Atunci când ne întrebăm ce este de vizitat la nord de Constanța, mulți dintre noi ne gândim fie la stațiunea de vacanță Mamaia, fie la orașul Năvodari, locul unde copiii din generația noastră au venit măcar o dată în tabără la mare și au intrat în apă sub comanda stegulețelor.

Ei bine, a sosit timpul să aflați că la nord de Constanța se găsesc tot felul de comori unde merită să ajungeți măcar o dată.

Kinder Trips a explorat și a testat, iar vouă nu vă rămâne decât să vă hotărâți unde va doriti cel mai mult să ajungeți, după care să ne povestiți și nouă dacă v-a plăcut.

De vizitat la nord de Constanța – un mic preview, de pe drumuri dobrogene.

Din păcate, fără mașină, este destul de complicat să vizitați aceste locuri. Spre exemplu, nu există transport public care să te ducă pe plajele menționate, singura alternativă fiind…autostopul.

1. De vizitat la nord de Constanța – pensiunea agroturistică Cuibul de la Mare, din comuna Corbu

Cuibul de la Mare este proiectul de suflet al unui cuplu de tineri din Constanța: un arhitect și o artistă make up.

Este un loc minunat, cu un concept aparte, cu mâncare bună, prietenos cu copiii. Aici aveți toate șansele să vă simțiți ca acasă iar agroturismul promovat este unul de calitate. Se află la circa 25km de Constanța.

 Am scris pe larg despre Cuibul de la Mare și puteți citi mai jos ce și cum:

 CUIBUL DE LA MARE – AGROTURISM DE CALITATE ÎN ROMÂNIA

De vizitat la nord de Constanța – pensiunea agroturistică numită Cuibul de la Mare.

2. Plaja din Corbu

Se află la circa 27 de kilometri de Constanța. Face parte din rezervația Biosfera Delta Dunării. Este o plajă semi-sălbatică, întinsă pe câțiva km.

Există o porțiune care aparține de o unitate militară și care nu poate fi accesată.

Sunt montate toalete ecologice și pubele, există o cherhana unde se poate mânca și un camping.

Căi de acces spre plaja Corbu

Drumul de acces se deschide din localitatea Corbu, cum veniți dinspre Năvodari.

Se face dreapta din șoseaua principală, pe un drum îngust, de-a lungul căruia se întind lanuri de rapiță și alte culturi agricole.

De vizitat la nord de Constanța – pe drum spre plaja Corbu, nu aveam cum să ratăm o poză cu celebrele lanuri de rapiță!

În prima parte, drumul este asfaltat, mergând perpendicular pe mare, după care trebuie să cotiți spre dreapta, pe alt drum care merge în paralel cu marea și care este neasfaltat.

Din acest drumeag sunt multiple posibilități de a coborî spre plajă. Noi am ales drumul abrupt care urmează imediat după un foișor cocoțat pe deal.

Nu e cazul să vă lăsați descurajați de aspectul abrupt al pantelor, pentru că nu sunt periculoase. Toată lumea le folosește ca să ajungă la plajă.

Dacă nu doriți să coborâți la plajă pe drumul ales de noi (cel imediat după pavilion), puteți continua mersul în paralel cu plaja și verifica celelalte 2 căi de acces.

De vizitat la nord de Constanța – vedere spre plaja Corbu, din drumeagul care merge în paralel cu marea.

Nu am încercat cherhanaua din Corbu, și nici campingul. Despre camping am înțeles că nu prea ar avea umbră, iar puținele locuri cu umbră sunt mereu ocupate.

Cui se potrivește plaja Corbu

În primul rând, iubitorilor de natură și de plaje neamenajate.

Pentru cei cu rulotă, plaja din Corbu poate fi, de asemenea, o alegere perfectă.

Totodată, plaja Corbu este o bună sugestie pentru un day trip pe care îl puteți face din alte stațiuni, cu scopul de a descoperi și alte părți ale litoralului românesc.

Un sfat: în afară de cele necesare pentru plajă (loțiune, umbrare etc), să aveți apă și saci de gunoi la voi! Orice ați adus și devine gunoi trebuie neapărat strâns; nu lăsați resturi pe plajă, sub nici o formă!

Atenție! Sunt și câini ai nimănui pe plajă, însă din ce am văzut sunt pașnici și deloc puși pe harță.

De vizitat la nord de Constanța – cu Noria, pe plaja de la Corbu, în luna mai.

De vizitat la nord de Constanța – vedere de ansamblu asupra plajei din Corbu.

3. Plaja de la Vadu

Este o altă plajă sălbatică, aflată la circa 15 km de Corbu și circa 40km de Constanța. Drumul de acces spre această plajă este ceva mai dificil decât cel descris mai sus.

În principiu, orice mașină îi face față, cu condiția să nu vă abateți prea mult de la drumeagurile cele mai folosite, riscând astfel să rămâneți blocați în nisip.

Plaja de la Vadu este una dintre plajele noastre preferate din România. Sentimentul de pierdere totală în natură pe care îl poți avea aici este unic!

De vizitat la nord de Constanța – plaja Vadu, într-o zi minunată cu apă liniștită 🙂

Drumul de acces spre plaja Vadu

Ca să ajungeți la Vadu, cotiți spre dreapta din șosea principală care vine de la Constanța, pe un drumeag care vă conduce spre plajă.

Drumul se numește, parcă, Șoseaua Vadului. Nu l-am văzut marcat pe hartă. Îmi amintesc că există o plăcuță cu numele lui, pe care nu am apucat să o fotografiez.

Pe drumul spre plajă, o să întâlniți tot felul de ochiuri de apă și lacuri, pline cu lebede și diverse păsări de baltă.

Merită să vă opriți și să admirați aceste păsări! Poate aveți noroc și întâlniți și ceva suricate sau broscuțe țestoase, cum am avut noi.

De vizitat la nord de Constanța – pe drum spre plaja de la Vadu, ne jucăm cu gărgărițele.

De vizitat la nord de Constanța – pe drum spre plaja de la Vadu

De vizitat la nord de Constanța – pe drum spre plaja de la Vadu – se dă ”la pește”.

De vizitat la nord de Constanța – pe drum spre plaja de la Vadu – păsări de baltă.

Este cu atât mai uimitoare abundența vegetației, animalelor și a păsărilor, cu cât în zonă a funcționat o fabrică de prelucrare a metalelor rare (uraniu & altele) iar lacurile respective erau folosite pentru deversări.

Natura dovedește de fiecare dată o infinita capacitate de regenerare, iar acest loc este un bun exemplu în acest sens.

Iată și un filmuleț care captează câte ceva din fundalul sonor 🙂

Sunt mai multe drumuri de acces spre plajă.

Noi ne-am îndreptat spre cel care duce la Cherhanaua Bosoancă, pentru că aveam în plan să luăm masa aici. Există o plăcuță cu numele acestei cherhanale, fiți atenți după ea!

Am parcat mașina undeva pe lângă Cherhana și am mers apoi la plajă.

Am înțeles că ar mai fi și o altă cherhana pe plaja la Vadu, dar nu ne-am aventurat să explorăm, pentru că voiam să stăm locului și să ne relaxăm.

Cherhanaua Bosoancă este spațioasă și curată. Servirea a fost rapidă, deși era plin, iar mâncarea a fost foarte bună, cu porții mari și prețuri corecte. Am comandat icre, borș de pește, stavrid prăjit și hamsii cu mămăligă. Cele mai bune au fost hamsiile – proaspete, gustoase și puțin uleioase!

Atenție! Am auzit de cazuri cu mașini înțepenite în nisip, pe căi de acces mai puțin populare din Vadu.

Așadar să luați în calcul acest lucru dacă vreți să vă aventurați pe acolo și nu aveți o mașină mai solidă.

Drumurile arată cam așa – nu este cazul să vă impacientați, doar să aveți multă grijă!

Drumul pe care îl recomandăm noi unei familii cu copii este cel care duce la Cherhanaua Bosoancă și care este marcat cu un mic indicator.

Din nou, se aplică același sfat ca mai sus: să aveți multă apă la voi și saci de gunoi, pentru a strânge ceea ce nu vă mai este de folos!

Am găsit un articol care detaliază modul în care se pot explora alte drumuri din Vadu sau cum poți ajunge pe uscat la Gura Portiței. Cine are chef de aventuri, poate arunca o privire aici.

De vizitat la nord de Constanța – aglomerație mare, pe plaja de la Vadu 🙂

4. Lacul Nuntași

Este un lac pe care l-am descoperit noi întâmplător, în timp ce mergeam cu mașina de la Corbu spre Cetatea Istria.

Am observat un drumeag care se deschidea din șosea și părea să ducă la apă, l-am urmat și am ajuns numaidecât la acest lac.

Nimic extraordinar, însă am găsit un loc simplu, zen și liniștit, care ne-a plăcut foarte mult.

Pentru că Noria dormea în mașină, noi ne-am scos o păturică, ne-am așezat pe malul lacului, ne-am bucurat de lebede, de liniște, de vânticelul blând, de modul în care se unduia vegetația și de cafeaua cumpărată de la un magazin sătesc.

Este un loc perfect pentru un picnic. Veți remarca ușor drumul de acces din șoseaua principală, acesta fiind marcat cu un fel de coloane albe și înalte.

5. Cetatea Histria și lacul Sinoe

Cetatea Histria reprezintă, practic, ruinele celui mai vechi oraș atestat pe teritoriul României. Aceste ruine se află pe malul lacului Sinoe, care, la vremea construirii cetății, era un golf deschis la mare.

Cetatea Histria este amplasată la aproape 60 de kilometri de orașul Constanța.

Rămășițele cetății nu sunt spectaculoase, dar cu siguranță merită să veniți la Cetatea Istria pentru a simți energia locului și pentru a vă imagina cum trăiau oamenii aici, cu mii de ani în urmă.

Copilașii vor avea ce să exploreze. Noria s-a simțit ca la ea acasă printre ruinele și vegetația din cetate, dar și pe malul lacului Sinoe, unde se poate coborî din cetate.

De vizitat la nord de Constanța – cetatea Histria și lacul Sinoe

De vizitat la nord de Constanța – explorând cetatea Histria.

Câteva informații istorice despre Histria

Conform datelor găsite pe Wikipedia, ”Histria a fost întemeiată de coloniști greci din Milet în jurul anului 657 î.Hr. (după istoricul Eusebiu din Cezareea) sau 630 î.Hr. (după Skymnos), ca port la Marea Neagră și distrusă prin secolul al VII-lea d.Hr. de invaziile avaro-slave.”

Histria a fost prima colonie greaca din vestul Marii Negre. Cetatea a fost locuită continuu, timp de apr. 1300 de ani, iar în perioada de vârf a avut pana la 25.000 de locuitori si moneda proprie.

Se pare că numele cetății este legat de fluviul Istros – numele dat de greci Dunării.

Sunt mai multe straturi istorice în cetate, deoarece aceasta s-a aflat și sub stăpânire romană, drept pentru care, în afara templelor si altarelor grecești care au fost descoperite în cetate, s-au găsit și urme de terme romane (băi termale), basilici sau o catedrală episcopală.

De vizitat la nord de Constanța – cetatea Histria.

De vizitat la nord de Constanța – cetatea Histria.

Există și un muzeu (Muzeul de Arheologie de la Istria), pe care noi nu l-am vizitat, deoarece am ajuns târziu și era închis. În muzeu se pot vedea basoreliefuri, amfore și altare vechi de peste 2000 de ani, deci cu siguranță eu aș reveni cândva aici, pentru a le privi în tihnă.

Programul de vizitare a cetății este 08:00-20:00 pe timp de vara și 09:00-17:00 pe timp de iarna.

În afara cetății există un restaurant cu loc de joacă. Nu am servit masa aici, dar am observat că toate mesele restaurantului erau pline și că se asculta muzică grecească. Ne-a făcut cu ochiul, nu zic nu :).

Prețurile de acces în cetate: 15 lei/adulti; 7 lei/copii, studenti. Noria a avut acces gratuit.

De vizitat la nord de Constanța – lacul Sinoe – aici a fost cândva un golf la Marea Neagră.

Restaurantul de la cetatea Histria.

Sperăm că materialul nostru vă este de folos și vă inspiră!

Ne poți sprijini printr-o distribuire! 

Află despre alte destinații de vacanță în România accesând linkul de mai jos:

VACANȚĂ CU FAMILIA ÎN ROMÂNIA

Pe Kinder Trips scriem despre călătorii cu copii, natură, educație, explorare urbană, comunități și stiluri alternative de viață.

Te invităm să ne urmărești pagina de Facebook și contul de Instagram. 

Dacă vrei să primești pe email articole și resurse de la noi, ne poți lăsa emailul mai jos:

CITEȘTE ȘI: