Bine ai venit! Noi suntem Kinder Trips (Miruna, Silviu și Noria) – scriem pe acest blog despre educație prin călătorii, ecoturism și drumeții în natură, turism cultural și vacanțe în familie.
În februarie 2024 am mers într-o călătorie cu scop educativ în Barcelona, organizată cu ocazia zilei de naștere a fetiței și conform dorinței ei – fiind pasionată de arhitectură și arte, a vrut foarte mult să admire operele lui Gaudi la el acasă :).
Am petrecut cu totul 1 săptămână, după care am mai vizitat niște prieteni într-un sat pe lângă Tarragona și apoi am mai mers încă 2 zile în orașul Zaragosa, de unde am zburat înapoi spre casă.
A patra vizită în Barcelona – scurtă poveste din trecut
Pentru mine a fost a patra vizită în Barcelona, dar prima împreună cu familia. Prima dată am ajuns în Barcelona cu autostopul, împreună cu o prietenă, acum vreo 20 de ani, venind de la 800 km distanță, din sudul Spaniei (unde descoperisem niște plaje hippie geniale).
Aveam puțin peste 20 de ani și călătoream în stilul ”bosche” prin Europa (autostop+cort), vara, dupa 1 an de voluntariat în UK, unde lucrasem la o fermă locuită de persoane cu dizabilități, ca parte dintr-un program de voluntariat pentru tineri (ceva în genul European Solidarity Corps, dar altfel).
A doua oară am ajuns în Barcelona cu altă amică, venind parțial cu autobuzul, parțial cu autostopul din Portugalia, unde nu mai știu ce făcusem (un mix de treabă cu distracție specific perioadei studențești, în orice caz).
A treia oară am venit doar cu treabă și am făcut teren antropologic, ca parte din studiul meu despre locuire alternativă în orașe din Europa, realizat în cadrul Masterului de Antropologie și Dezvoltare Comunitară de la SNSPA.
A patra oară am venit cu familia și în sfârșit am vizitat și eu ca tot omul chestii precum Sagrada sau casele lui Gaudi. Finally 🙂
Cum am ajuns în Barcelona
Dusul a fost pe ruta București – Barcelona (Wizz), iar întorsul pe ruta Zaragosa – București (tot Wizz). Costul total al celor două zboruri a fost de 3000 Ron (3 persoane, cu bagaj mare de cală și locuri rezervate în prealabil).
Din Barcelona am mers cu trenul în Tarragona și apoi tot cu tren (de mare viteză) în Zaragosa.
Am călătorit super confortabil și luăm în calcul să mai explorăm Spania cu trenul de mare viteză, întrucât a fost o experiență foarte plăcută.
Zborul l-am luat la început de ianuarie pentru a doua jumătate a lui februarie. Nu am avut probleme legate de întârzieri sau reprogramări.
Unde ne-am cazat – cartierul El Poblenou
Am ales cartierul Poblenou, unde ne-am cazat într-un apartament din seria celor deținute de Lugaris Apartments (îi găsiți pe Booking). Pe Instagram sunt @lugarisbcn. Ca fapt divers, au apartamente și pe Rambla, în centrul Barcelonei.
Apartamentul închiriat de noi (în fapt un fel de garsonieră spațioasă) era localizat într-un bloc aproape de plajă (Mar Bella Beach). Practic traversai și ajungeai la mare.
Locul a fost confortabil, spațios, bine compartimentat, dotat cu bucătărie și tot ce trebuie, cu recepționeri amabili și check in lejer.
Deși se plătea o taxă suplimentară dacă ajungeai după ora 7pm (ceea ce a fost și cazul nostru), am avut plăcuta supriză că nu ne-au mai taxat.
Costul total pentru această cazare a fost de 760 Euro pentru 7 nopți (cu tot cu taxă de oraș – 11 Euro / zi) – un preț bun pentru Barcelona, unde cazările sunt în general foarte scumpe.
Trebuie însă ținut cont că am prins o ofertă pe Booking la acest apartament și că locația nu se află într-un cartier central.
De altfel, ne-am ferit de cazare în zona centrală – știam din alte dăți că poate fi cu haos și aglomerație.
Poblenou a fost un cartier exact pe gustul nostru: liniștit, cu multe restaurante accesibile, cu fabrici revitalizate și transformate în muzee sau alte spații urbane cool, cu marea la 2 pași de cazare.
Ne-au plăcut și plajele de aici, mult mai aerisite în comparație cu ultra-cunoscuta Barceloneta (unde nici nu ne-am mai străduit să ajungem, că nu aveam de ce).
Am început fiecare zi de explorare cu o incursiune pe plajă, unde mereu era plin de oameni, chiar și în februarie și chiar în timpul săptămânii.
Am prins multe zile cu soare, în care puteai merge cu tălpile goale pe țărm și în care puteai sta în tricou.
În weekend plajele din Poblenou erau pline ochi, cu o atmosferă foarte faină: lume de toate felurile și vârstele la picnic, cu gașca, la volei pe nisip, cu bicicleta, la plimbare, la baie de soare pe faleză, la bere, la terasă.
Am iubit această energie și atmosferă – un indicator clar al calității ridicate a vieții din Barcelona.
Concluzie: dacă am reveni în Barcelona ne-am mai caza în Poblenou? Absolut da. Și am reveni la Lugaris Apartments, unde ne-am simțit confortabil, am avut tot ce era nevoie și am plătit un preț decent, cu un raport bun între cost și calitate.
Cum ne-am deplasat în Barcelona
Fiind cazați într-un cartier care nu era central (dar nici foarte departe de centru), dezavantajul a fost timpul petrecut în transportul public, dar ne-am asumat.
În fapt nu am pierdut chiar atât de mult timp în mijloacele de transport public și de cele mai multe ori a fost distractiv.
Am încercat să călătorim cât mai mult la suprafață, ca să putem observa orașul și din mers. La nevoie am mai apelat și la câte un taxi.
Costul pentru 5 zile de transport public în Barcelona a fost de 110 Euro pentru toți 3 (am avut Hola Barcelona Travel Card luat de la un aparat dintr-o stație de metrou).
Itinerariu
Ziua 1
În prima seară am luat un taxi de la aeroport (cost 21 de Euro). Ne-am cazat și am ieșit apoi la o pizzerie de cartier, aflată chiar lângă cazare.
Pizza napoletană a fost excelentă, iar la terasă ne-am familiarizat puțin și cu ”soundul” limbii catalane (not your usual Spanish :). Cam asta a fost tot pentru prima seara și fiind obosiți după drum ne-am retras la somn.
Ziua 2 – plimbare pe plajă și Parc Guell
După un mic dejun frugal pregătit în apartament, am plecat să explorăm cartierul El Poblenou și una din plajele locale, cu o mică oprire de observație urbană într-un skate park.
Old habits die hard :)) – apucături de fostă specialistă în antropologie urbană, specializată în observarea dinamicii spațiilor publice și în subculturile de tineret, printre altele :D.
Mediterana ne-a întâmpinat cu soare și un albastru incredibil de frumos. După o plimbare lungă pe țărm în tălpile goale și o baie de soare, a urmat prânzul servit la un mic restaurant din Poblenou.
Apropo, e bine să știți că multe restaurante au meniul zilei la un preț ok (pentru Barcelona). Spre exemplu, meniul de la restaurantul unde am mâncat noi în prima zi (și în altele, pentru că ne-a plăcut) costa 17 Euro – cu aperitiv, fel principal, desert și băutură inclusă.
După prima parte a zilei petrecută lejer, ca să ne dăm timp de acomodare, am plecat spre primul nostru obiectiv: Parc Guell.
O bună parte din drum l-am parcurs cu un microbuz foarte simpatic, pe care l-am poreclit ”trocarici”. În Parcul Guell am petrecut câteva ore bune (am plecat noaptea de acolo, mai precis).
Toate informațiile despre Parc Guell, costuri, tips and tricks despre cum să abordați vizita etc le-am adunat în acest articol separat – îl găsiți aici.
Ziua 3 – Casa Battlo și Casa Mila
Este ziua în care am început să resimt instalarea unei răceli, luată cu siguranță din avion, de la o tușitoare care a stat fix în fața mea și care ne-a terorizat tot drumul cu tusea ei (evident, nu purta mască).
Din fericire doar eu am luat virusachele și am intervenit în ”early phase” cu o tonă de remedii pe care din fericire le aveam la mine, ca o babă prevăzătoare ce sunt :))).
Însă ne-am panicat puțin și am decis să umblăm preventiv cu mască la obiectivele următoare, toate foarte aglomerate, ca să minimizăm riscul de a mai culege ceva și de a ne strica vacanța.
A fost o decizie bună, era plin de oameni răciți peste tot și nu ne-am mai ales cu alți crocobauri până la finalul călătoriei.
Ziua 3 am început-o chill, cu trezit târziu (nu suntem early people și urâm să ne trezim dimineața în vacanțe).
Am dat o tură la plajă, am servit un prânz devreme tot la un restaurant în cartier, după care am plecat spre obiectivul zilei, la care aveam bilete cumpărate încă de acasă: Casa Battlo.
De altfel, cam la toate obiectivele Gaudi am avut biletele luate din timp, cu ora de intrare deja fixată (online din România), întrucât pot fi foarte aglomerate chiar și în extra-sezon.
Având în vedere că toată călătoria din Barcelona a fost organizată în jurul lui Gaudi, nu am vrut să riscăm să nu găsim bilete la fața locului (foarte posibil chiar și în extra-sezon), așa că am rezervat totul de acasă.
Ceea ce a fost oarecum bine, că ne-a mai scurtat din timpul de lălăială și ne-a determinat să ne ținem de un oarecare program (ceea ce de obicei nu facem, ha, ha).
Despre Casa Battlo vă spun pe scurt că merită mers cu copilul, fiind o experiență educativă, și luat tur ghidat pe tabletă (unde există și prezentare în limba română – marele plus al acestui tur).
Am dedicat un articol separat și Casei Battlo, cu tips and tricks, costuri și tot ce mai e nevoie să știți pentru o vizită reușită. Îl găsiți aici.
După Casa Battlo ne-am oprit să ne refacem forțele într-un Starbucks din apropiere, cu canapele confortabile, unde am comandat ceaiuri, cafea, limonade și prăjituri.
Iar apoi am plecat să vizităm o altă casă Gaudi, în cadrul unui tur nocturn care a inclus și proiecții pe clădire: Casa Mila, despre care, de asemenea, am scris un articol distinct – îl puteți citi aici.
De la Casa Battlo la Mila am mers pe jos, fiind aproape una de alta.
Ne-am întors seara târziu la cazare, cu un Uber, că nu mai aveam chef de așteptat autobuze (cost taxi – 14 Euro).
Ziua 4 – Sagrada Familia și Magazinul Lego
Ziua 4 a fost dedicată Sagradei Familia, unde am stat câteva ore, fără să ne grăbim. Desigur, are și Sagrada propriul articol cu detalii utile, că nu avea rost să încarc acest ghid cu prea multe informații. Îl găsiți aici.
După Sagrada am mers să servim prânzul la restaurantul unui român, numit Cannoleria (specializat în pizza).
Nu era foarte aproape de Sagrada, dar nici foarte departe – am vrut să mai explorăm, să mai vedem una alta din mers.
Ziua a continuat cu vizitarea magazinului Lego, de mare succes pentru fetița noastră.
Magazinul se află în Passeig de Gracia și poate intra lejer la categoria obiective turistice, chiar dacă nu intenționați să cumpărați ceva de aici.
Este viu colorat și are o zonă în care copiii se pot juca cu piese Lego (gratuit). Găsiți machete cu Sagrada și alte construcții marca Gaudi, făcute din Lego, plus tot felul de alte chestii atractive.
Mai au o zonă unde copiii pot ansambla și cumpăra proprii omuleți, plus piese libere de vânzare (pe modul „oricâte îți încap într-o cutie”).
Uneori pot fi cozi destul de mari la intrare, dar noi nu am prins deloc. Vizita la magazinul Lego se poate combina cu Casa Batllo sau Casa Mila, toate fiind relativ în aceeași zonă.
Noi fiind obosiți după vizitarea celor 2 case în ziua anterioară, nu am mai avut timp și energie, așa că am revenit în zona Passeig de Gracia special pentru magazinul Lego, după ce am terminat cu Sagrada.
Finalul zilei l-am petrecut explorând părți noi din cartierul Poblenou, plus ceva cumpărături.
Ziua 5 – Cosmo Caixa
Ziua 5 din călătoria noastră s-a nimerit în weekend, așa că am plecat iarăși spre plajele și faleza din Poblenou, unde era o atmosferă genială: soare, plin de oameni, de viață și de veselie, terasele full.
Am intrat rapid pe modul chill și ni s-a făcut o mare lene de a mai pleca undeva, însă în cele din urmă ne-am mobilizat și am pornit-o spre Muzeul de Științe ”Cosmo Caixa”.
Pe drum ne-am mai oprit în zona centrală a Barcelonei și am aruncat un ochi pe Rambla del Mar, dar nu am stat prea mult.
Era foarte aglomerat și oricum Rambla del Mar nu a a reprezentat un obiectiv în călătoria noastră.
Cosmo Caixa este de neratat – un muzeu educativ, cu o arhitectură și un design fantastice, plin de informații și de exponate interactive, plus sute de experimente pe care le puteți încerca (fiind un muzeu hands-on).
În fapt, este unul dintre cele mai prestigioase muzee din Europa.
Potrivit și pentru copii și pentru adulți, cu un cost de intrare mai mult decât accesibil (6 Euro / bilet).
Spațiul este uriaș (30 000 m²), iar muzeul se întinde pe mai mult etaje. Din păcate, noi nu am reușit să ajungem la toate (mulțumită lenevelii de la plaja din prima parte a zilei), dar ce am văzut am vizitat cu atenție și fără grabă.
Muzeul conține o varietate de expoziții, atât permanente cât și temporare, dedicate mediului, naturii, științei și spațiului.
Highlight-ul vizitei pentru fetița noastră a fost zona care reproduce o pădure inundabilă din Amazon, unde am văzut în premieră și un animal foarte simpatic, numit capibara.
În concluzie, mergeți neapărat cu copiii la acest muzeu și luați-vă suficient timp pentru a-l descoperi – ideal ar fi o zi full aș zice, ca să gustați fără grabă din tot ce are de oferit, iar dacă nu, măcar 3-4 ore.
Muzeul se află într-o margine de oraș, deci luați în calcul că durează să ajungeți acolo.
Cam o oră am făcut noi cu transportul public la dus, iar la întors fiind obosiți am luat din nou un taxi undeva pe la jumătatea drumului, pentru că ne plictisisem să așteptăm în stație autobuzul de schimbat.
Mai multe informații despre muzeu găsiți pe siteul oficial.
Ziua 6 – Muzeul ”Juan Miro”
Pentru ziua aceasta am ales să ne pregătim prânzul la cazare, cu fructe proaspete de mare luate de la Mercadona, supermarket aflat în vecinătatea apartamentului.
Apoi ne-am dus desigur până la plajă, unde din nou tentația de a zăcea toată ziua și a ne relaxa prin terase a fost mare.
Dar apoi ne-am gândit că nu se știe când mai ajungem în Barcelona și ar fi cazul să profităm de acele locuri pe care doar aici le poți vedea (în timp ce cu plajele ne tot întâlnim în cursul unui an).
Din nou ne-am mobilizat și am plecat să vizităm Muzeul Juan Miro, localizat în Parcul Montjuic.
Înainte să intrăm la muzeu am explorat puțin și cartierul cocoțat pe dealuri, unde sunt diverse puncte de belvedere, cu priveliști frumoase spre oraș.
În muzeu sunt expuse peste 11 000 de piese de artă ale lui Juan Miro – un celebru pictor și sculptor catalan influențat de suprarealism. În afară de operele lui Miro, mai sunt și creații ale altor artiști (inclusiv tablouri de Picasso).
Muzeul ne-a plăcut foarte mult, iar dacă sunteți pasionați de artă clar merită venit până aici, este un loc emblematic al Barcelonei.
Biletele de intrare au costat 28 de Euro (2 adulți și un copil). Iar magazinul de suveniruri este foarte drăguț, așa că păstrați buget și pentru amintiri de la muzeu.
Ziua 7 – Girona
Este ziua în care am avut o dilemă: să ne plimbăm mai mult prin centrul Barcelonei (pe care nu am apucat să îl explorăm ca lumea) sau să ieșim din oraș și să vizităm altceva?
Îmi doream demult să văd Girona și niciodată în vizitele mele anterioare din Barcelona nu apucasem să ajung aici.
În plus, văzusem nu cu mult timp în urmă un film spaniol pe Netflix, despre un grup de tineri borfași și hippioți :)) filmat chiar în Girona, cu acțiune desfășurată în 1978 și îmi plăcuse vibeul orașului, așa că aveam o fixație în plus :)) – ce ți-e și cu filmele astea 😀
Outlaws se numește filmul, în caz că vă interesează.
Ne-am decis până la urmă să lăsăm Barcelona deoparte, să luăm trenul și să ne ducem în Girona, pentru o nouă experiență culturală și urbană.
Și foarte bine am făcut, pentru că am descoperit un orășel fermecător, a cărui explorare a fost o bucurie.
Din Barcelona în Girona ajungi cam în jumătate de oră cu trenul de mare viteză (sau 1 h și jumătate cu personalul).
Pleacă foarte des trenuri din gara Barcelona Sants în direcția Girona. Practic oricând vă duceți la gara veți găsi un tren care urmează să plece curând spre Girona.
La dus am luat personalul, iar la întors trenul de mare viteză (cost total dus întors 56 Euro pentru toți 3). Biletele le-am cumpărat online, cu o seară înainte, ca să nu mai bâjbâim pe la ghișee în gară.
Girona este un oraș mediu (cam cu 100 000 de locuitori), pe care îl puteți face lejer la pas într-un day trip din Barcelona.
Are un centru istoric medieval cu clădiri superbe, unde s-au filmat scene din Games of Thrones. Merită să vii în Girona chiar și numai pentru a admira clădirile istorice perfect conservate.
Nu ratați Catedrala din Girona! De fapt nici nu prea aveți cum, o să vă răsară cumva, de undeva, în față.
Promenada care merge de-a lungul zidurilor istorice se numește ”Passeig de la Muralla” și implică niște scări de urcat.
În Girona de interes ar mai fi podul ”Pont de less Peixateries Velle”, proiectat de același arhitect care a realizat Turnul Eiffel (Gustave Eiffel).
Mai sunt și alte poduri în Girona, pe care le-am luat la explorat, în căutare de puncte de observație pentru…vidre.
A fost o plăcere să observăm micile și simpaticele animale urbane. Și erau chiar multe!
Principala alee pietonala din Girona se numește Rambla de la Llibertat. Mai merită vizitate Băile Arabe și Cartierul Evreiesc.
Precum vedeți, Girona este un oraș perfect pentru plimbare și pentru o excursie de o zi din Barcelona (cu condiția să nu fie o zi caniculară). În februarie temperatura a fost numai bună pentru plimbări urbane.
Ne-a plăcut și masa de prânz servită la un restaurant (cu un meniu al zilei foarte bogat și variat).
Iar după-amiază, după ce am încheiat cu toate plimbările, ne-am relaxat la o terasă specializată în vermut. Incredibil de bun!
Ne amintim și acum cât de frumos a fost acel moment de relaxare, cu vermut și tapas la o terasă cu barmani prietenoși, după o zi întreagă de mers pe jos.
În concluzie, vizitarea Gironei s-a dovedit a fi una dintre cele mai bune decizii pe care le-am luat în această călătorie.
Vă recomandăm să puneți orășelul pe listă și să alternați vizitarea Barcelonei cu o astfel de ieșire, ca să mai vedeți și altceva din regiunea Cataloniei.
Ultima zi
În ultima zi petrecută în Barcelona nu am apucat să facem mare lucru. Ne planificasem să lăsăm bagajele la recepție după check out și să vizităm muzeul de arte digitale din cartierul El Poblenou (un fel de Mina Museum din București).
Dar surpriză, fix în ziua aceea era închis și nu ne dădusem seama.
Așa că am mai făcut o ultimă plimbare pe plajă, am mâncat de prânz și am plecat la gară să luăm trenul spre Tarragona, unde urma să vizităm câteva zile niște prieteni, după care urma să mai petrecem încă 2 zile în Zaragosa.
Gânduri de final
După cum vedeți, programul nostru în Barcelona a fost destul de încărcat și probabil ar fi fost ideale vreo 10 zile cu totul, ca să avem timp să ajungem peste tot unde ne-am dorit, dar și pentru mai multă relaxare sau leneveală.
Orașul este foarte ofertant și dacă vrei să înțelegi ceva din el ai nevoie de minim o săptămână, în opinia mea.
Am fi putut să stăm mai mult, dar în loc de o ședere prelungită în Barcelona am ales să vizităm alte 2 orașe (Tarragona și Zaragosa) și nu ne-a părut deloc rău.
Focusul nostru în Barcelona a fost pe arhitectură, arte și muzee, iar din punctul acesta de vedere ne-am ținut în mare parte de planul făcut de acasă.
Vremea în februarie a fost prietenoasă și chiar ni s-a părut o lună perfectă pentru vizitat un oraș turistic, totul fiind oarecum mai degajat și mai aerisit.
Pentru mine Barcelona va rămâne întotdeauna un oraș de suflet și mă bucur mult că am reușit să ajung din nou aici, de data aceasta alături de familie.
Pentru micuța Noria (care visează să devină arhitectă), întâlnirea cu operele lui Gaudi a fost o mare bucurie.
Sincer nici nu mai știu cum i-a intrat ei în cap faza cu Gaudi, că noi cel puțin nu am insistat așa tare cu el (dar îl bănuiesc pe bunicul ei că i-a arătat tot felul de albume și chestii pe net).
În orice caz, pentru ea a fost un vis împlinit și ne pare bine că am venit aici, chiar dacă noi părinții am fi revenit mai degrabă în Tenerife sau în Gran Canaria.
Barcelona nu este un oraș ieftin, dimpotrivă. De aceea am tot amânat vizita aici, preferând iarna destinații cu mai multă natură și căldură.
Dar până la urmă am văzut călătoria în Barcelona ca o investiție în educație. Am încercat să avem o perspectivă cât de cât aprofundată asupra lui Gaudi și am vizitat cât de multe locuri am putut.
Clar ne dorim să revenim și așteptăm cu nerăbdare reîntâlnirea cu Barcelona, fiind cu siguranță un oraș dens și complex, pe care nu îl poți cuprinde într-o singură vizită. Hasta luego!
Reels și alte articole despre Barcelona
Seria de articole pe care le-am mai scris despre Barcelona o găsiți grupată aici:
Seria de Reels din Barcelona o găsiți pe Instagram, aici:
Sperăm că ați parcurs articolul nostru cu plăcere și că ați găsit inspirație & resurse utile în el. Mulțumim pentru vizită și vă mai așteptăm pe blog!
Pe Kinder Trips scriem despre:
- Ecoturism și family travel
- Turism cultural
- Educație prin călătorii
- Educație în natură
Urmăriți-ne pe Instagram și pe Facebook, pentru a fi la curent atunci când publicăm noi articole.
Dacă vrei să rămâi în legătură cu noi și să primești articole direct în inbox, ne poți lăsa emailul mai jos:
Nu uita să te înscrii în grupul nostru privat de Facebook!
Se numește Educație în Natură și Călătorii cu Copii – aici publicăm în mod frecvent resurse despre natură și educație în aer liber.
CITEȘTE ȘI: