Am fost cu bicicleta pe Transbucegi, în septembrie 2022, pe segmentul dintre Cabana Dichiu și Piatra Arsă. Transbucegi  este un drum asfaltat cunoscut, cunoscut și sub numele de Drumul Babelor. Șoseaua este principalul drum de acces în Munții Bucegi.

Noi am mers cu mașina până la Cabana Diciu, cu bicicletele urcate pe ea.

Deși inițial am vrut să parcăm la Dichiu și să începem traseul de acolo, am hotărât la fața locului să mai înaintăm cu mașina câteva sute de metri.

Am procedat așa ca să scăpăm de primele pante abrupte care se arătau la orizont imediat după Dichiu (lepre fiind când vine vorba de urcat la deal 😂).

Cu bicicleta pe Transbucegi

Cum a fost traseul

Drumul de la Cabana Dichiu până la Piatra Arsă (în parcarea unde vine toată lumea care dorește să urce la Sfinx și Babe) este în general urcuș, cu unele porțiuni mai drepte.

Pe drum am întâlnit ciobani, câini și diverse stâne. Nu am avut probleme cu câinii, nici nu ne-au băgat în seamă.

Însă ciobanul de la una dintre stâne ne-a atras atenția că după căderea serii și lăsarea întunericului câinii pot deveni agresivi.

Lăsăm mai jos poză din apropierea stânei cu pricina, să vă ajute să o identificați și să evitați să pedalați noaptea pe acolo (se află cam cu 1km înainte de Piatra Arsă).

Stâna cu pricina se află puțin mai sus, la baza vârfului din fundal, cu apr. 1 km înainte de Piatra Arsă

A fost minunat să pedalăm seara, aproape de apus, în sunet de talăngi și în aer tare de munte!

După atâta urcuș de la Dichiu la Piatra Arsă, ”combinația” este să îți dai drumul liber la vale și să te răsplătești astfel pentru efortul de la dus.

La întoarcere, Silviu s-a oprit să preia mașina, în timp ce eu am profitat și am coborât cu bicicleta pe pantele abrupte pe care le evitasem la urcare.

Aglomerație pe coline, la ceas de seară

Am trecut pe lângă o zonă mai împădurită, unde mirosea frumos a conifere. Era liniște, nu prea mai treceau mașini, iar peste munți cădea o lumină blândă.

Iubesc senzația de libertate pe care o oferă bicicleta și pedalatul în natură!

Drumul asfaltat de la Cabana Dichiu la Piatra Arsă are doar câțiva kilometri. Nouă ne-a luat cu totul cam 3 ore, cu destule opriri pentru poze, admirat natura și chiar explorări ușoare.

În timpul turei, ieșind puțin de pe șosea, am descoperit un loc fain, cu apă care formează niște mini-ochiuri. Am revenit aici cu fetița, câteva zile mai târziu

Zona împădurită

Unde am mâncat

Am mâncat la Cabana Dichiu, unde nouă ne place, pentru că este un loc simplu și curat.

Ajungem destul de des la această cabană, când avem chef să mâncăm o ciorbă sau un bulz în vârf de munte (asta pentru că locuim aproape).

Bine de știut ar fi faptul că în timpul săptămânii cabana este deschisă până în jur de 7 pm, iar în weekend până la 8pm.

Cel mai bine ar fi să dați un telefon înainte, așa cum am făcut noi, la coborâre de la Piatra Arsă, ca să ne asigurăm că ne vor aștepta și vom avea unde să mâncăm ceva cald.

Apusul văzut de la Cabana Dichiu (uneori venim aici special să vedem apusul)

View din preajma cabanei Dichiu

Când recomandăm să mergeți

Este de preferat să mergeți într-o zi din timpul săptămânii, deoarece în weekend drumul este tranzitat de multe mașini (ceea ce va altera din frumusețea experienței).

Totuși dacă alegeți weekendul, să știți că duminică seara este mai puțin aglomerat și agitația de pe Transbucegi se liniștește.

Noi am ajuns într-o duminică după-masa pe la ora 5 (venind de aproape, de undeva din nordul județului Dâmbovița), am stat pe biciclete circa 3 ore, am mâncat și apoi am plecat spre casă.

Peisaje pe Transbucegi, la apus

În luna septembrie temperaturile sunt deja scăzute după-masa și seara, așa că este bine să vă echipați corespunzător, inclusiv cu ceva pe cap (la coborâre se simțea binișor frigul).

Cam așa a fost experiența noastră cu bicicleta pe Transbucegi. Când vom avea mai mult antrenament, poate vom găsi curajul de a urca de la baza drumului asfaltat. Dar cel mai probabil, ne vom aventura cu o bicicletă electrică 😂.

Povestea video

Vă lăsăm mai jos și un scurt video-story din explorarea noastră cu bicicleta pe Transbucegi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kinder Trips 🍀🌍 (@kinder_trips)

Articole utile

Pe Kinder Trips scriem despre:

  • Ecoturism și family travel
  • Educație prin călătorii
  • Educație în natură

Urmăriți-ne pe Instagram și pe Facebook, pentru a fi la curent atunci când publicăm noi articole. 

Dacă vrei să ne susții, distribuie articolele noastre sau cumpără produse din micul nostru Shop anexat blogului.

Dacă vrei să rămâi în legătură cu noi și să primești articole direct în inbox, ne poți lăsa emailul mai jos:

Nu uita să te înscrii în grupul nostru privat de Facebook!

Se numește Educație în Natură și Călătorii cu Copii – aici publicăm în mod frecvent resurse despre natură și educație în aer liber.

CITEȘTE ȘI: