Cât de curând, Vali, Dana și copiii lor de 3 și 1,5 ani vor pleca în aventura vieții lor de familie: o călătorie pe termen nedeterminat, care are toate șansele să se transforme într-un stil alternativ de viață.

Familia își dorește să practice worldschooling-ul pentru copiii lor, termen despre care am să vă povestesc mai multe într-un viitor articol.

Pentru a transforma acest vis în realitate, Vali și Dana au vândut marea parte din bunurile familiei și urmează să își achiziționeze o rulotă. Practic, vor da startul unei vieți noi. I-am luat un mic interviu Danielei, fiind curioasă ce anume i-a determinat să ia această decizie, pe care mulți o consideră radicală. 

Povestește-mi, te rog, câte ceva despre tine și familia ta.

De câteva săptămâni încoace suntem o familie mai numeroasă, pentru că am adoptat o cățelușa, Jessie (8 ani), care urma să fie abandonată într-o pădure, pe motiv că era prea mare și că voiau o cățelușa mai mică. În rest, suntem așa: Vali – tata (37 ani), Dana – mama(37 ani), Dharana – sora cea mare (3 ani), Ilinca – bubu (1,5 ani) și Rova – suflet de pisicuță (6 ani).

Chiar și înainte de copii ne-a plăcut tot timpul să fim pe drumuri. Suntem împreună de vreo 10 ani, dar niciodată nu am fost adepții statului  între patru pereți. Atunci nu înțelegeam de ce, dar acum știm că e în firea noastră să respirăm în același timp și spațiu cu natura.

Ultimii 6 ani i-am petrecut în Polonia, inițial am plecat să facem bani și să ne facem un drum în viață, ulterior am evoluat spiritual și am aflat că drumul în viață deja există, numai că nu îl vedeam, fiind orbiți de sistem.

În iulie 2017 ne-am dat demisiile de la joburile din corporații și încetul cu încetul am început să ne dezintoxicăm și să scăpăm de toate preconcepțiile total nesănătoase sufletului.

Călătoriile noastre nu necesită planuri, tocmai în asta constă frumusețea și simplitatea lor. În plus, ești surprins de fiecare dată de direcția luată. Așa privesc de fapt copiii, că de la ei am învățat: când le spunem că mergem la Gura Humorului, ei nu prea știu unde vine asta, dar când ajung acolo, îi vezi ce surprinși sunt și câtă bucurie pură emană.

Pe unde ați călătorit până acum cu familia?

Suntem oamenii temperaturilor mai calde: am fost în Cipru, Italia, Germania, Anglia, Cehia, Ungaria iar cea care ne-a pus capac a fost Portugalia, în mai 2017. Portugalia are o energie aparte pentru noi. Ne-a dat un impuls puternic că trebuie să schimbăm ceva, că trebuie să trăim simplu, în mijlocul naturii.

În Polonia, la Zakopane, în 2014, la 1395m, însărcinată cu bebe 1 (nu știam!).

Ce ați învățat voi din călătorii?

Călătoriile au contribuit mult la dezvoltarea noastră. Am redescoperit copiii din noi și ne-am dezvoltat o dată cu copiii noștri. Ei au simțurile mult mai dezvoltate, fiind în contact permanent cu energiile copacilor, animalelor etc. Preluăm din vibrațiile lor și învățăm să simțim și să vedem cu adevărat.

Principala lecție este că am învățat să fim împreună și să fim mai aproape de copii. Iar asta este tot ceea ce își doresc ei: iubire necondiționată și prezența noastră în viață lor, nu să ne vadă doar 2 ore pe zi sau poate deloc, după programul de la serviciu.

Apoi am mai învățat să ne reunim cu natura, ceea ce reprezintă o hrănire mult mai spirituală decât cea cu care suntem noi obișnuiți.

Ce v-a determinat să luați hotărârea de a vă vinde marea parte din bunuri și a începe un nou stil de viață? Ce v-a inspirat?

Venirea copiilor în viață noastră a jucat un rol masiv în schimbarea stilului de viață. Nu știam cum să procedăm astfel încât să fim cu ei tot timpul, să nu mai fim dependenți de job. Abia atunci a început lupta cu noi înșine: de unde începem, ce și cum să facem?

Am căutat pe internet, ne ziceam că e imposibil să nu existe familii care să fi trecut prin aceleași zbuciumări și așa am găsit o familie românească (‘’I AM FAMILY’’) și una americană (‘’The Bucket List Family’’).

Am văzut că se poate. Iar acum vrem să avem timp din nou. Vrem să le arătăm copiilor noștri unde au aterizat, cum arată și cât e de frumos Pământul. Vrem să trăim simplu și în comuniune cu natura, în mijlocul ei.

Nu mai vrem să fim blocați energetic de o construcție numită casă – adeseori singura realizare în viață pentru majoritatea oamenilor. Viața înseamnă mult mai mult decât o casă sau o mașină.

Portugalia. Toată plaja e a noastră, cu un nisip de vis!

Toată familia :).

Cum plănuiți să vă susțineți financiar?

Lucrăm câte ceva în online,  în domeniul logisticii pentru transporturi și al uleiurilor esențiale Bewit. Suntem imaginea acestor uleiuri în România, prin exemplul nostru, așa cum le folosim noi. Nu batem la uși și nu forțăm pe cineva să le cumpere, prin publicitate agresivă. Aici puteți citi mai multe despre aceste uleiuri.

Pe unde urmează să vă plimbați și să locuiți?

Acum suntem la faza de alegere a mașinii în care să locuim și să călătorim. Avem de ales între campervan (dubă modificată) și motorhome (autorulota). Exclus rulotă. Apoi vrem să ajungem rapid undeva la cald și mai departe vedem. Fără planuri 🙂

Cum au primit copiii această veste? Dar alți membrii ai familiei?

Copiii abia așteaptă să iasă din casă. Pentru ei, dar și pentru noi, casa este că o zonă delimitată și limitată în același timp. Părinții sunt ok, la început li s-a părut așa o joacă că plecăm și venim, dar cred că asta i-a ajutat să se pregătească pentru ceea ce urmează.

Recomandări și sfaturi pentru cei care vor să călătorească pe termen lung și să adopte un stil alternativ de viață.

Totul e posibil, important e să vrei și să ieși din zona de comfort. Chiar și imposibilul merită încercat. Aruncați o privire în jur și o să vedeți că se poate. Dacă noi am putut, cu doi copii mici, un cățel și o pisica, de ce să nu puteți și voi?

Cipru 2017.

Ungaria, Samsara Festival 2016, cu bebe 2 în burtică.

Puteți urmări această familie călătoare  pe pagina lor de Facebook, pe Instagram și pe blogul lor (aflat în construcție). Eu cel puțin îi voi urmări cu mare interes și o să vreau să văd cu evoluează acest stil alternativ de viață pe care îl vor adopta cât de curând!

Puteți citi alte interviuri cu părinți călători aici și aici.

Pe Kinder Trips scriem despre călătorii cu copii, metode inovatoare de educație, spații de joacă, antropologie și explorare urbană Te invităm să ne urmărești pagina de Facebook și contul de Instagram. Dacă vrei să primești pe email articole și resurse de la noi, ne poți lăsa emailul mai jos:

Citește și: