În cazul în care vă gândiți la o vacanță cu familia în nordul litoralului din Bulgaria, am adunat la un loc câteva idei de locuri pe care le puteți explora.

Pentru a redacta acest material, a aduna informații și a susține procesul de documentare, fie am folosit satul 2 Mai ca bază pentru ședere, fie ne-am cazat direct în Bulgaria.

Kosmos

Campingul Kosmos aparține de localitatea Durankulak și se află la maxim 10 minute de mers cu mașina de Vama Veche. Este un camping cu un aer mai vechi și socialist, amplasat la malul mării.

Au bungalouri de închiriat. Se poate campa și cu cortul, însă spre deosebire de alți ani, nu prea mai este loc, deoarece bungalourile au acaparat tot spațiul la umbră.

Noi recomandăm să veniți aici nu pentru camping, ci pentru plajă, care este destul de spațioasă și curată. În maxim 20 de minute ajungi aici din 2 Mai sau Vama Veche, cu condiția să nu fie vama aglomerată.

Există un restaurant pe plajă (nu l-am încercat) și un chioșc mic, cu sucuri, apă, bere, înghețată. Pentru cumpărături mai serioase, rețineți că Durankulak se află la aproximativ 4 km distanță.

Plaja din Kosmos – panoramă

Krapets

Micul sat Krapets este acea localitate ”secretă”, de care între timp a aflat multă lume, ceea ce i-a atras denumiri glumețe de tipul ”Krapets pământ românesc”.

Cu toate acestea, noi zicem că (încă) este destul loc pentru toată lumea pe plaja generoasă și sălbatică de aici. Hai să vedem care ar fi, pe scurt, treaba cu acest Krapets.

Distanța față de Vama Veche este de aproximativ 20 de km. Puteți merge într-o primă fază în day trips, ca să aruncați un ochi și să vedeți dacă vă surâde. Ajungeți în jumătate de oră, cu mașina.

Din capul locului trebuie să știți că plaja din Krapets se află cam la 2-3 kilometri de sat. Așadar, dacă vă cazați în sat, o sa aveți parte de trambalare zilnică la plajă, cu mașina sau cu ce vreți voi.

Variantele de a fi aproape de mare în Krapes sunt:

  • Cazarea în campingul amenajat (la cort sau la bungalou)
  • Camparea în pădurea de la malul mării (free camping)

Vacanță cu familia în nordul litoralului bulgăresc – plaja din Krapets

Tot în Krapets

Posibilități de cazare în Krapets

  • În sat, unde poți sta în gazdă la țărani sau poți închiria chiar o vilă cu piscină. Verificați booking.com și mai ales airbnb.com.
  • La hotelul Yanitza, aflat tot în sat.
  • În campingul de la malul mării, unde există și bungalouri, plus câteva locuri de campat, cu umbră (nu foarte multe).
  • Oriunde în pădurea care se întinde de-a lungul mării (free camping, dar îți cari tot ce e nevoie, mai ales apă).

Nu am notat prețurile din camping. Iată numărul de telefon al complexului: +359 886 003 720.

Pentru cazarea la săteni, puteți bate la porți și vorbi direct cu ei. Totodată, rezervările pe Airbnb sunt și ele o soluție.

Scurt review Yanitza Hotel

Am stat mai demult aici timp de trei zile, la început de iunie 2016. Nu ni s-a părut un hotel foarte curat – părea că nu a mai fost întreținut demult. În cameră erau diverse chestii care nu funcționau, inclusiv frigiderul.

Este ok că are piscină și dacă nu ai chef să bați cei 2-3 kilometri până la plajă, poți rămâne aici. Dar dacă e prea multă lume pe lângă piscină, parcă nu e chiar așa de tentant.

Pentru că am mers în low season, am plătit destul de puțin. Însă noi nu am mai reveni în acest hotel.

Dacă ne-am caza în sat, am prefera o curte umbroasă a unor săteni. Sau cel mai sigur, campingul care se află la doi pași de plajă.

Vacanță cu familia în nordul litoralului bulgăresc – piscina de copii de la Yanitza Hotel, în Krapets.

Mâncarea în Krapets

Este acceptabilă și în general gustoasă. Sunt câteva restaurante și bodegi mai modeste. În drum spre Yanitza Hotel le veți observa cam pe toate.

Restaurantul de la Yanitza Hotel are de departe cel mai frumos view, cu vedere amplă la mare.

În rest, puteți oricând să vă procurați legume și fructe proaspete de la mica piațetă din centrul satului. Există și un bancomat în sat, lângă primărie.

Cină la Krapets, la restaurant Yanitza. Krapets este un sat bulgăresc aflat la circa 20 km de Vama Veche

Plaja din Krapets

Practic, reprezintă o continuare a celei de la Kosmos; este lată și lungă, cu nisip curat.

Există un beach bar, cu toalete, umbrele și șezlonguri, amplasat în zona campingului, la începutul plajei. La beach bar se servește și mâncare. Nu am testat-o, însă am auzit lucruri bune :).

Update 2022: am înțeles că nu mai există acest beach bar (dar în schimb s-a amenajat un mic restaurant în incinta campingului).

Pe plaja la Krapets.

Atenție!

La început de septembrie (perioada 1-4), se întâmplă să nu găsești deloc cazare. Am pățit asta mai demult – satul era fully booked și nu ne-a venit să credem. Că doar Krapets era locul acela de care nu știa foarte multă lume, hi hi.

Am înțeles că ar fi fost ceva sărbătoare, dar nu pot să spun exact ce.

Ideea e că veneam din Kavarna și ne-am fi dorit să mai rămânem o noapte în Krapets. Am fost nevoiți să ridicăm ancora și să plecăm direct la București pentru că nu am găsit absolut nimic liber. Nici în camping, nici la hotel, nici măcar în casele de pe cele mai înfundate ulițe.

Deci e bine de știut, în caz că vreți să mergeți la început de septembrie .

Mai jos sunt Silviu și Noria jucând un fotbal mic în parcare, în iunie 2016, când Noria avea 1 an și  aproape 4 luni :).

Ezerets

Plaja din Ezerets se află încontinuarea celei de la Krapets. Ajungi aici străbătând un drum de circa 3km printre câmpuri de floarea soarelui.

După ce treci de clădirea ponosită a primăriei, aflată în centrul satului, lângă un loc de joacă, urmează indicatorul MOPETO – The sea.

 

În zonă există un camping improvizat într-o pădure de pini, pe malul mării. Campingul este destul de aglomerat. Când ajungi în zona campingului, mergi în dreapta câțiva zeci de metri și parchează mașina în dreptul unui mic beach bar.

Apoi urmează plaja cea frumoasă și sălbatică. La beach bar se servesc băuturi, înghețată etc.

Mai există și un mini-restaurant, aflat în dreptul campingului, unde poți servi câteva gustări, tip scoici, cartofi prăjiți etc.

Plaja Ezerts

Sezlonguri incluse :))

Noi am încercat și restaurantul Wild Duck, aflat în sat. Îmi spusese o cunoștință că s-a stricat, dar am ținut noi cu tot dinadinsul să încercăm pe pielea noastră.

Am avut noroc cu niște midii pane și o porție de stavrizi prăjiți, care erau proaspeți. Per ansamblu, restaurantul este slab și nu recomand.

La restaurantul Wild Duck există piscină și locuri de cazare. Însă noi nu am da plaja pe nici o piscină 🙂

În afară de Wild Duck, în Ezerets nu sunt foarte multe posibilități de cazare. Majoritatea celor care vin aici campează în pădurea de la malul mării. Plaja este potrivită pentru day trips, dacă aveți baza în altă parte.

Kavarna

Kavarna se află la o distanță de apr. 45 de km de Vama Veche. Orășelul este cunoscut mai ales pentru festivalul de rock care se desfășoară aici anual.

Plaja este situată la o distanță de câțiva km de orășelul propriu-zis. Majoritatea hotelurilor și restaurantelor sunt concentrate în apropierea plajelor.

Vacanță cu familia în nordul litoralului bulgăresc – vedere de sus cu plaja mică din Kavarna, pe care am frecventat-o.

Unde se poate sta în Kavarna

Aveți de unde alege. Sunt destule opțiuni de cazare în regim de self-catering (apartamente cu bucătării dotate incluse).

Noi am stat la Apart Complex Kavarna Hills. Am mai ochit o vilă cu vedere la mare, din care ajungi pe plajă în maxim 1 minut – Villa Allegra.

Ni s-a mai părut interesant și un complex amplasat chiar în vârful dealului, cu ferestre largi și o vedere superbă la mare – pentru cine dorește să stea cocoțat la înălțime. Se numește Calithea Complex.

Sunt mai multe plaje. Noi am stat pe cea mai din dreapta, cum te uiți la mare. Plaja este mărginită de un dig, fiind mică și prietenoasă pentru copii, cu intrare lină în apă. Plaja era frecventată de bătrâni din localitate, iar nouă ne-a plăcut acest lucru.

Vacanță cu familia în nordul litoralului bulgăresc – cei doi fantastici pe plaja child friendly din Kavarna

Am încercat un singur restaurant și am mâncat doar acolo, pentru că ne-a plăcut din prima. Se numește Restaurant Balgarka și se află chiar pe plajă.

Aici am mâncat niște scoici foarte bine gătite (servite într-un vas cu capac) și cea mai gustoasă lipie bulgărească. Sper că au rămas la fel!

Update 2021: mâncarea nu mai este la fel de bună la Balgarka, iar prețurile au crescut nejustificat de mult.

De ce să mergeți în Kavarna

Dacă vreți liniște totală și relaxare, Kavarna reprezintă un loc adecvat pentru așa ceva.

Dacă sunteți în căutare de distracții și varietate, mai bine nu puneți locul pe listă, pentru că e posibil să vă dezamăgească – Kavarna e practic o mică adunare de hoteluri, terase și restaurante aflate la malul mării și nu oferă prea multe alegeri.

Mai multe despre Kavarna am scris aici:

Cu copilul în Kavarna, la mare – dați o șansă acestui orășel bulgăresc!

Pentru noi a fost perfect să petrecem acolo câteva zile, cu cazare la câteva minute de plajă, mâncare bună (chiar dacă locul nu abundă în restaurante), plajă cu nisip fin și intrare lină în apă.

Sunt destule locuri aflate în vecinătate, pe care le puteți vizita având baza în Kavarna.

Scriu despre ele mai jos: Cap Kaliakra, Shabla, Dalboka, Tyuleanovo, golful Bolata, Balcik.

Plaja cea mică din Kavarna, atunci când nu e plină.

Vacanță cu familia în nordul litoralului bulgăresc – priveliște de pe deal asupra Kavarnei

Unde mâncăm în Kavarna

  • O variantă cu un raport bun calitate-preț este restaurantul The Old Bridge (sperăm să fi rămas la fel, nu am mai fost de ceva timp prin Kavarna).
  • Restaurantul Balgarka are mâncare bună, dar este destul de scump (în mod nejustificat).

Vacanță cu familia în nordul litoralului bulgăresc – pe dig în Kavarna, cu Noria.

Vacanță cu familia în nordul litoralului bulgăresc – relaxare de seară, cu localnici care pescuiesc.

Kaliakra

Capul Kaliakra este considerat un monument al naturii care cuprinde o cetate medievală și o rezervație naturală (pentru delfini și cormorani, zice-se).

Capul Kaliakra reprezintă un promontoriu stâncos care se termină în apă și care  oferă o priveliște spectaculoasă asupra Mării Negre.

Vacanță cu familia în nordul litoralului bulgăresc – acesta este promontoriul pe care te plimbi, la Cap Kaliakra (autor fotografie – Narcis Martiniuc)

Noi l-am vizitat într-o zi noroasă, înainte de furtună, și am avut parte de un cer și o lumină minunate.

Despre cetate am aflat că a fost ridicată inițial în secolul al IV-lea, pe vremea tracilor și că s-a aflat sub diverse stăpâniri: elenă, romană, bizantină.

Cetatea este interesantă, dar din punctul meu de vedere priveliștea de pe stânci rămâne principala atracție a acestui loc.

Oricum, pentru cei care doresc detalii despre istoria locului, există un mic muzeu într-o grotă săpată în stâncă.

Alte detalii

  • Accesul în toată zona costă 3 leva.
  • Cap Kaliakra se află la o distanță de apr. 55 km față de Vama Veche.
  • Există un mic restaurant situat pe faleză (nu l-am încercat).

Vacanță cu familia în nordul litoralului bulgăresc – vedere din Kaliakra.

Dalboka

Despre faimoasele restaurante de la Dalboka, care servesc midii din propriile crescătorii, am un singur sfat de oferit: nu mergeți cu sacul la pomul lăudat!

Acum ceva timp, forumurile și blogurile abundau în laude la adresa acestui loc. Între timp, am observat că au lăsat-o mai moale, ba chiar poți citi numeroase review-uri negative.

Și pe bună dreptate, pentru că mâncarea de la Dalboka nu mai e decât o umbră palidă a ceea ce a fost odată. Părerea mea, desigur.

Dacă nu mă credeți, puteți merge oricum să încercați, cine știe, poate îi prindeți pe bucătari într-o zi bună, cum li s-a întâmplat altora. Noi am mâncat la restaurantul din dreapta. Pe cel din stânga nu l-am încercat.

Distanță față de 2 Mai / Vama Veche: apr. 50 km.

Vacanță cu familia în nordul litoralului bulgăresc – priveliștea de la Dalboka este mai reușită decât mâncarea.

Golful Bolata

Bolata este un golfuleț înconjurat de stânci roșiatice, cu o plajă destul de frumoasă și de inedită, unde merită să ajungeți măcar o data. Pe plajă există un restaurant și un teren de volei.

Când apune soarele, puteți merge pe digul din stânga (cum te uiți la mare) pentru a prinde ultimele raze, în sunet relaxant de valuri.

Distanță față de 2 Mai / Vama Veche: apr. 60 km

Vacanță cu familia în nordul litoralului bulgăresc – Golful Bolata (autor fotografie – Narcis Martiniuc)

Vacanță cu familia în nordul litoralului bulgăresc – priveliște de seară din Bolata.

Vacanță cu familia în nordul litoralului bulgăresc 

Shabla

Shabla este cel mai estic punct al Bulgariei, iar ceea ce îi atrage pe majoritatea vizitatorilor aici este farul de pe țărm – un obiectiv turistic destul de frecventat.

Pe noi ne-au atras plaja spațioasă și degajată. Am observat în zonă cam 2-3 restaurante și terase (nu le-am încercat). Există și aici un camping cu bungalouri.

Distanța față de 2 Mai / Vama Veche: apr. 35 km.

Vacanță cu familia în nordul litoralului bulgăresc – o bucățică din plaja de la Shabla.

Vacanță cu familia în nordul litoralului bulgăresc – vedere din camping & zona de bungalouri

Tyulenevo

Tyulenovo este o mică așezare aflată cam la 37 de km de Vama Veche.

Pe noi ne leagă o anumită amintire de acest loc: prima data când am ajuns aici a fost și prima noastră ieșire fără bebeluș, la câteva luni după ce am devenit părinți.

Gonind fără griji pe câmpiile bulgărești, în drum spre Tyuleanovo, unde știam că se poate sări de pe stânci, ne simțeam de parcă evadasem de la zoo.

Tyulenovo nu este un loc de plajă și înot liniștit, ci un loc în care poți face plimbări pe faleza înaltă de la malul mării sau poți sări de pe stânci.

Eu nu am sărit, doar am escaladat o stâncă pentru a putea înota într-un ochi superb cu apă adâncă, de un albastru intens. Există și un restaurant cu panoramă frumoasă asupra mării, dar nu l-am încercat.

Se află la aproximativ 40 km față de 2 Mai / Vama Veche, fiind un loc bun pentru o excursie de o zi, combinată și cu alte vizite în zonă.

Cam aici undeva în această inima albastră am înotat – Tyulenovo 🙂

Poză clasică din Tyulenovo.

Balcic

Prima dată am ajuns aici în formulă de 3 în august 2014, cu Noria în burtică și cu o greață masivă la bord, ceea ce mă făcea să mă feresc mirosurile diverselor flori :)).

Balcic 2014 – râdeam eu, dar mă simțeam ca naiba de la sarcină :)))

Vacanță cu familia în nordul litoralului bulgăresc – grădinile Reginei Maria, aflate la malul mării

Balcic rămâne un loc pe care este musai să îl vizitați, dacă nu ați făcut-o deja, pentru că acele grădini de la malul mării sunt chiar un loc deosebit.

La capitolul plajă, Balcic nu excelează. Plajă se face mai degrabă pe stânci la malul mării și pe diguri.

Merită să veniți aici în primul rând pentru a vizita palatul reginei Maria, construit la malul mării și pentru grădinile minunate care îl înconjoară.

Am înțeles că sunt multe opțiuni decente de cazare și că se mănâncă bine, așadar un weekend întreg petrecut aici ar fi numai bun!

Grădinile Reginei Maria

Vacanță cu familia în nordul litoralului bulgăresc – Balcic

  Tips and tricks pentru vizitarea grădinilor Reginei Maria

  • Dacă veniți cu copiii, încercați să ajungeți ori dimineața devreme, ori după-masa, în jurul orei 17. Soarele este destul de puternic iar unele porțiuni din grădină nu au umbră.
  • Desgustați vinurile de la magazinul de vinuri, pe care îl găsiți în interiorul grădinilor. Mi-au plăcut cel mai mult vinul de smochine și vinul de gheață, care se face destul de rar, după o metodă care presupune culegerea târzie a strugurilor, după ce au venit zăpada și înghețul. O sticlă de vin de smochine costă 45 de leva sau 90 de Ron, iar cel de gheață 120 de leva sau 240 de Ron. Scumpe, dar deosebite
  • Atenție la achiziționarea biletelor! Se emit bilete separate pentru vizitarea grădinilor și altele pentru vizitarea palatului, ele fiind gestionate de instituții diferite. Poți vizita grădinile fără să iei bilet și pentru palat, dar nu invers. Când am mers cu cea mică, voiam să vedem doar grădinile, fără să revizităm palatul. Cineva care tăia bilete pe acolo ne-a păcălit că trebuie să luăm obligatoriu bilete și pentru palat. Le-am luat, însă am descoperit că acest lucru nu este adevărat. Și așa ne-am trezit noi revizitând palatul, fără să vrem. Nu mi-a părut rău, dar normal că nu ne-a plăcut să fim păcăliți să îl vizităm.

Micuța noastră admirând descultă cascada de la grădinile Reginei Maria, în Balcic.

Alte articole despre Bulgaria

Un loc foarte frumos pe care îl puteți vizita mergând mai la sud pe litoral este Sozopol – unul din orașele istorie ale Bulgariei, la Marea Neagră.

Nouă ne-a plăcut maxim această localitate pitorească, drept pentru care i-am alocat un articol întreg, pe care îl găsiți mai jos:

Cu copiii în Sozopol, Bulgaria – jurnal de călătorie cu autorulota (3)

În extremitatea sudică a litoralului bulgăresc am descoperit campingul și plaja Silistar. I-am alocat și ei un articol:

Cu autorulota în Bulgaria – camping Silistar, jurnal de călătorie (4)

Alte articole despre călătoriile noastre în alte regiuni ale Bulgariei găsiți aici.

Sperăm că ți-a plăcut acest articol. Ne poți sprijini printr-o distribuire! 

Pe Kinder Trips scriem despre:

  • Călătorii cu copii
  • Educație alternativă
  • Natură și explorare în aer liber
  • Comunități și stiluri  de viață.

Urmărește-ne pagina de Facebook și contul de Instagram. 

CITEȘTE ȘI: