De ceva timp încoace explorăm și punem în aplicare diverse idei de ecoturism în România, deoarece ne dorim să încurajăm acest tip de călătorii responsabile în rândurile publicului nostru.

Așadar, într-o dimineață însorita de iulie, într-un weekend în care se anunța cod portocaliu de inundații în județul Argeș, am pornit într-un road trip până în localitatea Corbi, pentru a participa la evenimentul socio-gastronomic ”Teci cu lapte și gogoși la Corbi – Muntenia Brunch”.

Reuniunea a fost organizată de Asociația My Transylvania si de My Secret Romania, în cadrul unei inițiative mai ample numite „Gust și gustări – elemente de cultură gastronomică din Oltenia și Muntenia”.

Pe scurt, aceste întâlniri au la bază un design de experiență care îmbină promovarea patrimoniului gastronomic local specific regiunilor Oltenia-Muntenia, cu socializarea, interacțiunea cu diverși artiști populari și vizitarea unor obiective inedite.

Dacă locuiți în București, în regiunile menționate mai sus sau în preajma acestora și iubiți excursiile de o zi cu familia, noi vă îndemnăm să încercați acest tip de experiențe, care aduc beneficii pe mai multe planuri.

Haideți mai bine să vă povestesc cum a fost la noi și poate vă simțiți inspirați!

Idei de ecoturism în România – brunch la Corbi, județul Argeș (credit foto: Andrada Nistor)

Care e treaba cu acest ”brunch”?

Brunch-ul reprezintă o combinație între micul dejun (breakfast) și masa de prânz (lunch), pentru care nu există un echivalent în limba română, sau cel puțin nu m-am prins eu care ar fi. Despre brunch se spune că ar fi apărut în Marea Britanie la finalul secolului XIX, fiind servit de regulă duminica între orele 11:30-16:00.

Brunch-urile propuse de My Secret Romania și My Transylvania îmbină felurile calde cu cele reci, ingredientele sezoniere și locale, rețetele vechi sau puțin cunoscute preparate de persoane din comunitățile unde au loc întrunirile.

Se știe că masa este un eveniment social prin excelență, totuși în cazul inițiativelor My Secret Romania ea devine ceva mai mult decât atât. Brunch-urile lor acționează ca un fel de conectori, țesând pe îndelete și pe nesimțite rețele sociale în care se adună laolaltă oameni, bucate și diverse resurse locale puțin valorizate.

Idei de ecoturism în România – experiențe cultural-gastronomice cu My Secret Romania (credit foto: Andrada Nistor)

Brunch-urile My Secret Romania sunt în sine niște mici proiecte de dezvoltare comunitară de care este mare nevoie în țara noastră, unde putem considera că lucrurile rămân în general slab conectate între ele, motiv pentru care societatea funcționează așa cum știm cu toții.

Din punctul meu de vedere, orice inițiativă care își propune să conecteze oameni și resurse locale este deosebit de valoroasă și necesară în România cea fragmentată.

Totodată, evenimentele My Transylvania și My Secret Romania reprezintă un model pilot excelent de ecoturism care s-ar putea replica la scară mai mare. Dacă ar exista viziune strategică și voință, deci cred că mai avem de așteptat :).

Idei de ecoturism în România – experiențe cultural-gastronomice cu My Secret Romania (credit foto: Andrada Nistor)

Idei de ecoturism în România: brunch la Corbi, la umbra unei stânci ca din povești

Cum vă ziceam, acum ceva timp ne-am pornit spre comuna Corbi din județul Argeș, într-un weekend început cu soare și finalizat cu o ditamai urgia în cer. Ca să ajungem la destinație, am străbătut tacticos coline șerpuitoare, pline de pajiști înflorite și livezi cu fructe.

Idei de ecoturism în România – genul de peisaj pe care l-am văzut în drum spre Corbi, la brunch-ul organizat de My Transylvania și My Secret Romania.

Idei de ecoturism în România – pe drum spre brunch.

Ce știam noi despre comuna Corbi? Nimic. Cu surprindere am constatat că ar fi fost totuși cazul să cunoaștem că aici se află cea mai veche mănăstire rupestră din România, săpată adânc într-o stâncă. Nu-i nimic, cât trăiește, omul tot învață și de aceea a fost binevenită această ieșire la un brunch.

Ansamblul rupestru se numește ”Corbii de Piatră”, conține și o pictură în stil bizantin, iar sursele consultate spun că ar fi fost ridicat pe locul unui vechi sanctuar dacic. Peretele de stâncă în care a fost săpată mica biserică arată spectaculos – este înalt de aproximativ 30 m și pare la rândul său o operă de artă sculptată în mod natural.

Idei de ecoturism în România – mănăstirea Corbii de Piatră.

Idei de ecoturism în România – intrarea în mănăstirea rupestră Corbii de Piatră.

Vizitarea ansamblului a făcut parte tot din experiența socio-culturală a brunch-ului organizat la Corbi de My Secret Romania. Peretele de stâncă de care vă povesteam se continua până în curtea în care a avut loc brunch-ul. Aici am intrat noi cu mare mirare și am dat nas în nas cu peisajul de mai jos.

Idei de ecoturism în România – ”Căsuța albastră” din Corbi, jud. Argeș.

Căsuța din imagine aparține familiei Sescioreanu, care a fost una dintre gazdele evenimentului. Ei au dorit să păstreze această locuință astfel și să o valorizeze ca obiect de patrimoniu. Drept urmare, ”Căsuța Albastră” a devenit la rândul său un simbol al comunității, alături de mănăstirea săpată în stâncă.

Am ajuns cu întârziere la brunch, dar nu chiar atât de târziu încât să nu mai prindem bunătățile țărănești frumos așezate pe masă.

Toată mâncarea era alcătuită din ingrediente locale: tocăniță din hribi culeși de localnici, brânzeturi, mezeluri, orez cu lapte și fructe de pădure cultivate în zonă, siropuri de casă, ciorbă de teci cu lapte, cornulețe cu gem de prune, gogoși, carne la ceaun (aka ”tocan ciobănesc de miel”), chifteluţe, salată de vinete.

Practic, fiecare dintre localnicii și producătorii din comună sau din zonele învecinate, care s-au implicat în eveniment, au contribuit cu ce au putut, iar brunch-ul a reușit să îi conecteze între ei, dar și pe noi, participanții, cu ei.

Ne-am compus câte o farfurie cu diverse gustări, ne-am scos pătura de picnic păstrată strategic în mașină și ne-am așezat lângă stâncă protectoare pentru a mânca în tihnă. La final ne-am delectat cu câte un castron de orez cu lapte și fructe de pădure, apoi cu un sirop de mure sau bujori.

Idei de ecoturism în România – brunch la Corbi – orez cu lapte și fructe de pădure cultivate în jud. Argeș

Idei de ecoturism în România – brunch la Corbi – siropuri ”bio” din gospodăriile localnicilor.

Idei de ecoturism în România – brunch la Corbi, la poale de stâncă 🙂

Idei de ecoturism în România – brunch la Corbi cu My Secret Romania și My Transylvania (credit foto: Andrada Nistor)

Ciorbă cu lapte și păstăi de fasole.

După degustare a urmat o vizită colectivă la biserica rupestră ”Corbii de piatră”, despre care v-am povestit mai sus, și o urcare lejeră pe deal, la Crucea de piatră, unde am putut admira o vedere panoramică a localității și a peisajelor din jur. La brunch au mai participat câțiva artiști locali, în special sculptori în lemn.

Vedere panoramică asupra localității Corbi, din jud. Argeș, de pe deal, la Crucea de Piatră

Cam așa a arătat urcușul spre vârful stâncii, la Crucea de Piatră.

Idei de ecoturism în România – meșteri locali care au participat la brunch-ul din Corbi

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu inițiativa La Corbi, un proiect care își propune să contribuie la dezvoltarea ecoturismului în zonă și care le-a oferit participanților posibilitatea de a se caza, contra cost, în camerele ”bune” ale localnicilor.

Din păcate, norii grei de ploaie adunați pe cer și prognoza meteo anunțată pentru weekend i-au descurajat pe cei dornici să înnopteze în zonă.

Per ansamblu, am trăit o experiență plăcută, inedită și binevenită, în care am degustat produse locale, am cunoscut oameni, am vizitat și am aflat lucruri noi. Durata evenimentului a fost de câteva ore (10:30-14:00), iar numărul participanților a fost undeva la 50.

Idei de ecoturism în România – brunch cu stil, la Corbi, în jud. Argeș 🙂

Idei de ecoturism în România – pe prispa ”Căsuței Albastre” din Corbi, jud. Argeș

Pe dealurile din spatele mănăstirii ”Corbii de Piatră” – perfecte pentru un picnic!

Idei de ecoturism în România: de ce să mergi cu familia la Oltenia & Muntenia Brunch?

1. Sunt evenimente child friendly: majoritatea au loc în curți spațioase ale localnicilor iar copiii găsesc suficient loc pentru a zburda și a se juca.

2. Designul de experiență include și alte activități, în afară de luat masa. Astfel, aveți ocazia de a vizita locuri noi, de a cunoaște oameni și de a vă lărgi orizontul cultural.

3. Puteți gusta produse cu adevărat ”bio”, practicând totodată un turism responsabil: micii producători sunt încurajați și toate veniturile rezultate din aceste brunch-uri se întorc în comunitățile gazdă. Totodată, participanți la punerea în valoare a unor resurse locale și la promovarea patrimoniului gastronomic.

4. Sunt perfecte pentru un ”one day trip” în familie. Vă ajută să vă deconectați și să vă relaxați, fără a sta departe de casă un timp îndelungat.

Idei de ecoturism în România – curtea minunată în care a avut loc brunch-ul de la Corbi, organizat de My Secret Romania și My Transylvania.

Vedere de sus, de pe stâncă, asupra curții

Precum vedeți, a fost plin de copii, de toate vârstele!

Idei de ecoturism în România: următoarele evenimente Oltenia & Muntenia Brunch

Puteți găsi toate detaliile necesare participării la un brunch marca My Secret Romania pe siteul lor și pe pagina de Facebook. Participarea la brunch se face in baza unei taxe – la evenimentul din Corbi taxa a fost de 75 de Ron / persoană.

Am adunat mai jos datele următoarelor evenimente, ca să vă faceți o idee mai clară și să puteți începe planificarea!

Oltenia

11 August – Zătreni (Vâlcea) – Familia Vâlcea
25 August – Buleta, comuna Mihãieşti (Vâlcea) – Familia Balan
13 Octombrie – Costești (Vâlcea) – Familia Mesea

Muntenia

• 4 August – Talpa-Ograzile (Teleorman) – Asociatia CERC Talpa
• 11 August – Potlogi (Dâmbovița)
• 8 Septembrie – Slatina, comuna Nucșoara (Argeș) – Familia Solomon
• 29 Septembrie – Ferma Piscicolă Ciocănești (Călărași) – brunch pescăresc

Am zis să vă mai arătăm și alte poze de la brunch: tocăniță de hribi

O cremă de brânză cu smântână – un fel de tzatziki local 🙂

Notă: conceptul acestui eveniment a fost creat de Asociația My Transylvania, fiind ulterior implementat la ”sud de Carpați”, așa cum spun Gabriela Solomon și Ioana Pătrășcoiu, fondatoarele My Secret Romania.

Aceasta extindere la sud de Carpati a fost posibila anul acesta cu sprijinul AFCN, proiectul fiind co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Sperăm că acest material v-a fost de folos și că v-a inspirat. Așteptăm să ne povestiți ce ați mâncat bun la brunch!

Puteți citi și despre alte idei de ecoturism aici:

CUIBUL DE LA MARE – AGROTURISM DE CALITATE ÎN ROMÂNIA

Pe Kinder Trips scriem despre călătorii cu copii, educație, explorare urbană, comunități și stiluri alternative de viață.

Te invităm să ne urmărești pagina de Facebook și contul de Instagram. 

Dacă vrei să primești pe email articole și resurse de la noi, ne poți lăsa emailul mai jos: