Dacă aveți chef de un traseu inedit cu copiii în București, Kinder Trips are o recomandare interesantă!
Undeva între șoseaua Mihai Bravu și strada Baba Novac, se găsește un cartier complet atipic pentru acest oraș: este vorba de cartierul-experiment Cățelu, un ansamblu de locuințe minimale, inundat de verdeață, alei pietonale sau pasaje cu arcade.
Despre „Experimentul Cățelu” se spune că a fost un cartier construit în regim de urgență, cândva la începutul anilor 1950, cu scopul de a caza refugiați basarabeni. Clădirile au fost proiectate de arhitectul Octav Doicescu iar stilul lor se numește ”neoromânesc”. Dimensiunea locuințelor (garsoniere) este una mica, fiind compensată de spațiile și grădinile exterioare.
Accesul se poate face din mai multe direcții, iar mai jos aveți o hartă preluată de pe blogul www.armyuser.blogspot.com, în care sunt marcate cu verde străzile care alcătuiesc acest ansamblu.
Cu siguranță, în timpul unei plimbări cu copiii în București, prin cartierul Cățelu, veți pierde senzația că vă aflați într-o capitală agitată și sufocată.
Întreaga zonă are un aspect intim și un ritm propriu. Nu trebuie să vă faceți probleme că pătrundeți într-o zonă privată – sunt multe spații publice, respectiv alei pe care vă puteți plimba în tihnă.
E adevărat ca ansamblul conține multe spații care pot fi încadrate la categoriile semipublice sau semiprivate, însă dacă le parcurgeți în liniște, probabil că nimeni nu va avea ceva de comentat. Nouă nu ni s-a întâmplat vreodată să ne gonească sau să ne ia cineva la întrebări.
Așadar, bucurați-vă de aleile, gangurile, scările, porticurile, galeriile, prispele și grădinile pe care le veți găsi aici, pentru că toate acestea sunt inedite în București.
Este o bună ocazie să descoperiți împreună cu copiii diverse tipuri de locuire urbană și arhitectură. Practic, puteți lua această plimbare cu copiii în București ca o lecție de educație urbană în aer liber.
Tips and tricks pentru o plimbare reușită cu copiii în București, în cartierul Cățelu
- Luați metroul până la stația Dristor, apoi mergeți pe jos până la intersecția cu Baba Novac – urmăriți harta postată mai sus, pentru a pătrunde în careul de străzi care alcătuiesc cartierul Cățelu: Întrecerii, Năzuinței, Prieteniei și Cutezătorilor;
- Aduceți cu voi un aparat foto; nu uitați să îi încurajați și pe copii să fotografieze ce le place!
- Nu vă grăbiți, plimbați-vă agale pe străduțe;
- Nu vă temeți să intrați în vorbă cu locuitorii și să vă manifestați curiozitatea!
- Explicați-le copiilor detalii despre cum locuim în oraș, diferențele între diverse spații urbane și varietatea arhitecturii din București;
- Dacă aveți copii micuți (2-3 ani), traseul tot este potrivit – veți găsi un spațiu plin de liniște și verdeață, unde mașinile nu sunt agresive – un loc numai bun de explorat;
- Imaginați-vă cum ar arăta un weekend dacă ați locui într-un parter cu grădină, în cartierul Cățelu!
- Dacă vă interesează mai multe detalii despre cartierul Cățelu, aici se poate descărca o carte scrisă de Florin Biciușcă, numită Experimentul Cățelu.
Acest material face parte din campania ”Călătorii urbane cu părinți și copii”, un proiect inițiat de blogul Kinder Trips, care încurajează o altfel de explorare a Bucureștiului și a spațiilor urbane de către familiile cu copii.
Mai poți citi despre alte explorări urbane cu copiii în București, marca Kinder Trips aici:
CĂLĂTORII URBANE ÎN PARCUL NATURAL VĂCĂREȘTI
TURIST ÎN BUCUREȘTI – CARTIERUL PANTELIMON VĂZUT DE LA ÎNĂLȚIME
Pe Kinder Trips scriem despre călătorii cu copii, educație și explorare urbană. Te invităm să ne urmărești pagina de Facebook și contul de Instagram.
Dacă vrei să primești pe email articole și resurse de la noi, ne poți lăsa emailul mai jos:
Citește și:
Nu stiam ca asa-i spune zonei. Initial am crezut ca te referi la Catelu de langa Bucuresti. Interesant.
Da, este o zona mai atipica a Bucurestiului 🙂