În vara lui 2018 am avut privilegiul de a descoperi multe locuri de poveste din România. În articolul de față îți povestesc despre unul dintre ele, cu adevărat deosebit.
Cătunul Muscel este un sat izolat, aflat undeva în nordul județului Dâmbovița. Aici există circa 25 de locuințe, aflate într-un peisaj de vis, pe dealuri și coline subcarpatice.
Cătunul Muscel pare un loc încremenit în timp, cu o energie pașnică și liniștitoare.
Am descoperit cătunul în vara anului 2018, în timpul proiectului de călătorie Romania Slow Travel.
Prin intermediul acestui proiect încercăm să descoperim tihnit România, împreună cu fetița noastră.
Ediția pilot ne-a adus prin județele Prahova, Dâmbovița, Brașov, în care am petrecut cu totul o lună și jumătate.
Citește mai multe despre proiect aici: ROMANIA SLOW TRAVEL
Locuri de poveste din România – cum ajungi în cătunul Muscel
Există 2 variante:
- Cu mașina, urcând pe un drum (neasfaltat) din comuna Moroieni (județul Dâmbovița). Drumul are maxim 10 km. La un moment dat, pantele devin destul de abrupte și e nevoie de o mașină puternică pentru a putea continua urcarea.
- Pe jos, în drumeție, traversând niște dealuri care pornesc, cu aproximație, din spatele pensiunii Ferma. Nu am testat acest traseu. Bănuiesc că trebuie cerute indicații localnicilor din Moroieni, pentru a fi siguri că nu vă rătăciți.
Când am dat de o pantă foarte abruptă, noi am parcat mașina undeva în dreptul unei gospodării și am continuat la pas.
Locuri de poveste din România – ce am descoperit în cătunul Muscel
Pe drum, ne-am oprit să vorbim cu oamenii întâlniți. Am aflat că unii dintre aceștia, bătrâni, nu mai coborâseră de ani buni în Moroieni. Un băiat cu o dubă le aduce săptămânal alimentele de care au nevoie.
Dacă îți continui drumul în sus, spre capătul cătunului, îți apare pe dreapta, pe o colină, un loc magic: o grădină-livadă, cu căpițe de fân și pajiști acoperite de brândușe de toamnă mov.
Că tot veni vorba, toamna, în octombrie, este un moment propice pentru a vizita acest cătun. Culorile sunt pur și simplu fabuloase!
În grădina-livadă se află o casă care pur și simplu te atrage ca un magnet. Te apropii și o vezi că încă e acolo, deși cineva a construit-o acum mai bine de o sută de ani! Mai precis, în anul 1900!
Cine a locuit aici?
Aici a locuit până la vârsta de 94 de ani (2016) bunica Floarea Gurgu. Impresionante și azi au rămas:
- Dantelăria din lemn de pe prispa casei.
- Fereastra misterioasă cu câteva flori ce au supraviețuit anilor și anexa de lângă.
- O cămăruță cu un pat și o bucătărioară în care toate lucrurile bătrânei sunt la locul lor, oprite parcă în timp.
Despre această căsuță am aflat, din poveștile localnicilor, că era loc de popas și încălzire la gura sobei pentru copiii care se ieșeau iarna la săniuș pe pantele abrupte din Muscel.
Pe unde ne-am mai plimbat
Am depășit ultimele gospodării și am mers până la capătul satului, după care am făcut dreapta. Am urmat un traseu prin pădure (tot la indicațiile localnicilor). Am urcat, cu mic cu mare, până la Troiță. Peisajele văzute pe drum au fost absolut minunate.
De la Troiță, traseul continuă prin păduri și pe dealuri, până la Talea, în județul Prahova. Cu prima ocazie ne-am propus să facem o drumeție până acolo.
Alte informații despre Cătunul Muscel
- Aici are loc un festival de muzică live – Clover Fest, dar și alte inițiative interesante, despre care am aflat de curând.
- Puteți citi aici un reportaj realizat de Formula As, despre cătunul Muscel.
- Deși peisajele sunt minunate iar zona are potențial pentru dezvoltare în direcția ecoturismului, viața puținilor locuitori din Muscel rămâne una aspră. Nu există școală în cătun (a fost și s-a închis). Cei câțiva copii sunt nevoiți să meargă zilnic pe jos la școala din Moroieni. Nu există apă curentă.
- Unii locuitori merg cu căruța duminica, la piața din Moroieni. Puteți cumpăra cașcaval delicios produs de ei. Asigurați-vă că ajungeți dimineața la târg. Spre ora prânzului piața se închide.
Cazări în zonă
- Pensiunea Ferma din Moroieni. Aici găsești un review scris de noi despre această pensiune.
- Pensiunea Valea Șipotului, aflată pe DN 71, pe drumul Moroieni – Sinaia. Am scris aici despre pensiune, însă din punctul meu de vedere locul nu mai are farmecul pe care l-a avut la început.
- Hanul cu Meri, Potcoava, Satul Prunilor. Toate sunt pensiuni reușite, aflate în nordul județului Dâmbovița, o zonă despre care am scris pe larg. Accesează linkul de mai jos pentru a afla despre această zonă!
DE VIZITAT CU FAMILIA ÎN NORDUL JUDEȚULUI DÂMBOVIȚA
Pe Kinder Trips scriem despre călătorii cu copii, educație în natură, ecoturism.
Urmărește-ne pagina de Facebook și contul de Instagram.
Te invităm să te înscrii mai jos, dacă vrei să primești pe email:
- articole de la noi
- recomandări pe care nu le publicăm pe blog
- coduri de discount la cazări
- materiale printabile
- resurse utile călătorilor
CITEȘTE ȘI:
Vai, ce fain! Ce rau imi pare ca nu te-am descoperit mai curand 🙂 Si eu am pornit la mine pe blog o campanie in vara in care imi rog cititorii doritori sa scrie guest-post-uril despre locuri unde timpul se opreste in loc din tara. Imi place foarte mult conceptul vostru de slow travel, ce proiect frumos si valoros! Imbratisari 🙂
Multumesc 🙂
Ne-ai prezentat un loc foarte frumos, ce reflecta cu adevarat viata satului. Felicitari!
Multumesc!
Multumesc 🙂
Dupa ce atata timp am pastrat acest articol la bookmark-uri am ajuns si noi ieri in acest catun. Chiar daca explozia de culoare inca nu a ajuns la maxim ne-am bucurat totusi de branduse si de aceasta zona minunata. Ati reusit sa reveniti pentru a merge la Talea? Ne bate gandul si pe noi sa incercam cararile catre Talea. Multumim frumos pentru acest articol.
Salutare. Da, am ajuns la Talea chiar vara aceasta, este superb drumul, merita! Noi am luat-o cam pe ghicite pe traseu, dar am inteles ca exista si altul, marcat in albastru de Ovidiu (cel care se ocupa de Hub de Muscel). Dealurile se coloreaza bine de tot in jur de 20-25 octombrie. Toate cele bune!