În octombrie 2016 am mers cu copilul în Berlin și cu siguranță am vrea să repetăm experiența. Chiar dacă am stat o săptămână, ne-au rămas multe lucruri de explorat. Berlin este cu siguranță un oraș child friendly, în care poți merge cu copii de orice vârstă.
Înainte de a trece la ”decalogul” de mai jos, vreau să știți că am scris aici, pe larg, despre cum a fost experiența noastră cu fetița de 1 an și 7 luni, în Berlin.
1. Berlin poate fi botezat ”Orașul toddlerilor și al bebelușilor”. Nu știu dacă e din cauză că acum am devenit și noi părinți, observând mai bine anumite lucruri, dar pur și simplu sare în ochi faptul că străzile sunt pline de bebeluși și toddleri, purtați de părinți în cărucioare, marsupii, pe biciclete cu scaun sau cu ataș. Parcă Berlinul se află în plin baby boom. Toată lumea pare relaxată, copiii sunt scoși pe orice fel de vreme. Faptul că e plin de copii oriunde și pe orice vreme îți dă curaj, încredere și energie, simți că parcă faci parte dintr-o comunitate, simți că sunt mulți oameni care îți înțeleg statutul nu tocmai simplu de părinte.
2. E simplu să vă deplasați cu copilul în Berlin, oriunde, fără mașină. Transportul public este foarte bine pus la punct, puteți urca liniștiți cu căruțul cam peste tot. În stațiile de metrou (U-bahn) și tren (S-bahn) există lifturi; ușile tramvaielor se deschid fix la nivelul spațiului de așteptare, nu e nevoie să luați căruțul în brațe. Noi am avut bilet pe o săptămână, care acoperea toate liniile de transport. Cam 25 de euro/persoană – scump, însă a meritat.
3. Puteți închiria biciclete și vizita orașul astfel! Pista de bicicletă rămâne pista de bicicletă – ajungi lejer oriunde, fără sa îți acapareze mașinile acest spațiu. Drept pentru care vezi mulți copii transportați cu bicicleta. Un serviciu de închirieri biciclete este Fat Tire Bike Tours, cu birou în Alexander Platz.
4. O plimbare la pas e chiar o plimbare. Trotuarele sunt trotuare, largi, generoase și neîmbâcsite de mașini – puteți împinge liniștiți la căruț, fără stres si obstacole de depășit. Față de bătaia de cap pe care o presupune ieșitul cu căruciorul în București, aici e parfum. Chiar și o simplă plimbare cu căruțul pe străzi a fost o experiența extrem de plăcută pentru noi, deoarece îți da senzația de libertate, pe când în București rareori ne aventurăm mai departe de perimetrul casa-parc (cu căruțul).
5. Sunt multe parcuri și spații verzi. Nu ai sa vezi înghesuială în vreun părculeț de joacă, pentru că există o mulțime, practic fiecare mică vecinătate are acces la unul. Orașul respiră natură și spațiu verde. Oriunde ați fi, un parc nu e prea departe. Parcurile mari și vestite sunt spectaculoase (ex: Tiergarten). În afară de aceasta, sunt multe locuri de vizitat și pe lângă Berlin (păduri, lacuri etc), unde se poate ajunge ușor cu transportul public (cu trenul S-bahn).
6. În afară de parcuri și zonele mici de joacă din diverse cartiere, sunt destule playgrounduri reușite și bine gândite pentru copii! Iată aici o listă cu cele mai cunoscute playgrounduri în aer liber din Berlin. Există plaje urbane și playgrounduri cu apă, pe care copiii le vor iubi, cu siguranță.
7. Dacă aveți parte de vreme ploioasă când sunteți cu copilul în Berlin, există și playgrounduri în interior. Cele mai cunoscute sunt Muzeul Labyrinth și Muzeul Copiilor. Am scris despre ele aici. Putem adăuga pe listă și Aquarium, care fără să fie un playground propriu-zis, rămâne un spațiu de interes maxim pentru copii. La fel și Grădina Zoologică, spațiu deopotrivă interior și exterior. Aquarium și Zoo Garten se află în același loc – puteți citi mai multe despre ele aici.
8. Aveți o bună ocazie de a trage cu ochiul la modul în care sunt educați copiii aici. În cartierul în care am locuit noi și probabil oriunde altundeva, e plin de grădinițe și day-care pentru copii: de stat, private sau informale (realizate de părinți care se asociază si plătesc personal care să le îngrijească&educe copiii, în timp ce statul suportă o parte din costuri – da!). Ce voiam de fapt să zic cu punctul acesta e că pe la orele prânzului străzile sunt pline de copii scoși afară la plimbare de educatoare și echipați corespunzător în caz de vreme urâta. Iau toate bălțile la rând, adună castane, călăresc toate obiectele de joaca din parcuri.
Noria a interacționat în repetate rânduri cu astfel de grupuri de copii și a fost o experiență foarte interesantă pentru ea, un prim contact cu colectivități de copii, în afara micii colectivități din zona parcului pe care îl frecventăm acasă în București. Pentru noi a fost interesant și să schimbăm câte o vorbă cu educatoarele (unele dintre ele cu cercel în nas, funky 🙂 ).
9. Este ieftin să zbori folosind cursele Ryan Air. Noi am prins bilet de 10 euro/un drum / persoană – nu cred că există ceva mai ieftin decât atât :)).
10. În sezonul cald, Berlinul este plin de viață – străzile se umplu de terase și restaurante, în orice cartier, iar lumea stă masiv pe afară. Ca o paranteză, Berlinul este plin de viață și în sezonul rece, dar recomandarea mea este să mergeți cu copilul în Berlin primăvara, vara sau toamna devreme, pentru a vă bucura mai mult de spațiile în aer liber.
Iată și un blog cu multe articole destinate familiilor și petrecerii timpului liber în Berlin.
http://www.berlinforallthefamily.com/
Pe Kinder Trips scriem despre călătorii cu copii, metode inovatoare de educație, spații de joacă, antropologie și explorare urbană. Te invităm să ne urmărești pagina de Facebook și contul de Instagram. Dacă vrei să primești pe email articole și resurse de la noi, ne poți lăsa emailul mai jos:
Citește și:
<3