Există multe locuri fermecătoare în România, dar unul absolut deosebit este Șirnea, un sat aflat în zona culoarului Rucăr-Bran, la poalele Munților Piatra Craiului, având altitudinea de 1360m.
Un aspect interesant îl reprezintă faptul că Șirnea a fost declarat primul sat turistic din România (în 1968). Cu toate acestea, rămâne un loc liniștit și explorat în mod neagresiv, tocmai pe placul nostru.
În Șirnea am mers pentru prima dată în 2015, împreună cu fetița noastră care avea atunci doar 5 luni! Am povestit aici ce am făcut și unde am stat.
Locul are o energie specială, care te învăluie pe nesimțite, te detașează și te relaxează profund.
Nu e puțin lucru să te trezești timp de câteva zile la rând și să adormi cu peisaje de vis în ochi și în suflet: creste de munte ușor pierdute în ceață, dealuri împădurite, ulii plutind în aer, miliarde de stele, vulpi mirate și căprioare grăbite.
Ce poți face la Șirnea și în împrejurimi
• În primul rând vă relaxați, să vă bucurați de peisaje și de aerul curat. De fapt, nu trebuie să faceți ceva anume la Șirnea, ci, pur și simplu, să lăsați locul să vă energizeze.
• Fotografii! La cât de sublime sunt peisajele de aici, nu aveți cum să ratați realizarea unei fotografii de suflet. Ies bine fotografiile făcute la ceas de seară, în lumina superbă a apusului.
• Mergeți în plimbări pe diverse trasee din zonă. Am găsit un panou care prezintă aceste trasee (în fotografia de mai jos). Găsiți aici harta cu toate traseele.
• Culegeți plante de ceai de pe dealuri. Nu uitați să le și uscați!
• Puteți petrece o dimineață sau o după-masă pe malul apei curgătoare din Cheile Dâmbovicioarei, aflate la câțiva kilometri de Șirnea (apr. 7 km). Este extrem de relaxant! Dacă tot ajungeți în zonă, aruncați o privire și la peștera Dâmbovicioara.
• Vizitați satele din jur (Fundata, Fundățica, Peștera, Măgura), Cheile Dâmbovicioarei, Cheile Moieciului, Cheile Grădiștei sau, dacă vă ține, Parcul Național Piatra Craiului.
• Organizați o plimbare prin Prăpastiile Zărneștilor – trebuie să ajungeți în orașul Zărnești, aflat la apr. 35 km de Șirnea. Tot în zonă se află și Rezervația de urși de la Zărnești.
• Explorați orașul Râșnov, unde vă puteți plimba pe străduțele liniștite și curate din centru, aflate la poale de pădure, și unde puteți vizita Dino Park împreună cu copiii sau, dacă mai aveți energie, cetatea medievală – un ansamblu fortificat situat pe un vârf de deal.
Despre Dino Park am scris un articol separat, îl găsiți aici. Recomandare de loc de mâncat în Râșnov: restaurant Promenada – foarte kids friendly, doarece se află într-un parc, lângă un loc de joacă strategic amplasat. Distanța Șirnea-Râșnov – apr. 30km.
• Vizitați comuna săsească Cristian, vecină cu Râșnovul – are câteva obiective turistice interesante, în special o pădure de stejari seculari, cu copaci având peste 400 de ani. Detalii aici .
Dacă aveți mai mult timp la dispoziție puteți explora pe îndelete toată Țara Bârsei, în day trips, având baza în Șirnea sau în orice alt sat din zonă care vă face cu ochiul. Pe siteul menționat mai sus găsiți primele detalii despre localitățile care compun Țara Bârsei.
• Mergeți să mâncați la pensiunea Cetatea Carului, aflată la apr. 10 km distanță de Șirnea și apr. 2,5 km de Fundata, pe DN 73 din directia Brasov. Atenție la accesul către locație: din DN 73 se deschide un drum privat abrupt și micuț, nu îl ratați!
Mâncarea de aici nu ne-a dat neapărat pe spate, dar pot spune că este una cât de cât decentă, la prețuri corecte. Ne-au plăcut mult clătitele brașovene.
În schimb, ceea ce te dă pe spate este priveliștea de pe terasa restaurantului, către munții Bucegi. Pentru această priveliște merită să veniți cel puțin o dată la Cetatea Carului și să savurați câte ceva pe terasă. Articol detaliat despre Cetatea Carului am scris aici.
• Menționez în listă și Bran sau Brașov, unde puteți ajunge lejer din Șirnea, acestea fiind destinații ultra cunoscute. Cu toate acestea, un day trip în Brașov, din Șirnea, rămâne întotdeauna o idee bună!
Ce lucruri noi a învățat fetița noastră
Pentru că la noi călătoriile au întotdeauna și o dimensiune educațională, m-am gândit să vă spun, pe scurt, cu ce ne-am îndeletnicit din acest punct de vedere:
• Am cules împreună plante medicinale; i-am explicat cum arată sunătoarea și coada șoricelului.
• Am observat vacile și vițeii lor; i-am explicat cum anume se hrănesc și de unde provine laptele.
• Am vizitat Dino Park din Râșnov și am discutat despre dinozauri, meteoriți, vulcani, lavă. Noria a rămas fascinată de vulcanul (din plastic chinezesc, ha, ha) și câteva zile la rând ne-a spus încontinuu: ”vucanu scotea fot și fum”.
• Am discutat despre ceață, stele, ploaie de stele și Calea Lactee. I le-am și arătat! Cu Calea Lactee a fost cât de cât ușor, a făcut legătura cu o carte de povești, numită ”Arată-mi stelele, Lotte”, în care o doamnă numită Casiopeea pictează pe cer cu vopsea dintr-un ceaun ”calea laptelui”.
• Am discutat despre munți și animale de munte; am văzut chiar 2 pui de vulpe și o căprioară!
• I-am arătat mușuroaie de cârtițe și mușuroaie de furnici; am povestit câte ceva despre aceste vietăți.
Unde am stat
Multe persoane ne-au întrebat unde am stat și dacă putem oferi contactul.
Răspunsul este următorul: nu am stat la pensiune, ci în casa cuivadin sat, care închiriază doar unui număr mic de persoane și dorește să păstreze circuitul închis.
Am întrebat-o dacă dorește să o promovăm și să o recomandăm și ne-a spus că nu dorește, momentan, acest lucru.
Am povestit aici despre cum am întâlnit persoana respectivă. Ulterior ne-am creat o relație care a evoluat de la an la an, iar acum mergem la această doamnă ca la cineva din familie.
Sunt câteva pensiuni în Șirnea, la care se adaugă persoane din sat care mai închiriază camere, plus un glamping care a apărut în ultimii ani.
CITIȚI AICI MAI MULTE DETALII DESPRE ÎMPREJURIMI ȘI CAZĂRILE DIN ZONĂ!
Pe Kinder Trips scriem despre:
- Family travel
- Educație prin călătorii
- Natură și explorare în aer liber
Urmărește-ne pagina de Facebook și contul de Instagram.
Dacă vrei să rămâi în legătură cu noi și să primești articole direct în inbox, ne poți lăsa emailul mai jos:
CITEȘTE ȘI:
Superba postare si foarte frumoase poze. Ma voi inspira, in mod cert????
Ma bucur ca ti-a placut!
Ce frumos arata locurile acestea!! Pare ireal pe alocuri peisajul! ????
Imi puteti spune va rog unde ne putem caza in Sirnea?
Unde v ati cazat?
Un loc minunat! Nu am auzit de el pana acum iar pozele au iesit super! Sunt tentat sa vizitez si eu zona 🙂
Pare un loc de vis iar pozele imi amintesc de verile petrecute la bunici.
Am adaugat-o pe lista de vizitat, poate chiar toamna asta.
Dintre pensiuni ai o recomandare pentru una anume?
Salutare! Felicitari pentru minunatul mod de a petrece timpul cu copiii!
Multumim de vizita la Sirnea si in Poarta Carpatilor, traseele sunt marcate si le puteti accesa si online folosind harta de pe poartacarpatilor.ro.
Marcajul folosit este un omulet colorat, sunt peste 100km de trasee marcati in zona Moieciu de Sus, Fundata , Fundatica, Sirnea. Le recomandam atat pentru plimbari cu familia si chiar cu copiii mai mici.
O toamna frumoasa, si de ce nu chiar cu o plimbare pe un traseu ecoturistic.
Multumesc
Cornelia
Buna seara,
Multumesc pentru precizarile legate de traseele din Sirnea. Cu permisiunea d-voastra, voi introduce informatiile in articol, cu link spre siteul poartacarpatilor.
Toate cele bune,