Iubesc șederile lungi în natură, dar în același timp sunt pasionată de orașe, observație și antropologie urbană, încă din facultate. O plimbare în București este întotdeauna binevenită.

Ei bine, am observat că pasiunea aceasta se transmite la micuța Noria, chiar și fără să îmi propun. Îi place să se preumble pe străzi și să observe detalii, adeseori refuză să ne dea mâna și explorează pe cont propriu. Desigur, suntem cu ochii în 4 și preferăm să o ținem de mână cât de mult putem.

Mereu se dă o luptă destul de puternică între dorința de a o proteja cu orice preț și cea de a-i permite să exploreze după pofta inimii. Din fericire, ne echilibrăm destul de bine, noi părinții: tendința mea către protecție este compensată de lejeritatea tatălui, și invers.

La plimbare prin București, în Centrul Vechi

Într-o după-masă de martie, în plină explozie de primăvară, am explorat propriul oraș, Bucuresti – întotdeauna o sursă inepuizabilă de plimbări și aventuri.

Am plecat ca niște adevărați călători prin centru, fiecare cu propriul rucsăcel în spate. Prima oprire a fost la anticariatul de pe strada Doamnei, unde i-am explicat Noriei (2 ani) ce este aceea o librărie și i-am cumpărat câte ceva: cărticele, un avion din carton cu schița de asamblare, un tub cu baloane din săpun, o broasca țestoasa si cateva rățuște pentru baie. Un magazin cu prețuri foarte mici, din care e imposibil să pleci cu mâna goală.

Am continuat plimbarea pe străduțele din centrul vechi, unde Noria a descoperit bucuroasă statuile de pe unele clădiri, fără să i le arătăm noi. Dimpotrivă, ni le arăta ea: ”ute tatuia”.

La pas prin oraș – copiii învață orașul!

Copiii învață orașul. La plimbare prin București.

Am vizitat apoi curtea bisericii Stavropoleos, după care am mers să mâncam clătite si pizza, undeva pe Lipscani.

Clătite, baloane de săpun, petale de flori și expoziții

În timp ce așteptam clătitele, am intrat în gangul de la ArCub unde am făcut baloane de săpun iar apoi am vizitat rapid o expoziție de fotografie, unde Noria interacționa cam tare cu exponatele, în sensul că le zguduia, așa că am plecat.

În altă încăpere de la ArCub urma sa înceapă un recital de poezie (fiind Ziua Internațională a Poeziei), iar una dintre organizatoare împrăștia petale pe jos, care să conducă până la intrarea unde avea loc evenimentul.

Bineînțeles ca Noria a participat imediat la activitatea aceasta și nu s-ar mai fi desprins de acolo, până când i-am sugerat că în petale dorm niște zâne care au nevoie de liniște, „ca să facă nani”.

În orice caz, la ArCub (str. Lipscani 84-90) au loc mai mereu evenimente culturale și expoziții, multe cu acces gratuit. Chiar dacă nu sunt destinate copiilor, puteți oricum să aruncați un ochi împreună cu ei și să le explicați ce se întâmplă acolo. Se vor familiariza cu astfel de contexte și ceva ceva tot vor internaliza ei :).

La Arcub

Orașul – o sală de clasă în aer liber!

În fine, ne-am întors la clătite, am mai mers într-un magazin să-i cumpăram Noriei o pereche de blugi, în timp ce ea se pitea de noi printre rafturile cu haine, pâna când chiar am pierdut-o pentru 30 de secunde. Ups!

Cam așa a arătat, pe scurt, ziua noastră de primăvară bucureșteană. Nu am făcut nimic special, dar pot spune că Noria a avut parte de multe experiențe de învățare, în spații publice urbane, care sunt mereu acolo, la îndemână. Așadar, să învățăm să ne folosim orașul mai bine!

Dacă vi se face poftă de spații verzi aflate în apropierea Centrului Vechi, există parcul din Piața Unirii care arată foarte bine primăvara!

Parcul din Piața Unirii, București.

Articolul face parte din campania ”Descoperă Bucureștiul cu Kinder Trips”, un  proiect inițiat de blogul nostru, care încurajează o altfel de explorare a Bucureștiului și a spațiilor urbane de către familiile cu copii. 

Pe Kinder Trips scriem despre:

  • Călătorii cu copii
  • Educație alternativă
  • Natură și explorare în aer liber
  • Comunități și stiluri  de viață.

Dacă vrei să primești pe email articole și resurse de la noi, ne poți lăsa emailul mai jos:

CITEȘTE ȘI: