Destinația ecoturistică Pădurea Craiului – tărâmul peșterilor
În iulie 2022 am explorat pentru a doua oară destinația ecoturistică Pădurea Craiului și ne-am imersat în lumea subterană a peșterilor, pe care le putem găsi din belșug în această regiune.
Pe lângă frumusețile de la suprafață, județul Bihor se poate lauda cu o întinsă și bogata lume subterană, aici fiind zeci de peșteri, clasificate astfel:
- Peșteri amenajate și deschise oricărui turist
- Peșteri destinate speoturismului (adică se pot vedea doar cu ghid), dintre care am explorat și noi una
- Peșteri destinate exclusiv studiului și explorărilor speologilor profesioniști
În acest articol o să vă prezentăm 3 peșteri amenajate pe care să le vizitați cu copiii în destinația ecoturistică Pădurea Craiului.
Peștera Meziad
Este una dintre cele mai mari peșteri din țară și un landmark al destinației ecoturistice Pădurea Craiului (se spune că ar fi cea mai mare peșteră amenajată din România). Are un portal impresionant, înalt de 16 metri, cu o lățime de 10 metri.
Sub pământ veți găsi o mulțime de galerii și săli de mari dimensiuni, cu formațiuni din cele mai diverse, pe care ghizii vi le vor prezenta în detaliu.
Peștera Meziad este un „must-see” al zonei. Cu toate acestea, fiind cumva mai departe de alte obiective turistice ale destinației, noi am reușit să o vedem abia la a doua vizită în zonă.
Informații utile
- De la parcare se merge pe jos apr. 10-15 minute, plimbare care implică și un scurt urcuș pe niște scări amenajate. Noi am parcurs acest drum în plina caniculă și când am ajuns la răcoarea din peșteră a fost ceva de vis.
În orice caz, să știți că peșterile sunt niște obiective turistice numai bune de explorat pe caniculă! - Costuri de intrare în Peștera Meziad: 30 Ron / adulți, 15 Ron copii (5-14 ani)
- Mai multe detalii despre cum se ajunge la peșteră găsiți aici
- Mai multe detalii despre orar și tarife găsiți aici
Peștera Unguru Mare
Este o peșteră cu un traseu scurt de explorare, dar atractiv. Are un portal uriaș de 32 de metri înălțime, unde cu siguranță veți petrece minute bune pentru a face poze.
Specifice acestei peșteri sunt depunerile de crisit (un mineral rar), vizibile în pârâul albicios care curge pe podeaua peșterii (noi l-am găsit destul de secat).
Ghida a fost o femeie foarte faină, care ne-a vorbit într-un mod captivant, plin de pasiune.
Ne-a povestit despre oamenii preistorici care au locuit în peșteră, despre coloniile de lilieci care populează peștera, despre Marea Tethys care acoperea acum sute de milioane de ani întreaga regiune.
Drept dovadă că aici a fost cândva o mare, au rămas coralii împietriți de pe pereții peșterii, pe care este fascinant să îi admiri.
Informații utile
- Pentru a ajunge în peșteră va trebui sa traversați o punte suspendată deasupra Crișului Repede. Nimic dificil, doar trebuie să aveți atenție sporită la copii.
- Găsiți aici tarifele de vizitare a Peșterii Unguru Mare și orarul
Peștera cu cristale din mina Farcu
O altă lume subterană foarte interesantă și atractivă pe care o puteți vizita este Peștera cu cristale din mina Farcu, o peșteră tip geodă accesibilă și celor mici.
Se pare ca la mina Farcu se găsește singura peșteră cu cristale de calcit amenajată în Europa și a doua din lume care poate fi vizitată! Cealaltă ar fi undeva prin Africa de Sud.
Restul peșterilor cu cristale de calcit din Romania nu se pot vizita, acestea fiind închise și explorate doar de oameni de știință.
Cristalele de calcit s-au conservat din cauza temperaturii constante din peșteră. În contact cu aerul de afară, nu ar mai exista aceste cristale. Din acest motiv nu e voie să atingi cristalele din peșteră, cu atât mai puțin să le scoți afară.
Detalii despre costuri și program de vizitare a Peșterii cu Cristale din mina Farcu se găsesc aici.
Unde ne-am cazat
Am fost cazați la Dolina Village, într-un glamping, la cort. De aici am condus către toate peșterile vizitate, cea mai departe fiind Meziad (o oră și ceva de condus de la glamping).
Găsiți aici mai multe detalii despre acest loc. Alte sugestii de cazări în destinația ecoturistica Pădurea Craiului găsiți aici.
Articole utile
- Prima experiență de explorare a unei peșteri neamenajate din județul Bihor
- Cu copiii la Cascada Boiului din Pădurea Craiului
- Ce să vezi și unde să stai în Pădurea Craiului
- 5 locuri pe care să le vizitezi cu copiii în Pădurea Craiului
- Weekend în Pădurea Craiului
- Pe tărâmul peșterilor din Pădurea Craiului
- Speoturism cu copiii în Pădurea Craiului
Explorările noastre au avut loc în cadrul unui Infotrip organizat de Pădurea Craiului, destinație ecoturistică administrată de Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, cărora le mulțumim pentru invitație.
Pe Kinder Trips scriem despre:
- Călătorii cu copii
- Educație în natură
- Comunități și stiluri alternative de viață
Urmăriți-ne pe Instagram și pe Facebook, pentru a fi la curent atunci când publicăm noi articole.
Dacă vrei să ne susții, distribuie articolele noastre sau cumpără produse din micul nostru Shop anexat blogului.
Dacă vrei să rămâi în legătură cu noi și să primești articole direct în inbox, ne poți lăsa emailul mai jos:
Nu uita să te înscrii în grupul nostru privat de Facebook!
Se numește Educație în Natură și Călătorii cu Copii – aici publicăm în mod frecvent resurse despre natură și educație în aer liber.
CITEȘTE ȘI: