Rezervația Naturală Dealul Sării se află în Praid, nu departe de o salină foarte cunoscută și vizitată.

Am ales să explorăm acest obiectiv natural, deoarece coborâsem în salină cu altă ocazie.

În orice caz, rezervația ni se pare mai captivantă și mai spectaculoasă decât salina, așa că vă recomandăm să o puneți pe listă dacă vă aflați în Praid.

Dacă vreți să vizitați și salina (unde se petrec în medie 2-3 ore), atunci aveți o excursie de o zi întreagă în Praid.

Praid se află la apr.:

  • 56 km de Tg. Mureș
  • 330 km de București
  • 170 km de Cluj
  • 140 km de Piatra Neamț
  • 142 km de Brașov
  • 370 km de Timișoara
  • 380 km de Craiova
  • 165 km de Sibiu
  • 542 km de Constanța

Este un loc plăcut, perfect pentru o excursie în familie

Întinderi de sare

Ce este Rezervația Naturală Dealul Sării 

Este o arie protejată, o rezervație mixtă (geologică și botanică), întinsă pe 60 de hectare – un loc spectaculos care merită descoperit.

Muntele de sare din Praid coboară aproximativ 3 km sub pământ, având probabil una dintre cele mai mari adâncimi din Europa. Diametrul este de circa 1.5 km.

Stânci și creste de sare

Pârâul Corund a secționat muntele în două de-a lungul timpului, ceea ce a condus la formarea unui canion de sare.

Formarea canionului reprezintă atât rezultatul eroziunii produse de pârâul Corund, cât și al exploatărilor de sare realizate de oameni.

În acest canion găsiți adunate laolaltă o mulțime de forme interesante de relief și fenomene de carst salin: doline, creste și stânci ascuțite de sare, lapiezuri, peșteri de sare, cruste de sare, forme cristalizate de sare cum ar fi ”conopidele” sau „coralii”.

Formațiuni de sare, produse la interacțiunea cu apa de ploaie. Remarcați formațiunile de sare sub formă de conopidă, în partea de jos a fotografiei. Praid este prin excelență un loc aflat sub semnul sării

Lapiezuri! ”Stâncile brute de sare ieșite la suprafață interacționează cu precipitațiile căzute direct pe ele. Sarea fiind foarte solubilă, se formează rețele dense de canale de eroziune și de mici culmi numite lapiezuri. Din cauza ploilor culmile devin și rămân foarte ascuțite, astfel fiind strict interzis a călca pe aceste suprafețe. Partea superioară a lapiezurilor funcționează ca post de prognozare a vremii rele, deoarece stâncile de sare absorb umezeala din aer dinaintea unei ploi și se închid la culoare”. (Explicații de pe plăcuța informativă).

La toate aceste forme, aflate sub continuă schimbare sub acțiunea elementelor naturale, se adauga niște băi cu nămol sărat și specii de plante adaptate solurilor sărate (așa numita ”vegetația halofilă”).

Mai jos puteți vedea vârful ”saltberg-ului” care merge în pământ la o adâncime de 3000 m. Vizitatorii salinei de la Praid se plimbă undeva pe dedesubt, la o adâncime de 120 m sub canion.

Extracția de sare se desfășoară la 300 m adâncime.

”Una dintre formele cele mai spectaculoase din Canionul de sare este cavitatea în formă de pâlnie numită dolină. Forma de pâlnie a dolinei conduce toată apa provenită din precipitații spre fundul acesteia. Spre deosebire de o dolină normală, aceasta are un sistem de cavități la baza stâncii, prin care în timpul ploilor apele adunate de pâlnie pătrund în subteran, deci dolina funcționează la fel ca un ponor. Apa infiltrată aici creează cavități asemănătoare peșterilor și dizolvă canalele în sare. O parte din apa ce pătrunde aici în subteran revine la suprafața sub formă de izvoare, iar o altă parte ajunge în mină îngreunând exploatarea sării. Apa sărată ajunsă în salină se pompează în bazinele ștrandului Praid” (explicație de pe plăcuța informativă).

Sistem de cavități la baza stâncii

În ceea ce privește băile de nămol, e bine să rețineți că vorbim despre un nămol de origine minerală, asemănătoare cu cea de la Marea Moartă.

Se formează foarte lent, în acele băltoci linse de ape sărate, argilă fină și nisip.

Este interzis să plecați de acolo cu nămol ”la pachet”, tocmai din această cauză, că se formează foarte lent și e o resursă prețioasă.

Micile băi cu nămol sărat

Am testat nămolul. Lasă piciorul fin :))

Rețeta tradițională de pe panou trebuie respectată, adică freci nămolul uscat de pe corp înapoi în băltoacă. În felul acesta  devine resursă refolosită.

În canion există și o mină veche (mina Iosif). Este surpată și înconjurată de un gard (nu se poate explora).

Intrarea în mină

Poteca tematică din Rezervația Naturală Dealul Sării

Am parcurs poteca tematică formată din 9 puncte de interes, marcate prin panouri informative detaliate. Aveți mai jos harta cu cele 9 puncte și o perspectivă de sus asupra canionului.

A fost foarte interesant să descoperim toate formele de relief și peisajele oferite de canion.

Încă simțim că am mai face o vizită, eventual ghidată, pentru a înțelege cât mai bine informațiile legate de geologia și geografia locului.

Peisaje din canion

Potecă tematică are lungimea de apr. 1 km, iar noi am parcurs-o în aproximativ 4 ore.

Probabil vă sunt de ajuns și 2 ore, dar e bine să vă luați timp să parcurgeți traseul pe îndelete, acordând atenție  informațiilor expuse pe panouri și observând detaliile din jur.

Noi am avut multiple popasuri de conectare cu natura și am încercat băile cu nămol – de aceea ne-am întins la 4 ore.

Am fost fără fetița noastră, dar estimăm că traseul este relativ lejer de parcurs alături de copii.

”Când apa sărată cu debit constant formează o băltoacă ce își împrospătează volumul, condițiile liniștite duc la formarea cristalelor de sare. Cristalele apar pe suprafața fină a nămolului de pe fundul băltocii sau formează cruste cristalizate de suprafață, pe luciul apei. În cazul ploilor cristalele de suprafață se dizolvă, dar cele din nămol persistă”. (informație de pe panou)

”Datorită razelor de soare apa se evaporă. În acest fel soluția devine suprasaturată și sarea se precipită pe orice suprafață cu care intră în contact: crengi uscate, sol, pietre etc. În zilele însorite crustele acoperă arii tot mai întinse, dând senzația unui deșert de sare. În zilele ploioase crustele se dizolvă și zona revine la culorile închise. Cu primele raze de soare precipitarea își reîncepe ciclul”. (informație de pe panou)

Cum se ajunge la poteca tematică

Există o intrare principală din Praid, aflată în preajma Wellness Center, cam la 1.7 km față de intrarea în salină. Veți plăti bilet (undeva la 8 Ron / persoană, parcă).

Intrarea din Praid

Noi nu am intrat pe aici, ci printr-o intrare mai obscură (dar semnalizată), aflată într-o margine de drum, cum vii dinspre localitatea Ocna de Sus înspre Praid.

Acest drum alternativ spre poteca tematică ne-a oferit și priveliști minunate asupra satelor secuiești din zona și asupra peisajului natural în care sunt amplasate.

Intrarea alternativă, direct din DN. Reper: un magazin de construcții

Peisaje minunate cu sate secuiești

Pârâul Corund

Tips and tricks

1. E bine să aveți la voi apă din belșug, protecție solară, soluție de țânțari (sunt destui!), ceva de acoperit capul, mai ales dacă mergeți într-o zi călduroasă, cum am prins noi.

Sunt și zone cu umbră, cum ar fi minunata pădurice de pin din vârf de deal, însă multe puncte de pe traseu vor fi în soare.

Am prins o mare căldură în luna mai, dar am fost pregătiți 🙂

Vedere spre zona băilor de nămol, aflate mai într-o margine a canionului

2. Luați-vă și costum de baie, dacă vreți să încercați ”împachetările” cu nămol. Există niște mici vestiare în zona bazinelor cu nămol și cu apă sărată.

3. Încercați să nu vă prindă seara pe acolo – zona este frecventată de urși (la fel ca peste tot în Harghita).

4. Există o singură toaletă, aflată în zona băilor de nămol.

5. Dacă vreți să vizitați canionul ghidat și să vă prezinte un specialist informațiile în mod structurat, îl puteți suna pe ghidul Zoltan Pal de la Slow Tours Transylvania, pentru a programa o întâlnire.

Telefon: 0745627914

6. Am înteles că imediat după ce plouă peisajul canionului se schimbă. Cel mai bine este să îl vizitați pe vreme caldă și uscată.

7. Găsiți mai multe informații de specialitate despre rezervație și despre formele de relief din ea aici.

Stânci de sare

Iar noi suntem tinereii de aproape 40 de ani care v-au plimbat prin canion :)) De data aceasta am fost fără fetița noastră, dar cu siguranță o vom aduce și pe ea aici!

Călătoria noastră în Harghita a fost realizată la invitația Visit Harghita și face parte din proiectul Romania Slow Travel.

Pe Kinder Trips scriem despre:

  • Călătorii cu copii
  • Educație în natură
  • Comunități și stiluri alternative de viață

➡️ Urmăriți-ne pe Instagram și pe Facebook, pentru a fi la curent atunci când publicăm noi articole. 

➡️ Dacă vrei să ne susții, distribuie articolele noastre sau cumpără produse din micul nostru Shop anexat blogului.

Dacă vrei să rămâi în legătură cu noi și să primești articole direct în inbox, ne poți lăsa emailul mai jos:

Nu uita să te înscrii în grupul nostru privat de Facebook!

Se numește Educație în Natură și Călătorii cu Copii – aici publicăm în mod frecvent resurse despre natură și educație în aer liber.

CITEȘTE ȘI: