Cezarina Pomojnicu (39 de ani) și fiica ei Maya (6 ani) au făcut acel lucru care pentru majoritatea oamenilor rămâne doar un vis: o călătorie cu copilul în jurul lumii, timp de aproape un an.
Acest vis al copilăriei a devenit o promisiune la venirea Mayei pe lume și un plan pentru care Cezarina s-a dedicat carierei de director de marketing în turism, timp de 4 ani.
Absolventă a Facultății de Limbi Străine a Universității București, secția Arabă-Engleză, Cezarina a petrecut mai bine de 11 ani în lumea arabă, mai întâi ca bursieră la Damasc și apoi ca marketer în turism în Egipt și Maroc.
Când Maya avea numai 2 ani și jumătate, a acceptat ultimul său proiect în Maroc din două motive: pe de o parte să asigure bugetul necesar acestei călătorii, iar pe de alta parte să-i ofere Mayei șansa de a se adapta și integra unui mediu cosmopolit atât de diferit de cel de acasă.
Zis și făcut. În octombrie 2016, când bugetul fusese atins iar Maya împlinise 6 ani, nimic nu le mai impiedica să pornească în aventura vieții lor, nici măcar gurile rele care credeau că totul nu va fi decât o risipă de bani și energie.
Cezarina și-a ținut promisiunea fără să ezite, și i-a oferit Mayei o experiență la care mulți copii doar visează.
Între timp, fetele au revenit la București, unde Maya a început să meargă la școală.
Pentru că îmi plac părinții călători dar mai ales pentru că visez și eu adeseori la o astfel de călătorie, mi-am dorit să o cunosc pe Cezarina, așadar i-am propus să ne întâlnim, ocazie cu care i-am luat un interviu, pe care vă las să îl savurați mai jos.
Puteți parcurge alte interviuri cu părinți care călătoresc în mod frecvent cu copiii lor accesând următoarele linkuri:
CU COPILUL ÎN AMERICA LATINĂ ȘI ALTE POVEȘTI DIN CĂLĂTORII
3 LUNI PRIN EUROPA ȘI ASIA CU UN BEBE DE 9 LUNI
1. Pe unde v-ați plimbat, care a fost itinerariul, cât ați stat în fiecare loc?
Am fost pe 3 continente și am încercat să mergem în sezon, astfel încât vremea să fie cu noi și să ne permită să explorăm în voie. Călătoria a început pe 1 noiembrie 2016 în Nepal și a continuat cu India, Malaezia, Vietnam.
După o scurtă escală la București în februarie 2017, unde am venit special ca să participăm la proteste, am plecat în America de Sud, unde am hoinărit prin Argentina, Chile, Bolivia și Peru.
A urmat Africa, cu Etiopia și Tanzania. Am stat între 3 săptămâni și o lună în fiecare țară. Suficient cât să ne impregnăm de cultura și gastronomia locală.
Bugetul a fost de aproximativ 3300 Euro/lună, în condiții confortabile, aș zice.
Ideea de călătorie în jurul lumii este un vis de-al meu pe care l-am proiectat pe Maya. Pur și simplu, am vrut să îi dau o baie de diversitate umană înainte să intre la școală. Am vrut să îi deschid mintea și spiritul, să fie un impact educațional foarte mare.
Pe de altă parte, am vrut să recuperăm tot timpul pe care nu l-am petrecut împreună: am fost foarte prinsă în activitățile mele profesionale și nu i-am acordat Mayei suficient timp.
2. Cum ați stat la capitolul sănătate? Ce măsuri de precauție v-ați luat?
Sănătatea m-a preocupat și pe mine foarte mult. Am încercat să previn anumite maladii prin vaccinări sau medicație. Judecând retrospectiv, aș face lucrurile altfel.
Ne-am vaccinat împotriva hepatitei A (Maya), hepatita B (eu), febra galbenă, febra tifoidă, antirabic. Am luat Malarone în sudul Etiopiei și în Tanzania. Cel mai tare regret medicamentul Malarone, care nu a fost deloc necesar, riscul fiind minim.
Ne-am făcut asigurare de călătorie la True Traveller. Din fericire, nu am avut nevoie de ea. Maya a fost perfect sănătoasa pe tot parcursul călătoriei. Zero reacții adverse. Asta a fost o fericire.
Eu am avut o ușoară enterocolită în Lima după o cheviche suspectă (fel de mâncare bazat pe pește crud). Nimic grav.
În timpul călătoriei am mâncat atât pe stradă cât și în restaurante, urmându-mi instinctul. Am avut grijă să bem numai apă îmbuteliată și să ne spălăm mâinile frecvent.
3. Care este cea mai frumoasă amintire cu care ați rămas din această călătorie?
Of, mi se pare nedrept să aleg o amintire în defavoarea alteia. Nu avem decât amintiri minunate. Cert este că cele mai frumoase amintiri sunt legate mai mult de oameni decât de locuri.
Ne-am facut prieteni pe viață în toate colțurile lumii și recunosc că Maya a avut un rol important aici, fiind un copil foarte deschis care emană energie pozitiva oriunde și oricând. Nu s-a dat în lături de la nici o provocare oricât de mare sau disproportionată cu vârsta ei era, atragând astfel simpatia tuturor celor din jur.
În același timp putea să fie și foarte posesivă. Uneori exista un fel de competiție mamă-fiică la socializare. Atunci când ne înrolam la o excursie în grup, viza cuplul din grup care avea o simpatie deosebită pentru copii și îmi zicea: ”mami, ei sunt prietenii mei, te rog să nu vorbești cu ei!”. Voia cumva să fie doar prada ei de socializare. Cred ca erau sursa ei de alintare, răsfăț.
4. Cu toții știm că nu este ușor să organizezi călătorii cu copii care să mai iasă și perfecte. Care au fost cele mai dificile momente din călătoria voastră?
În afara perioadei de adaptare la “mamă cu normă întreagă”, după câțiva ani în care petrecusem foarte puțin timp cu Maya (1-2 ore înainte de culcare), totul a mers șnur. Maya s-a adaptat la orice condiții fără să crâcnească.
În concluzie, eu am fost cea care a avut câteva săptămâni dificile la început, când simțeam că luasem o supradoză de Maya și că îmi crăpa capul :). Dar apoi m-am reglat și totul a mers bine.
5. Unde ați mâncat cea mai bună mâncare?
Ne-am întoarce oricând în Vietnam pentru un Pho Bo, Banh Cuon, Che Troi Nuoc. Vietnam a fost raiul pentru două intolerante la gluten 🙂
6. Care a fost țara preferată a Mayei și ce i-a plăcut ei cel mai mult în călătorii?
Ea zice mereu că Nepalul, dar nu știu dacă nu cumva a devenit un automatism. Maya parcă este născută în natură, într-o haită de lupi. Nu degeaba o numesc Mowgli când o vad cățărându-se ca o maimuță prin copaci.
Este cea mai fericită dacă e înconjurată de animale, insecte și alte vietăți. Uite așa, din capră-n reptilă și din tarantulă în macaw, mergea câte 20 de km pe zi fără probleme.
7. Cum a evoluat Maya, ce lucruri noi a învățat, ce impact general a avut această călătorie asupra ei?
E greu de apreciat, Maya fiind dintotdeauna o fire foarte deschisă și pozitivă. Cert este că această călătorie i-a deschis apetitul pentru cunoaștere.
Acum privește cu mare interes documentare pe diverse canale de specialitate și retrăiește momente din călătoria noastră.
Cea mai mare temere a mea era că acest periplu accelerat o va lecui de călătorii pe viitor. Tare m-am bucurat când după vreo lună de la revenirea în țară îmi spunea: ”mami, când mai facem și noi o călătorie așa… mai lungă?”.
Deși am ales destinații cu un standard de viață mai precar pentru a o scoate din zona de comfort și a o confrunta cu realitatea nefiltrată, Maya a apreciat fiecare experiență și a trait-o în mod natural și necondiționat.
A învățat foarte multe despre natură, oameni și diversitatea lor. A înțeles cât de limitate sunt resursele naturale și cu câte sacrificii se obțin unele lucruri pe care noi le considerăm din oficiu.
În acest sens, cred ca Etiopia a fost destinația care ne-a impresionat cel mai mult.
8. Au existat situații în care v-a fost frică de ceva?
N-am întâmpinat astfel de situații. Nimic și nimeni nu ne-a dat motive de îndoială, și nu cred că a fost o chestiune de noroc. Pur și simplu trăim într-o lume mult mai sigură decât suntem lăsați să credem.
9. Tips and tricks pentru parintii care vor să plece într-o călătorie cu copilul în jurul lumii.
Recomand cu căldură aceste experiențe, aceste imersiuni culturale care deschid mintea și sufletul. Impactul este inimaginabil și reprezintă un pas către o lume mai bună și mai tolerantă.
Îmi place să îl numesc ‘my butterfly effect” și să cred că prin el Maya și generația ei vor produce prin gândirea și simțirea lor schimbarea pe care ne-o dorim cu toții.
Pe 9 iunie, Cezarina și Maya vor relua șirul călătoriilor timp de 3 luni, atât cât le permite vacanța de vară. Așadar, le puteți urmări pe www.facebook.com/mayainwanderland. Prima oprire: Iordania.
Totodată, puteți afla detalii despre afacerea în domeniul turismului pe care a lansat-o Cezarina, Boots and Roses.
Pe Kinder Trips scriem despre călătorii cu copii, educație, explorare urbană, comunități și stiluri alternative de viață.
Te invităm să ne urmărești pagina de Facebook și contul de Instagram.
Dacă vrei să primești pe email articole și resurse de la noi, ne poți lăsa emailul mai jos:
Citește și: