În timpul călătoriei noastre prin Andaluzia, am petrecut o săptămână în Malaga cu copilul.
Cum ajungi în Malaga
Am ajuns aici cu un zbor direct Wizz Air (din București), la care am prins prețuri foarte bune (cu plecare la final de ianuarie 2020).
Părerile despre acest oraș sunt împărțite: ba că nu ai ce să faci atâtea zile aici, ba că merită să stai mai mult. Nouă ne-a plăcut mult și am simțit că o săptămână abia ne-a ajuns.
Pe mine oricum mă interesa orașul și din perspectiva unor proiecte de revitalizare urbană pe care voiam să le văd pe viu.
Așa că aș mai fi colindat mult și bine făcând explorare urbană free style, dacă era după mine.
Pe Instagram, avem un album întreg de Stories dedicat orașului Malaga, aici.
Cazare
Am călătorit în Spania în perioada ianuarie – februarie 2020, într-un road trip de 3 săptămâni prin Andaluzia, cu o mașină închiriată din aeroportul Malaga.
În cele 3 săptămâni am vizitat Malaga, Ronda, Setenil de las Bodegas, Benalmadena, Tarifa, Conil de la Frontera, Playa Bolonia, Cadiz.
Pentru cazare în Malaga am ales un apartament pe Airbnb. Ai de unde să alegi pe această platformă, pentru toate bugetele. Apartamentul rezervat de noi era undeva la 50 Euro / zi.
Nu am stat atât de aproape de centru, ci la 2-3 km, însă nu a fost o problemă să mergem pe jos sau să apelăm uneori la taxi. Special ne-am cazat aici, ca să luăm pulsul vieții pe care o au „malaguenos”.
Oricum, aveam și mașină închiriată, dar nu prea am folosit-o prin oraș, ci doar atunci când ne-am deplasat prin împrejurimile acestuia.
Dar hai mai bine să vă spun ce ne-a plăcut nouă să facem și să vizităm cu copilul în Malaga.
Ne-au rămas destule locuri pe listă, în care nu am ajuns, pentru că așa cum vă spuneam, o săptămână nu am simțit că este de ajuns.
Relaxare pe plaja Malagueta
Ne-am relaxat bine mersi la plajă în luna ianuarie, chiar dacă nu am intrat în apă. Am facut pur și simplu baie de soare.
Atmosfera de pe plajă era mereu tare plăcută, cu multe familii ieșite la relaxare.
Pe plaja găsiți terase, restaurante și destule locuri de joaca pentru copii. Cel mai reușit loc de joacă este tiroliana.
Merită făcută o plimbare pe plajă și seara la apus.
La pas pe străduțele din centrul vechi
Ce puteți face împreună cu copiii mai mărișori în timpul acestei explorări urbane: observați clădirile, arhitectura, spațiile publice și modurile în care le folosesc oamenii, piațetele, palmierii, fântânile, artiștii de stradă, picturile murale de pe ziduri etc.
Muzeul lui Picasso
Am vizitat muzeul în care se găsesc o parte din operele lui Picasso. Fetița noastră este pasionată de pictură, iar vizita a avut impact asupra ei, deși are doar 5 ani.
A înțeles în mare câte ceva despre unele dintre stilurile pictorului, iar la cazare a pictat numaidecât niste portrete inspirate din ce a văzut la expoziție.
Am prins destul de multă aglomerație la momentul vizitei, mai ales că era o zi în care muzeul se putea vizita gratuit.
Cercetați siteul muzeului pentru a vedea prețuri, program și zilele cu vizite gratuite.
Piața centrală Atarazanas
Aici veți găsi o clădire deosebită, reprezentativă pentru arhitectura orașului Malaga din secolul 19.
Clădirea a fost șantier naval, depozit și chiar spital militar. Azi e un loc viu si colorat, unde se îngrămadesc laolaltă localnici și turiști.
Tarabele se moștenesc în familie, așa că daca vă bate gândul să prindeți un loc acolo și să vă deschideți afacere la piață, să știți că nu aveți nici o șansă 😂.
Am luat o jumătate de kg de căpșuni, pe care le-am mâncat pe treptele unei clădiri, atrăgând și alți trecatori care s-au așezat lânga noi.
Cu copilul în Malaga – Parcul Central
Este o adevărată gradină botanică și o mini-oază de sălbăticie aflată în mijlocul orașului.
Aici stai printre palmieri și te uiți cum zboară papagalii colorați, deși imediat alături se află un bulevard destul de aglomerat.
Destul de ofertant pentru copiii care se simt bine în mijlocul naturii. Fetița noastră a fost încântată și a ținut-o numai într-o explorare.
Promenada din port ”Palmeral de las Sorpresas”
Este o rută pietonală și un ”must see” dacă sunteți pasionați de arhitectură. Și dacă nu sunteți, clar merită o explorare, pentru că este un spațiu public urban mediteranean absolut reușit.
Acesta era unul din proiectele de revitalizare urbană pe care mi-am dorit mult să le vizitez, deci clar nu aveam cum să îl ratez.
Spațiul este alcătuit dintr-un labirint de palmieri, o pergolă lungă de câțiva km care merge în paralel cu portul și diverse puncte care conectează locul cu alte arii urbane din Malaga.
La distanță destul de mică de mers pe jos de unul dintre capatele pasarelei începe și plaja Malagueta.
De-a lungul promenadei găsiți, desigur, diverse locuri unde puteți servi masa sau face un popas pentru o bea ceva.
Ca idee, centrul istoric, Parcul Central, promenada ”Palmeral de las Sorpresas”, plaja Malagueta, deși despărțite de un bulevard foarte circulat de mașini, rămân totuși conectate între ele printr-un design armonios care oferă senzația de fluiditate acestor spații urbane.
Noua ne-au plăcut mult această fluiditate urbană și modul în care ”curgea” orașul, drept pentru care am făcut de mai multe ori plimbarea, deși este una destul de lungă.
Bine, eu sunt și pasionată de urbanism și antropologie urbană, ceea ce mă face să privesc orașele cu un ochi anume și să am anumite interese, dar sunt sigură că și vouă v-ar plăcea plimbarea respectivă.
Micuța noastră a fost super încântată de acest loc și a interacționat cu el în fel și chip: a dansat sub palmieri pe muzica din boxe, s-a cățărat pe diverse obiecte de mobilier urban, s-a bucurat de micile spații de joacă, a alergat, a ascultat artiștii stradali, s-a uitat la mare.
Nici că s-a plictisit vreun moment, deși am venit aici în 2 plimbări foarte lungi, cu potențial obositor pentru copii.
Dacă veți ajunge aici, să vă gândiți doar că la începutul anilor 2000 întreaga zonă de lângă port era mai mult pustie și mai puțin amenajată pentru uzul pietonilor. Probabil o zonă cu aspect industrial, puțin ofertantă pentru plimbări și explorări, cu un aspect decrepit.
Rezultatul acestui proiect de revitalizare este cât se poate de spectaculos, părerea mea.
Cu copilul în Malaga – Grădina Botanică
Grădina se află undeva într-o margine de oraș, la intrarea dinspre nord. Ajungeți aici cu bus sau taxi.
Noi am venit cu masina închiriată, pe care am scos-o în sfarsit din parcare (e cam bătaie pe locurile libere și nu am folosit-o chiar în fiecare zi).
Este una din puținele grădini cu vegetație subtropicala din Europa! Au mii de specii, de la palmieri și bambusi până la plante subacvatice și tot soiul de plante mediteraneene.
Au și mici trasee pe care le poți parcurge: Ruta Forestal (pe care nu am parcurs-o) și Ruta Mirador – o super plimbare care te ajută să vezi de deasupra vegetația subtropicală, în timp ce pe drum întâlnești și plante mediteraneene.
Au mici cascade și zone acvatice – balsam terapeutic pentru suflet! Au propriul sistem de management al apelor, care pare sa fie foarte bine pus la punct.
Exista și o Cafeteria, unde se pot comanda câteva gustări. Intrarea costa 5 Euro pentru adulți iar copiii până în 6 ani nu plătesc. Duminica după prânz este intrare liberă pentru toata lumea.
Este un loc pe care vă recomandăm cu tărie să îl puneți pe listă dacă vizitați Malaga cu copiii!
Museo Interactivo de la Musica
Este un muzeu foarte fain și potrivit pentru copii. Conține expoziții de instrumente din toata lumea și dintr-o mulțime de culturi.
Muzeul i-a plăcut fetiței noastre foarte mult, mai ales ca existau încăperi unde puteai atinge și explora instrumentele. Un loc super, de neratat cu copiii!
Castelul Alcazaba
Aici vă puteți familiariza cu arhitectura maură, mai ales dacă nu aveți timp să ajungeți în alte locuri mai faimoase, cum ar fi Granada.
În plus, este una dintre cele mai bine conservate fortărețe maure din Spania. Sub stăpânirea arabă, fortăreața Alcazaba a funcționat pe post de sistem de apărare a orașului.
De sus de pe zidurile cetății aveți parte de priveliști frumoase asupra orașului și portului.
La pachet cu vizita la Alcazaba mai vin muzeul arheologic (nu am ajuns), teatrul roman şi castelul Gibralfaro (nu am ajuns).
Cartierul Pedregalejo
Acest cartier devine deja altceva decât Malaga cea vizitată de turiști. Pedregalejo este o zonă boemă, cu mici golfulețe, frecventă cu precădere de localnici, cu o faleză lungă presarată cu tapas bar, unde a fost o plăcere să ne plimbăm.
Tot aici am explorat o pădure la malul mării, aflată pe lângă terasa El Balneario, unde poți bea o bere la apus, în sunetul valurilor. Au și restaurant.
Plaja El Palo si cartierul El Candado
Pe aici am trecut mai mult în goană, ca popas după cea de-a doua vizită la Grădina Botanică.
Ne-am plimbat puțin pe străduțe, pe plajă și am servit un prânz cu pește prăjit la restaurantul El Pescador.
Excursie în natură pe lângă Malaga – Parcul National Montes de Malaga
La doar 5 km nord de Malaga se află un parc natural, cu rîuri, munți și frumoase păduri mediteraneene.
După câteva zile de explorare urbană am simțit nevoia de a ieși în natură, așa că am petrecut o zi întreagă în acest parc, unde am ajuns foarte ușor cu mașina.
Sunt trasee marcate, puncte de belvedere și locuri amenajate pentru picnic sau grătar. Există și un mic muzeu etnografic unde merită să aruncați o privire.
Am ales o rută marcată (destul de scurtă) și am parcurs-o fără probleme. Cel mai înalt vârf din Parcul Natural Montes de Malaga are undeva la 1000 de metri.
Ne-am bucurat mult de acest loc și ne-am gândit cât de minunat este să locuiești într-un oraș cu ieșire la mare, dar care îți permite să ajungi imediat și la munte.
Până când apucăm să scriem un articol separat despre acest parc natural, găsiți mai multe detalii aici.
Expoziție multimedia dedicată pictorului Gustav Klimt
Avem o micuță pasionată de pictură si arte, așa că ne-am gândit să o ducem la o expoziție care tocmai se desfășura în Malaga, în perioada călătoriei noastre.
Este vorba despre o expoziție multimedia imersivă, cu lucrările pictorului Gustav Klimt.
Expoziția cuprindea ecrane mari cu picturile cele mai cunoscute, activate vizual pe un fundal sonor atent curatoriat, jocuri de lumini în oglinzi și pe parchet, panouri interactive din care puteai afla detalii despre viața lui Klimt și povestile din spatele tablourilor, puzzle-uri cu picturile lui faimoase.
A fost super! Prima expoziție multimedia la care a participat Noria, dar prima de tip imersiv și pentru noi, deoarece nu am mai vizionat vreodată opera de artă a unui pictor în acest mod captivant.
Esplanadele de lângă râul Guadalmedina
Am explorat esplanadele construite pe lângă raul urban Guadalmedina (secat), de-a lungul căruia s-a dezvoltat Malaga, în trecut.
Numele inițial era Wad al Medina (arabă > Wad = rau, Medina = oraș > Raul Orașului) si a avut o mare importanță în dezvoltarea localității.
Nu m-am documentat, dar am un feeling ca acum 10-20 ani aici era o zona urbană devitalizată, la fel ca în port, iar esplanadele construite au reușit sa o reactiveze, cel putin pe margini.
Jos, unde era apa, încă e o zona cu aspect semi-abandonat, luată în primire de skateri si diverși exploratori.
Ai mei nu au vrut să audă de coborât acolo, deci doar am traversat podurile care unesc esplanadele, fără să folosim si scările care duceau pe fostul fund de râu.
Dacă vă pasionează să înțelegeți structura și ”layerele” urbane ale unui oraș, mergeți și pe aici, dacă nu, dați skip și alegeți alte locuri din listă.
Vânătoare de graffiti și locuri de joacă
Aici o să las mai mult pozele să vorbească. Pot spune însă că Malaga ne-a surprins în mod foarte plăcut cu arta stradală și locurile imaginative de joacă.
Pe listă pentru data viitoare
- Casa memorială a lui Picasso
- Fortăreața Gibralfaro
Efectiv nu am mai avut energie pentru ele. Cum vă spuneam, o săptămână în Malaga a fost mult prea scurtă pentru noi.
În loc de concluzie
Noi am rămas cu o impresie tare plăcută despre Malaga: un oraș mediteranean cu vibe bun, cu oameni care se bucură de viață, localnici care fac băi de soare în mici piațete ascunse printre clădiri sau direct la plajă, străzi pline de viață pe tot parcursul zilei, mulți palmieri și papagali, spații publice foarte inteligent revitalizate, o sumedenie de baruri de cartier și gogoșerii . Ca să încheiem într-o notă pofticioasă 😊.
Malaga este un oraș ofertant, însă dacă veniți în Spania pentru o vacanță liniștită sau pentru deconectare totală, e bine să știți că aici se simte agitația urbană specifică orașelor mai mari.
Malaga se potrivește celor care își doresc vacanțe active, iubesc explorarea urbană și le place să meargă mult pe jos.
Dacă vreți mai multă liniște, alegeți un orășel mai mic de pe coasta mediteraneeană. Cum ar fi, spre exemplu, Benalmadena, despre care o să scriu cât de curând.
Sperăm că v-am oferit un articol folositor și informativ. Dacă v-a plăcut, ne puteți sprijini printr-o distribuire!
Alte articole despre Andaluzia
Iată ce am mai publicat până acum despre călătoria noastră în Andaluzia:
➡️ Cu copilul în orășelul atlantic Conil de la Frontera
➡️ Pe plaja Bolonia, printre dune de nisip și păduri de pin
Pe Kinder Trips scriem despre:
- Călătorii cu copii
- Educație în natură
- Comunități și stiluri alternative de viață
➡️ Urmăriți-ne pe Instagram și pe Facebook, pentru a fi la curent atunci când publicăm noi articole.
➡️ Dacă vrei să ne susții, distribuie articolele noastre sau cumpără produse din micul nostru Shop anexat blogului.
➡️ Dacă vrei să rămâi în legătură cu noi și să primești articole direct în inbox, ne poți lăsa emailul mai jos:
Nu uita să te înscrii în grupul nostru privat de Facebook!
Se numește Educație în Natură și Călătorii cu Copii – aici publicăm în mod frecvent resurse despre natură și educație în aer liber.
CITEȘTE ȘI: