Acest articol a fost scris de Despina Stoica 

Ești în căutare de păreri despre cum arată o vacanță în Thailanda cu copilul, organizată pe cont propriu? Haideți să vedem.

În primul rând, sawatdee-kah (salutări)! Am revenit cu impresii din vacanța în Thailanda, unde am petrecut 2 saptămâni împreună cu Damian și cu tatăl lui.

A fost o decizie minunata, ne-am simțit foarte bine și ne-am deconectat total. A fost mai puțin obositor decât mă așteptam.

Vacanță în Thailanda cu copilul.

Vacanță în Thailanda cu copilul – localnicii, prețurile și mâncarea

Copilul s-a adaptat foarte repede la noul fus orar, a socializat cu localnicii și s-a jucat cu alți copii de turiști.

Thailandezii sunt foarte prietenoși cu copiii: îi iau în brațe, îi plimbă ca să poți tu să mănânci liniștit și se joacă cu ei.

Găsești mâncare baby friendly (fierturi de orez cu găină/porc/creveți, legume fierte, omlete, pâine, fructe). Cu sare, dar asta e.

În general, când vine vorba despre prețuri pentru o vacanță în Thailanda cu copilul, să știți că sunt accesibile: mâncarea e bună și ieftină, cazarea la fel.

Spre exemplu, un bungalou pe plajă la 200 ron nu prea găsești în România sau prin țările vecine. Ca minus, pot spune că e foarte cald, așadar recomand o cazare ok, unde să te mai retragi din când în când.

Vacanță în Thailanda cu copilul – pe mâna localnicilor 🙂

Vacanță în Thailanda cu copilul – ora mesei.

Vacanță în Thailanda cu copilul – cum am planificat

În general, noi ne plănuim concediile cu maxim 2 săptămâni înainte, iar apariția copilului nu a schimbat prea mult lucrurile. Când ne gândim cum să organizăm o călătorie cu copilul, nu ne impacientăm prea tare.

Așa că iată-ne ajunși la finalul verii, fără să știm încotro să o apucam. Ne gândeam să mergem în Bulgaria, la Krapets, dar nu mai era nici o cazare disponibilă. Se pare că și spontaneitatea are minusurile ei.

Hai în Maramureș, dar stai că e departe, iar Damian urlă în mașina. Hai în Grecia, dar și asta e departe, tot cu mașina ajungem.

Am intrat pe Momondo să vedem în ce direcție putem să o apucăm, poate prindem vreun bilet de avion ieftin. Și am prins: în Krabi, Thailanda, zbor peste o săptămână. Era departe, ce e drept, dar era cu avionul. Juniorul stă cuminte în timpul zborului, că îl testasem pe distanțe mai scurte. Aleargă, stai la coadă și fă pașaportul copilului, strânge repede bagajele, cumpără niște pastile de la Bebe Tei și hop în avion.

Vacanță în Thailanda cu copilul – după organizarea pe cont propriu care a durat vreo 2 săptămâni, am ajuns aici!

Traseu România (București) – Thailanda

Am plecat din București cu zbor Qatar. A avut durata de 15 ore, cu escală de 3 ore în Doha. La dus am plecat la ora 13PM, la întors am decolat la 8.40 AM.

Krabi (Rai Lai) – 3 zile

Am stat la această cazare, cu aproape 200 RON pe noapte, cu mic dejun inclus. În Krabi/ Rai Lai nu prea ai ce face, plajele sunt cam nasoale și pline de turiști.

Sunt maimuțe și geko, sau alte animale pe care le găsești în cărțile Usborne . Și niște fenomene carstice spectaculoase. A fost bun ca popas de 3 zile înainte de următoarea destinație.

Trang – 1 zi

Aici am stat doar o zi, practic o oprire de o noapte înainte de Koh Lipe, ca să nu ne alergăm prea mult pe drum. Am găsit o cafenea drăguță cu mâncare bună & babyfriendly (pește, legume, orez).

Insula Koh Lipe – 7 zile

Koh Lipe este cea mai sudică insulă, un fel de “Maldivele” Thailandei. O insulă frumoasă, cu plajă mare cu nisip alb și fin. Pot spune că are cea mai frumoasă plajă pe care am vazut-o în Thailanda. Intrarea în apă este foarte lină.

Noi am fost în extrasezon (august-septembrie), deci era destul de putina lume. Am stat 7 zile în care am făcut plajă și ne-am umflat cu fructe de mare și Tom Yam (o mâncare tradițională thailandeză).

În fiecare seară făceam o plimbare în interiorul insulei, ne cumpăram apă și bere de la 7Eleven, plus fructe pentru cel mic.

Seara ne retrăgeam liniștiți pe terasă, în timp ce beam bere și ne uitam la babymonitor ca la serialele de suspans. Am mâncat super bine la Castaway (zilnic) unde aveau și mâncare baby friendly: porridge de orez cu pui/porc/shrimp, legume fierte, fructe.

Vacanță în Thailanda cu copilul – viața la bungalou.

Am stat în bungalou cu 180 RON pe noapte, cu mic dejun inclus, mai precis aici. Inițial rezervasem un bungalou la Castaway, dar nu aveau aer condiționat și nici apă caldă, doar ventilator cu care mureai de cald. Așa că ne-am mutat rapid, chiar în ziua în care am ajuns.

Vacanță în Thailanda cu copilul – insula Koh Lipe.

Ao Nang – 4 zile

Aici am stat ultimele 4 zile înainte de zborul spre casă. Plaja din Ao Nang e cam urâtă, dar poți face island hopping (excursii cu barca) catre plaje frumoase. E un loc bun de shopping, găsești salvari cu 20 de lei bucata, tricouri simpatice de copii, chipsuri cu Durian pentru mame, Nori pentru colegii de serviciu.

Am stat aici, 210 RON pe noapte, cu mic dejun inclus.

Peste tot ne-am rezervat cazările direct de pe Agoda, înainte cu o zi de a ajunge la următoarea destinație.

În plin sezon (decembrie-februarie) cred ca e mai bine sa rezervi din timp, că altfel riști să fie multe locuri ocupate. Noi am mers în extrasezon și nu am avut grija cazărilor, le luam pe ultima sută de metri. În plus, cazările sunt mult mai ieftine în extrasezon.

Vremea în Thailanda a fost minunată peste tot, a plouat foarte puțin. Apropo, puteți verifica aici, înainte de a rezerva zborul.

Vacanță în Thailanda, cu bebe.

Vacanță în Thailanda cu copilul – zborul și fusul orar

La dus Damian a dormit cele 2 somnuri de zi în avion, apoi s-a culcat abia la 21.30 (el în general se culcă la 19:00) și a dormit prost, pe mine, în total vreo 6 ore, ceea ce e puțin pentru un somn de noapte.

Eu nu am prea dormit, deci eram amândoi obosiți și cranky. Noroc că tatăl e de treabă și ne suportă :).

Damian s-a adaptat foarte rapid, nu s-a trezit noaptea. În primele 2 nopți se mai trezea plângând, cred ca de la oboseală sau de la fusul orar, și nu recunostea camera. Îl linișteam ori deschizând lumina și arătandu-i camera, ori la sân. Primele 3 zile a fost mai obosit un pic, dar am ieșit din casă, ne-am plimbat etc.

Tot citeam pe net că e bine înainte de călătorie să îi muți treptat ora de somn cu câte jumătate de oră, astfel încât să ajungi cât mai aproape de fusul orar de la destinație. Nu am facut acest lucru, cred că ar fi fost mult mai stresant pentru toți.

Când am ajuns la prima destinație (Krabi) după zbor + mașină de la aeroport+barca (15 min) am dormit toți vreo 2 ore și ne-am mai revenit.

Întoarcerea

La întoarcere a fost mai ok, a dormit de două ori (cele 2 nap-uri) și începuse somnul de noapte, doar că s-a trezit la aterizare. În plus, din cauza fusului orar nu mai era 12 noaptea ca în Thailanda, ci 8 seara. A dormit buștean când am ajuns acasă, până la 6.45 dimineața.

Cu bebe în Thailanda, în mijloace de transport.

Tips&tricks pentru zbor

  • Le poți cere celor de la Qatar basinet – un fel de landou în care să doarmă copilul (îi suni înainte de zbor cu câteva zile/săptămâni ca să îți rezerve locul cu basinet). Eu am rezervat cu o zi înainte locurile respective, dar problema e că noi facem cosleeping deci nu ar fi stat în landoul acela, cu siguranță. Dacă copilul doarme singur cred ca e vis (unii copii sforăiau în landou cu suzeta în gură, moment în care am chestionat alegerile făcute până acum).
  • În aeroport au locuri de joacă foarte mișto și poți lua gratis din aeroport cărucior cu care să te plimbi pe acolo.
  • Cei de la Qatar îi dau piureuri (dacă vrei) și jucării (au și pentru toddleri și pentru infants, tot felul de plușuri).

Alte mijloace de transport

Am mers o oră și jumătate cu barca, spre insula Koh Lipe. A fost foarte ok pe barcă, a dormit în sistem. I-am luat vestă de salvare pentru copii, din Decathlon. Mă bucur că nu am avut ocazia să o folosim. Cu autobuzul am mers tot o oră și jumătate. A dormit foarte bine în sistem, la aer condiționat.

Vacanță în Thailanda cu copilul – adăugăm și acest mijloc de transport în listă.

Sănatate

A făcut Roseola Infantum. O luase din România, dar s-a declanșat acolo. Cu febră mare și panică din partea noastră. Eram deja pe insulă și credeam că e febră dengue, că îl ciupise un țânțar de pleoapă cu câteva zile înainte.

Am mers la un spital privat din Krabi, orașul cel mai apropiat de insulă, unde oricum trebuia să ajungem. Medicii au fost foarte ok, spitalul curat, cam la fel ca în spitalele private de la noi. Ne-au prescris antibiotic, deși nu era nevoie, și paracetamol.

Asigurarea făcută la Generali cu 3 zile înainte de călătorie nu ne-a ajutat cu nimic, mai mult am dat bani pe telefoane cu ei, degeaba. Am luat factura de la spital (200ron) și o să văd dacă o pot deconta.

Data viitoare voi alege o asigurare mai serioasă, am înțeles că cea de la Alliantz ar fi mai ok.

Ora de ploaie.

Cât costă o vacanță în Thailanda cu copilul?

Pe noi ne-a costat așa:

  • 1200 euro biletele de avion pentru două persoane (bebe a călătorit gratuit)
  • 700 euro cazarea
  • 800 euro mancare, băuturi, drumuri, distracție și shopping.

Toata distractia ne-a dus spre 3000 de euro, bani pe care i-am strâns în decursul lunilor anterioare. La fiecare salariu/indemnizație punem de-o parte în contul de economii și încercam să nu intrăm în ei.

Număr total de zile petrecute: 15

Alte tips and tricks pentru o călătorie în Thailanda cu copilul mic

  • Sistemul de purtare ne-a ajutat mult. A dormit în el pe barcă, în autobuz, în avion, l-am plimbat în el pe insula, unde pavajul nu e chiar babyfriendly.
  • Caruciorul umbrelă (luat cu o zi înainte de excursie cu 100 de RON) nu ne-a ajutat la nimic așa că l-am lasat pe insulă. Dacă în general copilul adoarme în cărucior, merită luat, ca să îți poți savura shake-ul pe plajă liniștit.
  •  Baby Monitorul ne-a salvat serile, am putut bea o bere afară, pe terasă, în liniște.
  • Loțiunea de țânțari este un must – în Koh Lipe/Krabi nu există malarie, dar există febră dengue, transmisă prin țânțari.

Vacanță în Thailanda cu copilul mic.

Și altele

  • Pe barcă nu îți dau vesta de salvare pentru copil. Noi am cumpărat una de la Decathlon din România.
  • La supermarket nu am văzut piureuri gata făcute, la borcan. Damian gestionează bine bucațile de mâncare, dar îi poți mărunți mâncarea de la restaurant sau fructele, în caz că nu se descurcă.
  • Când călătorești cu copilul, e important să îți iei cazare mișto, pentru că vei petrece mai mult timp în cameră decât dacă ai fi doar cu partenerul. Astfel încât să poți să îl culci într-un loc curat, spațios, aerisit. Noi, care în anul sabatic stăteam în bungalouri de maxim 10 Euro pe noapte, acum am stat la 50 de euro. Altfel ne-am fi chinuit și nu cred că ne-am fi bucurat de vacanță atât de mult. Apa caldă și aerul condiționat au fost un must.

În încheiere, vreau să știți că eu sunt genul panicoasă-anxioasă, iar înainte de plecare am fost foarte stresată. S-a dovedit că mi-am făcut griji degeaba, așa că am tras concluzia că fricile și panicile nu mă ajută cu nimic, dimpotrivă. Mai bine îmi pun o meditație pe headspace și mă calmez :).

Citește mai jos alte povești de vacanță în Thailanda cu familia:

CU COPIII ÎN THAILANDA: VIZITEAZĂ KHANOM, PARADISUL NEDESCOPERIT!

De aici poți achiziționa ghidul digital de călătorie ”Cu copiii în Thailanda”.

Pe Kinder Trips scriem despre călătorii cu copii, educație, explorare urbană, comunități și stiluri alternative de viață.

Urmărește-ne pagina de Facebook și contul de Instagram. 

Te invităm să te înscrii mai jos, dacă vrei să primești pe email:

  • articole de la noi
  • recomandări pe care nu le publicăm pe blog
  • coduri de discount la cazări
  • materiale printabile
  • resurse utile călătorilor