Când am devenit părinți, ne-am trezit brusc cu o mare acumulare de lucruri pentru care nu eram pregătiți. În curând, au ajuns fie depozitate prin tot felul de cotloane din casă, donate sau (re) vândute. Adică o mare bătaie de cap, devoratoare de timp și energie.
Anii au trecut și am învățat cum să lăsăm mai puține obiecte să ajungă în casă. Am realizat că fetița are nevoie de noi, în primul rând, și abia apoi de jucării sau alte lucruri.
Acum nu ne mai îngrămădim să achiziționăm hăinuțe peste hăinuțe, ci știm că doar câteva piese de calitate sunt suficiente pentru ca N. să treacă lejer prin fiecare anotimp.
La jucării suntem și mai atenți. Alegem cu mare grijă orice obiect nou care ne va călca pragul. Cei din familia extinsă se consultă cu noi și nimeni nu îi mai cumpără de capul lui jucării fetiței.
Cred că am ajuns la un număr decent de jucării. Nu chiar la minimalismul pe care îl visez, dar în orice caz, este mult mai aerisit ca înainte. Și cu mai puțin plastic!
Hai mai bine să îți arăt în ce fel i-am organizat zonele de joacă copilei noastre. Avem câteva puncte-cheie.
1. Cum ne jucăm acasă – ”Atelierul” sau spațiul de creație
Din punctul meu de vedere, este cel mai important spațiu pentru copil, din casă. La măsuța din imaginea de mai jos, N. petrece ore bune, în fiecare săptămână. Aici își dezvoltă abilități, își exersează imaginația și creează picturi sau diverse mici opere de artă.
Uneori, folosim măsuța pentru a amenaja colțișoare cu elemente ale naturii. Avem în plan să punem la punct o zonă a naturii permanentă, până una alta o utilizăm pe aceasta.
Recent, spațiul cu pricina s-a îmbogățit cu un obiect minunat: o presă de flori, pe care am achiziționat-o de la magazinul online Luderio, mai precis de aici.
Presa e înșurubată în 4 puncte, iar înăuntru are foi și cartoane care îți permit să presezi plante fără să mai fie nevoie să îți distrugi cărțile din bibliotecă.
Mă bucur mult că presa face acum parte din colecția noastră de resurse prin care învățăm despre natură, mai ales că nu am văzut multe magazine care să aibă așa ceva. În mod similar, nici ierbare nu am văzut prea des în comerț.
N. e fascinată de presă, pe care o folosește în combinație cu albumul Exploratorii Naturii. Precum poți vedea în poza de mai jos, deja s-a pus bine de tot pe treabă:
Cum asigurăm curățenia în spațiul de creație
Simplu. Nu ne batem capul prea tare. Fac curat cam 1 dată pe săptămână, rearanjez lucruri, arunc resturi, îi dau un aspect cât de cât ok. O încurajez pe N. să își țină spațiul cât mai îngrijit.
În general, ne raportăm la această zonă ca la un atelier de mică artistă, și atunci îi permitem fetiței să umple spațiul cu energia ei și îl valorizăm ca atare, fără să ne obsedeze curățenia impecabilă.
2. ”Depozitul” de jucării
Se află vizavi de atelier, iar între ele este un covor generos, care găzduiește…joaca. Grosul jucăriilor pe care le avem locuiesc pe această etajeră (atunci când nu sunt împrăștiate pe covor).
În ”depozit” avem:
- Câteva puzzle-uri
- Un joc magnetic
- Cuburi de lemn (și unele din plastic)
- Câteva jucării de lemn și o mașinuță
- Un coș cu chestii de costumat, niște plușuri și 2-3 păpuși hand made
Recent, la colecție s-a adăugat ceva ce eclipsează cam tot: o căsuță de păpuși, din lemn, luată tot de la Luderio.
3. Cum ne jucăm acasă – ”Biblioteca”
Aici mai e de lucru, ca să ajungem la ce ne dorim. Momentan nu avem un spațiu special pentru depozitat cărțile de povești, așa că le ținem pe jos.
Deunăzi, am văzut la o mămică pasionată de hand made poza de mai jos. I-am cerut permisiunea să folosesc fotografia, pentru că mi-a plăcut foarte mult conceptul de aranjare a spațiului. Cam spre acest aspect al zonei de cărți & lectură tindem și noi:
Până una alta, ne bucurăm oricum de colecția noastră de cărți, printre care se numără:
- Povești – poți citi aici care au fost cărțile noastre preferate în 2018
- Cărți despre natură
- Cărți despre emoții și sentimente
- Cărți de activități – ultima pasiune a fetiței!
În ceea ce privește cărțile de activități, hiturile zilei sunt două bucăți Usborne, luate tot de pe Luderio. Pe una dintre ele o luasem special pentru călătorii și activități la drum lung, dar copila nu a mai avut răbdare.
Așa că lucrăm de zor la exercițiile din ea. Probabil până la prima călătorie va fi completată aproape în totalitate, dar asta e.
Iar acum, pentru că ai avut răbdare să ajungi până aici, îți las un cod de reducere la magazinul online Luderio, pe care îl poți folosi până la finalul lunii iunie.
Codul îți aduce o reducere de 5% (nu se cumulează cu alte reduceri) și este: kindertrips&luderio.
Luderio este un magazin cu o ofertă bogată, atent curatoriată!
Vei găsi aici în special jucării educative, jucării Montessori și Waldorf, cărți, instrumente muzicale, puzzle-uri și alte minunății. Merită să arunci un ochi pe selecția lor de jucării chiar și numai pentru inspirație.
Între timp, te așteptăm la noi pe blog, unde vom publica idei și resurse legate de joaca alături de copii sau educație alternativă.
Citește aici câteva reflecții antropologice despre joc, joacă și jucării.
Urmărește campania noastră ”Slow education – educație pe îndelete” și înscrie emailul mai jos, pentru a nu rata articole și a le primi direct în inbox:
Te așteptăm și în comunitatea privată de Facebook, unde postăm frecvent resurse legate de educație alternativă și joacă.
Click aici: Copii, Călătorii, Joacă, Educație Alternativă
Pe Kinder Trips scriem despre:
- Călătorii cu copii
- Educație alternativă
- Natură și explorare în aer liber
- Comunități și stiluri de viață.
Urmărește-ne pagina de Facebook și contul de Instagram.
CITEȘTE ȘI: