nu m-am simtit nicaieri.Te vrajeste….e fascinant.Am lasat Albena ,Nisipurile de aur pt micuta plaja de la Kavarna.
Are mult farmec locul, asa-i?