Îmi place la nebunie să fiu turist în București, pentru că întotdeauna am ceva nou de explorat și de descoperit. Recent, am fost în Pantelimon să vizitez Turnul de Apă din curtea fostei Fabrici de textile Postăvăria Română. Acest turn a devenit obiectiv turistic în urma eforturilor Asociației Make a Point, care are sediul la parterul fostei fabrici.
Ultimul proiect al asociației se numește Uriași de Pantelimon. Din statementul evenimentului:
”La trei ani după finalizarea unuia dintre cele mai importante proiecte ale organizației (reconversia Turnul de Apă din curtea Postăvăriei Române în Turn de Artă), Make a Point propune, pentru prima oară în România, un proiect internațional de artă și viață la înălțime – Uriași de Pantelimon.
Locuitorii cartierului și-au spus poveștile, iar de aici încolo, artiști locali și internaționali le vor urca pe acoperișuri. Publicul le va reîntâlni, de data aceasta în interpretarea artiștilor, și le va putea admira din turn, balcon sau alte cotloane secrete, le va fotografia, posta, comenta.
Evenimentul își dorește să ia în serios arta stradală, cultura urbană și rolul pe care acestea le pot avea în transformarea orașelor, întocmai așa cum merită. Prin aducerea împreună a locuitorilor cu artiștii aspirăm la crearea unui laborator pentru dezvoltare urbană la firul ierbii.”
Așadar, am mers în Pantelimon unde am urcat pentru prima dată în Turnul de Apă și am văzut de la înălțime desenele pe acoperișuri realizate de diverși artiști.
O expoziție de artă pe acoperișuri, vizibilă doar de la înălțime, reprezintă într-adevăr o idee originală și binevenită în cartierul Pantelimon.
Am petrecut la Make a Point o după-amiază foarte plăcută și bogată în conversații pe care le-am purtat cu fel de fel de oameni, mulți dintre ei locuitori ai cartierului Pantelimon care vizitau pentru prima dată Turnul de apă, la fel ca mine.
Am văzut un apus fabulos din turn și am simțit întruna miros de pâine caldă, proaspăt scoasă din cuptor, care venea de la o brutărie din zonă. După ce am admirat pe îndelete desenele și ne-am dat jos din turn, am căutat numaidecât brutăria, am cumpărat pâine și am mâncat-o goală. Ha, ha, ha, pâine goală în Pantelimon.
Senzațiile vizuale și olfactive pe care le-am trăit în turn au fost geniale. Mai târziu, când s-a lăsat seara, au intrat pe fir și senzații auditive: în turn a avut loc un performance de dans și muzică, pe care l-am urmărit de pe scările turnului, privind pe micile sale ferestre.
UPDATE 16 octombrie 2017: evenimentul Uriași de Pantelimon s-a încheiat, dar Turnul de apă se poate vizita încontinuare, pe bază de programare. Detalii pe siteul Asociației Make a Point.
Articolul face parte din campania ”Călătorii urbane cu părinți și copii”, un proiect inițiat de blogul Kinder Trips, care încurajează o altfel de explorare a Bucureștiului și a spațiilor urbane de către familiile cu copii.
Puteți vedea și alte fotografii mai jos:
Pe Kinder Trips scriem despre:
- Călătorii cu copii
- Educație alternativă
- Natură și explorare în aer liber
- Comunități și stiluri de viață.
Urmărește-ne pagina de Facebook și contul de Instagram.
Dacă vrei să rămâi în legătură cu noi și să primești articole direct în inbox, ne poți lăsa emailul mai jos:
CITEȘTE ȘI:
wow, ce de frumuseti! asa as vrea sa vin cu dante (copilul de 9 ani) sa avem vreme sa colindam si sa vedem astfel de lucruri. desene pe acoperisuri, string art in aer liber (la noi e de cativa ani in holul bibliotecii si e un punct de atractie) si cate altele. de ar avea multi parinti ochi sa vada toate astea si sa le arate si copiilor…
Da, neaparat sa mergeti acolo, merita 🙂