În vara anului 2022 am fost într-o scurtă vacanță în Cracovia cu copilul, la începutul lunii august.

Este un oraș pe care l-am descoperit prima dată la vârsta de 18-19 ani, acum 2 decenii, când am ajuns aici cu autostopul, alături de niște prieteni cu care plecasem din București.

Experiența de atunci a fost o aventură fantastică, de neuitat. Ca în filme, totul, mai ales drumul până acolo :)).

Am păstrat această ”plăcuță” de autostop, dinspre Cehia spre Polonia, veche de peste 20 de ani. În Cehia ajunsesem tot cu autostopul

Experiența de acum a venit cu bucuria redescoperirii orașului prin ochi de adult dar și prin ochii curioși ai copilei noastre.

Am prins o vreme destul de ploioasă, care ne-a plăcut foarte mult și care ne-a permis să explorăm liniștiți, sub umbrele.

Astfel, nu am nădușit sub soarele verii care poate transforma orice explorare urbană într-o experiență obositoare (da, poate fi cald vara în Cracovia, chiar dacă este mai la nord de România).

Mai mult, ploaia a făcut Cracovia să pară și mai romantică decât deja este. În orice caz, pentru mine a fost și este un oraș bun de pus la inimă.

Cracovia cea romantică și prietenoasă

Cum am ajuns în Cracovia

Am călătorit în Cracovia cu mașina noastră personală, într-un road trip de vară în care am parcurs apr. 3500 km dus-întors. Am plecat din nordul județului Dâmbovița și am vizitat:

  •  Saschiz și Sighișoara
  • Destinația ecoturistică Pădurea Craiului
  • Oradea
  • Slovacia (orașele Kosice, Presov și Hervatov)
  • Polonia (orașele Cracovia, Krosno, Lodz și Wroclaw)

Din orașe aflate în regiunea de nord-vest a României distanțele cu mașina sunt ceva mai accesibile. Spre exemplu:

  • Cluj – Cracovia – apr. 650 km
  • Oradea – Cracovia – apr. 500 km
  • Satu Mare – Cracovia – apr. 450 km

Pentru Ungaria și Slovacia se poate lua vigneta online (dar în Slovacia dacă nu mergi pe autostrăzi nu este nevoie de vignetă).

În Polonia o parte din autostrăzi sunt gratuite, iar pentru altele se plătește taxă la barierele de intrare. Întrucât nu prea îmi place să scriu despre astfel de aspecte tehnice :)), vă invit să parcurgeți acest articol pentru informații mai detaliate legate de taxele de drum și trasee.

Zonă de graniță între Slovacia și Polonia, traversată de noi – fără controale, după cum se vede și mai jos 

Turiști care se plimbă cu căruța pe granița dintre Polonia și Slovacia :)))

Zboruri spre Cracovia

Din păcate, în momentul de față nu există un zbor direct din București (sau din alt oraș al țării) direct în Cracovia.

Cele mai convenabile zboruri sunt cu compania LOT, cu escală în Varșovia (vezi aici).

Mai există și varianta de a zbura la Varșovia (unde am văzut că există zboruri directe, dar care sunt destul de scumpe), după care să luați tren până la Cracovia.

Trași în poză de copila noastră

Câte zile am stat în Cracovia

Deși inițial am vrut să stăm 3 zile, când am văzut prognoza meteo, care arăta ploaie încontinuu, am decis să rezervăm cazare doar 2 zile.

Apoi ne-a părut rău, pentru că de fapt ne-am simțit foarte bine pe ploaie, iar Cracovia era superbă și așa. Iar când am vrut să prelungim cazarea cu încă o zi, nu s-a mai putut, era deja rezervat.

Cracovia pe ploaie

Nu am avut chef să ne cazăm în altă parte și să ne reacomodăm, așa că ne-am mulțumit doar cu cele 2 zile, însă timpul a fost strâns.

Ca idee, pentru Cracovia merită să alocați minim 3 zile (timpul va fi strâns, chiar și așa). Preferabil 4, dacă sunteți cu copiii și nu vreți să îi alergați de colo colo sau dacă plănuiți să vizitați obiective aflate în afara orașului.

Pe aici pe undeva a fost și cazarea noastră

Cum ne-am deplasat în Cracovia

Simplu: am mers pe jos. Am avut cazare în zona centrală, aproape de toate obiectivele de interes.

Dacă nu ar fi plouat, am fi folosit bicicletele aduse de acasă pe mașină, așa cum am făcut în restul orașelor poloneze vizitate (lucru care ne-a oferit multă libertate de mișcare).

Din nou ne-a părut rău, deoarece pe malul Vistulei, râul care tranzitează Cracovia, am văzut niște super piste de bicicletă pe care probabil le-am fi tăvălit de numa’ numa’ dacă prindeam niște soare.

În caz că este de interes, să știți că în Cracovia sunt biciclete disponibile pentru închiriere. Se fac chiar și tururi ghidate pe bicicletă – găsiți aici detalii.

Mașinuțe electrice care fac tururi prin oraș

Altfel, orașul poate fi luat la pas sau puteți apela la mașinuțe electrice (sunt acoperite și se pretează și pe vreme ploioasă). Se fac și tururi cu aceste vehicole electrice.

Prin centrul istoric am văzut și trăsuri trase de cai, în caz că vă interesează să vă deplasați astfel.

Plimbările cu trăsura sunt ceva obișnuit în Cracovia

În rest, dacă vă cazați undeva mai departe de centru, aveți la dispoziție autobuze, tramvaie și Uber (metrou nu există).

Rețeaua de tramvaie este bine pusă la punct în Cracovia

Cu copilul în Cracovia – ce am vizitat

Muzeul Iluziilor

Este un muzeu perfect pentru a fi vizitat cu familia. Am văzut o mulțime de iluzii optice, fizice, invenții, aparate, expoziții cu tot felul de detalii captivante.

Am desenat cu lumină, ne-am luat amprenta umbrei, ne-am pozat cu iluzii optice generate de tablouri.

Weekend în Cracovia cu copilul – Muzeul Iluziilor

A fost o vizită deopotrivă interesantă și educativă, iar fetiței noastre i-a plăcut ”extrem” (termen folosit de ea când o impresionează ceva).

Acest muzeu este fix așa cum spune și descrierea de pe site: un spațiu unde se întâlnesc invențiile științifice și artele.

Am nimerit într-o zi de weekend, iar muzeul era absolut plin de vizitatori, majoritatea familii cu copii mici. Dacă puteți, este preferabil să vizitați muzeul într-o zi din timpul săptămânii.

Aici găsiți programul muzeului și prețurile la bilete. Muzeul este relativ aproape de Centrul Vechi, pe una dintre laturile Parcului Planty.

Nu am pierdut ocazia de a ne poza cu toate iluziile :))

Vacanță în Cracovia cu copilul – Muzeul Iluziilor

Fabrica lui Schindler

Din punctul meu de vedere, acest obiectiv este un must, dacă te interesează să afli informații despre trecutul orașului, să ai o experiență cu adevărat educativă și să înțelegi orașul dintr-o perspectiva istorică.

Iar în Cracovia istoria și realitățile celui de-a doilea război mondial reprezintă ceva ce pur și simplu nu poți băga sub preș sau ignora cu desăvârșire.

Fabrica lui Schindler este un obiectiv potrivit mai degrabă pentru copii mai mari. Pentru fetița mea, informația sigur ar fi fost prea densa și nu cred că era pregătita pentru ea.

Intrarea de la Fabrica lui Schindler, cu fotografii ale evreilor salvați de acesta

Nici la Auschwitz nu ne-a dat prin cap să mergem cu ea – la doar 7 ani consider că este prea devreme, iar unele cunoștințe / experiențe trebuie facilitate la momentul potrivit.

Am vizitat muzeul singură, în cadrul unui tur ghidat, pentru care am plătit ceva mai mult față de biletul obișnuit. Luni este intrare gratuită la muzeu (dar este posibil să stați la cozi lungi).

Am descris pe larg experiența avută la muzeu și am oferit diverse informații utile în acest articol:

Lecție de istorie la Fabrica lui Schindler, un muzeu din Cracovia

Cartierul Kazimierz

Kazimierz este fostul cartier evreiesc din Cracovia, actualmente un loc boem, animat, plin de tineret, de terase, cafenele, baruri în grădini, restaurante și sinagogi.

Nouă ne-a plăcut mult, pentru că avea cumva un aer de Berlin, iar Berlin este oraș de suflet pentru noi.

Am mers de mai multe ori să ne plimbăm prin Kazmierz, să stăm printre oameni, să mâncăm street food de la Plac Nowy (un fel de piață centrală și inimă a cartierului), să admirăm clădiri, să ne relaxăm și să facem poze.

Un colț de stradă din Kazimierz

La cafenea

Tineret în Plac Nowy, Kazimierz

Intrare la o terasă cu grădină, în dreapta (ceva în genul Control din București)

Cartierul este micuț, se poate face la pas fără probleme și chiar este plăcut să te pierzi pe străduțe. În Kazimierz au fost filmate scene din filmul Lista lui Schindler, regizat de Steven Spielberg.

Kazimierz a fost locul nostru preferat din Cracovia. L-am simțit a fi cumva mai tineresc, mai boem și mai autentic față de zona cu centrul istoric, chiar dacă acesta din urmă este fermecător și maiestuos, în timp ce Kazimierz are clădiri cu pereți scorojiți și spații cărora le-ar prinde bine o renovare.

Kazimierz – biciclete și trotinete la tot pasul

Se puteau închiria

Pasaj de legătură între străzi în fostul cartier evreiesc Kazimierz

Seara prin food market în Kazimierz – coadă la zapiekanki (un fel de pizza poloneză)

Centrul Vechi

Centrul Istoric al Cracoviei este splendid și îl puteți parcurge de mai multe ori, întrucât de fiecare dată o să descoperiți detalii noi și o perspectivă diferită din care să îl priviți.

Iată câteva dintre locurile emblematice care fac parte din Centrul Vechi al Cracoviei:

  • Kanonicza Street – cea mai veche stradă din Cracovia
  • Biserica Sf. Petru & Paul – biserică iezuită construită la 1600, care adăpostește un dispozitiv numit Pendulul lui Foucault, inventat în 1851 pentru a dovedi rotația Pământului (se vizitează doar în anumite intervale, noi nu le-am prins).
  • Biserica Sf. Andrei – fortificată, construită între 1079 și 1098.
  • Piața Centrală numită Rynek Glowny, una dintre cele mai mari piețe medievale din Europa. Piața este flancată de biserici în stil gotic, clădiri istorice, turnuri și palate, pe care va fi o plăcere să le descoperiți
  • Clădiri emblematice din Rynek Główny: Cloth Hall, construită în secolul 14, considerată a fi unul dintre primele ”mall-uri” din lume – de aici vă puteți lua suveniruri de la unul din zecile de magazine (dar sunt ceva mai scumpe față de alte locuri); Bazilica Sf. Maria; Turnul Primăriei
  • Piața Mică (The Little Market Square), aflată chiar în spatele Bazilicii Sf. Maria
  • Florianska Street, o pietonală aflată în partea de nord a centrului vechi, plină de magazine și terase
  • St. Florian Gate, un turn gotic vestit al Poloniei, care împreună cu Krakow Barbican formează un mic ansamblu numit The City Defence Walls (Zidurile de Apărare ale Orașului), care se poate vizita contra-cost.

Secvență din Piața Rynek Glowny

Castelul Wawel, cocoțat pe un deal

Secvență din Piața Rynek Glowny, una dintre cele mai mari piețe medievale din Europa – în spate se vede Cloth Hall

Biserica Sf. Petru & Paul

Biserica fortificată Sf. Andrei, localizată pe strada Grodska –realizată între 1079 și 1098, exemplu rar de biserică fortificată europeană ce a rămas în picioare fiind folosită în scopuri defensive

În curtea bisericii Sf. Petre & Paul – practic, cele 2 biserici menționate mai sus se află una lângă alta

Bazilica Sf. Maria, în stil gotic – aflată în Piața Rynek Glowny. În fiecare oră, se cântă la trompetă din turnul cel mai înalt (comemorarea unui trompetist din secolul al XIII-lea, care a fost ucis în timp ce încerca să alarmeze orașul despre un atac mongol)

Turnul Primăriei din Cracovia – unul dintre principalele puncte focale ale Pieței Centrale din Centrul istoric din Cracovia.

În spate la Bazilica Sf . Maria

Noi am explorat centrul istoric pe cont propriu, dar dacă vreți un tur ghidat, e bine să știți că sunt multe tururi gratuite (free walking tours), care pleacă din Piața Centrală.

Deși sunt gratuite, multă lume alege să facă o donație la final. Aruncați un ochi aici sau aici pentru a găsi astfel de tururi. Și aici .

Vacanta cu copilul in Cracovia – la plimbare prin centru

Din nou fotografiați de fetiță 🙂

Pasaj undeva în zona pieței centrale Rynek Glowny

Apa – întotdeauna un magnet 🙂

Planty Park

Este unul dintre cele mai mari parcuri din Cracovia și înconjoară Centrul Istoric. Practic, e un fel de centură verde în jurul centrului vechi.

Îl veți găsi ușor și intuitiv, dacă vă preumblați prin centru. Ne-a plăcut mult, mai ales că are și spații de joacă cu un design atractiv pentru copii, bazat pe materiale naturale.

August 2022, în Cracovia, la aproximativ 17-18 grade

Vacanță în Cracovia cu copilul – design la un loc de joacă din Parcul Planty

La joacă

Și încă un loc de joacă

Ce se mai poate vizita în și pe lângă Cracovia

  • Castelul Wawel, un ansamblu somptuos compus din castel și catedrală, aflat la 10 minute de mers pe jos de Piața Centrală. Accesul pe dealul Wawel și în curtea ansamblului este gratuit, în timp ce vizitarea castelului sau a catedralei se plătește (puteți rezerva online)
  • Rynek Underground (muzeul arheologic, aflat chiar sub Piața Centrală Rynek Glowny)
  • Grădina Botanică de la Universitatea Jagiellonian
  • Malurile amenajate ale Vistulei, unde sunt terase, cafenele și piste de biciclete. Noi le-am ratat, pentru că a plouat în weekend-ul petrecut în Cracovia, dar știm clar ce avem de făcut data viitoare când vom ajunge pe aici. Se pot face și croaziere pe Vistula.
  • Salina Wieliczka, sit UNESCO, aflat pe lângă Cracovia
  • Auschwitz – Birkenau, fost lagăr nazist de concentrare, aflat la 70km de Cracovia (cam trebuie să alocați o zi întreagă pentru acest obiectiv)

Unde ne-am cazat

Am închiriat o locație de pe Airbnb, situată undeva la jumătatea drumului dintre Centrul Istoric și Cartierul Kazimierz. O găsiți aici.

Amplasamentul a fost perfect, din punctul nostru de vedere, întrucât ne-a permis să ajungem ușor atât în Kazimierz, cât și în Centrul Istoric.

Iar plimbările dintr-o parte în alta au fost o plăcere, mereu am văzut clădiri superbe și parcuri.

Am găsit loc de parcare chiar în fața complexului de locuințe. O dată prins locul nu am mai mișcat mașina de acolo și ne-am deplasat doar pe jos.

Duminica parcarea este gratuită în Cracovia, în rest se plătește între orele 10am și 8 pm, de luni până sâmbătă.

Vacanță în Cracovia cu copilul – locuința închiriată de pe Airbnb – un studio spațios, curat, dotat cu tot ce trebuie, cu pat + canapea confortabilă

Unde am mâncat

Am fost cam strânși cu timpul și am vrut să valorificăm la maxim explorările urbane, așa că apelat mai mult la street food și lucruri care se mănâncă rapid (apoi am recuperat la capitolul restaurante în alte orașe poloneze).

Totuși în Cracovia street food-ul a fost delicios și chiar sănătos. Spre exemplu am mâncat niște supe cremă vegetariene geniale de la un mic magazin aflat pe strada cu cazarea noastră (care aveau și ambalaj comestibil). Sau mâncare indiană de la un Indie Van, foarte gustoasă.

În rest am apelat la food market-urile din Kazimierz, unde ne-au plăcut atât mâncarea, cât și vibe-ul general și faptul că era multă lume care mânca acolo.

Kazimierz

Food market, Kazimierz

La magazinul de supe vegetariene, pe strada noastră

Aveau și alte chestii vegetariene sau organice, foarte faine

O gheretă la food market în Kazimierz (în Plac Nowy). Partea vegetariană a familiei a luat de aici niște super legume grill și cartofi la cuptor, iar cealaltă parte cârnați și friptură ??. E bine că am găsit un loc care să ne împace pe toți. Curat și gustos la această femeie – Kazimierz Grill se numește locul

De încercat:

  • pierogis (un fel de găluște tradiționale cu tot felul de umpluturi)
  • gogoși de la patiseriile stradale
  • zapiekanka (un fel de pizza poloneză)
  • supă de sfeclă (Barszcz)
  • supă din orez fermentat (Żurek).

Zapiekanka cu ciuperci și cașcaval

Alte recomandări de restaurante (făcute de gazda noastră, dar la care nu am avut timp să ajungem):

  • Kuchnia u Doroty – Augustianska 4 (Kazimierz)
  • Czarna kaczka- Poselska 22 ( Old Town)
  • Gospoda Koko”- Gołębia 8 (Old town)
  • Jadłodajnia Wczoraj i dzis” (Podgórze District, Plac Bohaterów Getta 10)
  • Bar SMAK” at Karmelicka 10 (Old Town)
  • Starka ((Kazimierz)

Mai există și varianta de a face un ”Food tour” cu ghid care vă trece prin diverse locuri cu degustări, însă prețul este cam piperat.

Oricum, la capitolul mâncare Cracovia stă foarte bine – are ofertă variată, accesibilă și…gustoasă.

Junk street food

Buget

Cracovia ni s-a părut un oraș accesibil, cu un raport bun calitate – preț, curat, cu multe experiențe de oferit, cu mâncare bună, cu oameni primitori și politicoși.

Cu siguranță vom reveni în cursul următoarelor noastre road trip-uri europene și cu siguranță vom explora Polonia mai în profunzime, deoarece ne-am simțit bine și am avut ce vedea.

Vacanta in Cracovia cu copilul

Costurile noastre au fost următoarele:

  • Cazare – 65 Euro x 2 nopți = 130 Euro
  • Muzee – 15 Euro Fabrica lui Schindler (1 persoană) și 30 Euro Muzeul Iluziilor (2 adulți și un copil)
  • Mancare și băuturi – 80 Euro
  • Suveniruri – 26 Euro
  • Parcare – 15 Euro (am prins și o zi de duminică, atunci când este gratuit)
  • Amendă – 21 Euro (am parcat în centru și am plătit 1 oră, în ziua plecării, undeva unde aveau voie să parcheze doar rezidenții, dar pe semnul cu pricina era scris doar în poloneză și nu ne-am prins).

Semnul cu pricina

Tips and tricks

  • Există un card numit City Pass Krakaw Card, în care sunt incluse vizite gratuite la aproximativ 40 de muzee și atracții, alături de transport gratuit -• Cazați-vă în centru, pentru a fi aproape de obiectivele de interes și pentru a câștiga timp.
  • Căutați un tur gratuit cu ajutorul căruia să explorați orașul (dar lăsați totuși un mic tip la final). Găsiți tururi aici, aici și aici 
  • Parcarea se plătește cam peste tot în zona centrală, de Luni până Sâmbătă (10am – 8 pm). Costul unei ore este de 6 zloți (poate fi ușor mai mic în zonele adiacente centrului). Duminica și în timpul sărbătorilor parcarea este gratuită.
  • Aveți grijă la parcări – în unele locuri au voie să parcheze doar rezidenți (așa ne-am ars noi și am luat o amendă – vedeți mai sus detalii).
  • Se poate plăti cam peste tot cu cardul. Am folosit Revolut și am mai scos sume mici de la ATM, pentru a avea cash. Evitați casele de schimb valutar din centrul vechi, au un curs destul de prost.
  • Pentru cei mici, un magazin de interes ar putea fi Galeria Bukowski, cu plușuri, păpuși etc. Se află în centrul vechi și găsiți detalii aici.
  • Luni este intrare gratuită la unele muzee – verificați pe site-ul lor sau dați email / telefon
  • Cracovia este o destinație de vară, când totul este înverzit și poți explora orașul de colo colo, dar și de iarnă, când apar piețele de Crăciun și atmosfera de basm specifică acestei perioade. Totuși am înteles că cele mai bune luni pentru vizite sunt aprilie-mai și septembrie-octombrie.

Bye, bye Cracovia, it was a pleasure

Cam acesta ar fi ghidul nostru de călătorie pentru un weekend cu copilul în Cracovia sau pentru o vacanță mai lungă.  Dacă îți este de folos, ne poți ajuta cu un share!

Pe Instagram la noi găsiți un album de Stories numit Krakaw 2022.

Pe Kinder Trips scriem despre:

  • Family travel
  • Educație prin călătorii
  • Educație în natură

Urmăriți-ne pe Instagram și pe Facebook, pentru a fi la curent atunci când publicăm noi articole. 

Dacă vrei să ne susții, distribuie articolele noastre sau cumpără produse din micul nostru Shop anexat blogului.

Dacă vrei să rămâi în legătură cu noi și să primești articole direct în inbox, ne poți lăsa emailul mai jos:

Nu uita să te înscrii în grupul nostru privat de Facebook!

Se numește Educație în Natură și Călătorii cu Copii – aici publicăm în mod frecvent resurse despre natură și educație în aer liber.

CITEȘTE ȘI: