Dacă te întrebi cum o fi oare să călătorești cu toddlerul în jurul lumii, ei bine, află că o familie din Cluj trăiește această experiență și povestește despre ea pe blogul The Happy Kid.

Alina Ceclan a plecat alături de soț și copil într-o călătorie în jurul lumii, începută în iunie 2018. Până acum au vizitat câteva insule din Caraibe și o parte din America de Sud. Spre sfârșitul anului vor zbura spre Asia de Sud-Est, pentru a petrece și acolo câteva luni.

În interviul de mai jos Alina povestește despre familia ei, despre cum au reușit să economisească pentru călătorie și despre întâmplările de pe drum.

Interviul face parte din campania noastră lansată acum mai bine de un an. Click mai jos ?.

? INTERVIURI CU FAMILII CĂLĂTOARE ?

Campania constă într-o serie de interviuri inedite cu părinți călători.

Spune-mi, te rog, câteva cuvinte despre tine!

Sunt în primul rând o visătoare și o perfecționistă înnascută. Am o fire conservatoare și sunt în general reticentă în a-mi asuma riscuri, caracteristici care se contrazic puțin cu pasiunea mea pentru călătorii și dorința de a explora lumea.

În prezent, călătoresc alături de soțul meu Andrei și fiul nostru Eric, într-un an sabatic. Am început această aventură pentru a petrece cât mai mult timp în familie, acum, cât Eric este mic și este doar “al nostru”, cât încă nu este legat de școală, prieteni etc.

Înainte să apară Eric în viața noastră, am fost foarte carieristă. Am lucrat într-o multinațională și aveam un drum bine conturat, o poveste ce poate fi considerată de succes după criteriile societății moderne.

Însă primii doi ani alături de Eric m-au învățat că acest succes vine cu un preț foarte mare: timpul petrecut alături de familie. Astfel am decis, împreună cu Andrei, să luăm o pauză de la tot ceea ce am facut până acum.

Mai este timp și în viitor pentru carieră sau bani, însa copilaria fiului nostru este doar acum și trece extrem de repede.

Cu toddlerul în jurul lumii- Bonaire

Cu toddlerul în jurul lumii – Amfiteatrul Transilvania.

Cum au fost primele călătorii cu copilul?

Noi am fost dintotdeauna pasionați de călătorii, asa că am mers cu Eric în jurul Clujului înca de la câteva săptămâni, iar aniversarea a 2 luni am sărbătorit-o cu primul weekend petrecut la un hotel.

Prima vacanță împreună a fost imediat dupa ce a împlinit 6 luni. Am facut atunci un road-trip de 3 săptămâni în Italia, doar noi trei.

Am mers din nord, de la Lago di Garda, pâna în sud, pe Coasta Amalfi, iar pe parcurs am vizitat Rimini, Cinque Terre și zona rurală a Toscanei.

Cu toddlerul în jurul lumii – Toscana

A fost o vacanță minunată, de fapt cred că atunci s-a născut dorința noastră de a călători alături de Eric, de a petrece cât mai mult timp împreună în acest fel. Trebuie să recunosc, au fost și momente dificile, nopți nedormite sau drumuri cu mașina întrerupte de crize de plâns.Însa aș face înca o dată cel puțin același lucru, dacă ar fi aleg iar. Plus că acum mi se pare mult mai ușor să călătorești cu un copil de câteva luni decât cu un toddler :).

Cu toddlerul în jurul lumii – Amsterdam.

Cu toddlerul în jurul lumii – unde v-a plăcut cel mai mult din locurile vizitate?

Favorita noastră rămâne Italia, unde am fost de multe ori și nu avem nimic de obiectat. Natură, orașe, istorie, mâncare, oameni, totul este exact pe gustul nostru. Din punctul meu de vedere e destinația ideală pentru vacanțe.

Columbia

Din excursia noastră prezentă, cel mai mult ne-a impresionat Columbia. E unul din puținele locuri unde aș vrea să mă întorc, sper să mai am ocazia! E o țară fascinantă, cu zone naturale incredibile, de o mare diversitate, și e încă autentică, neafectată de turismul de masă.

Am vizitat atât orașe istorice, cât și mari metropole moderne, ne-am plimbat prin plantații de cafea și rezervații naturale, am stat în cabane montane sau în mici sate pitorești. Ne-am deplasat atât cu mașină închiriată, cât și cu transport public, iar oamenii au fost întotdeauna dispuși să ne ajute văzând că avem un copil cu noi.

Cu toddlerul în jurul lumii – Cartagena, Columbia

Columbienii sunt extrem de binevoitori și ospitalieri; de multe ori ei se simt jigniti (pe buna dreptate) de faptul că țara lor e cunoscută în lume pentru problemele cu drogurile, chiar dacă au trecut 20 de ani de la acele vremuri.

Vizitând Columbia, mi-am dat seama că noi, europenii, suntem extrem superficiali și renunțăm greu la stereotipuri vechi. Când planificam excursia, am fost avertizați în repetate rânduri cu privire la siguranța acolo, însă fără un motiv concret sau pe baza a tot felul de articole negative de pe siteuri obscure.

Însă nu am avut absolut nici un moment în care să mă simt incomfortabil și am avut experiențe minunate după ce am petrecut aproape o lună în Columbia.

Cu toddlerul în jurul lumii – fermă de cafea în Columbia

Cum ați adunat bugetul pentru ”anul sabatic„?

Am lucrat amândoi foarte mult în ultimii ani, am avut niște economii și norocul unor conjuncturi favorabile. În plus, avem un mic venit pasiv din țară, care ne ajută mult în această perioadă.

E foarte important însă cum te organizezi atunci când călătorești. Nu poți călători pe termen lung decât dacă ești foarte calculat și conștiincios. Avem un buget lunar destul de strict, de la care ne abatem doar pentru zborurile intercontinentale, când e cazul.

Cu toddlerul în jurul lumii – Vinales, Cuba

Dacă până anul trecut ne petreceam vacanțele în boutique hoteluri de nivel mediu-superior, acum ne-am obișnuit să stăm în apartamente sau guest-houses. Gătim când avem ocazia, din păcate nu la fel de des pe cât ne-ar plăcea, alegem variante de transport economice, avem bagaje puține.

Am început încet și câteva colaborări pe blog. Deocamdată sunt destul de mici, însă blogul e la început. După dezvoltarea de până acum, sunt convinsă că ne va ajuta mult mai mult în perioada următoare.

Cu toddlerul în jurul lumii – Machu Pichu, Peru.

Cum plănuiți să vă susțineți de acum încolo?

Plănuim să mai călătorim o vreme, dupa care vom definitiva exact ce vom face și unde. Avem niște idei, însă nu pot detalia până nu luam o decizie fermă.

Am învățat că această “pauza” este foarte potrivită și pentru brainstorming. Când eram acasa aveam timp foarte rar să ne gandim și să povestim despre viitor, fiind prea prinși în rutina zilnică. Acum avem diverse idei despre ce să facem sau cum să ne organizăm mai bine, ne mai trebuie doar ceva timp pentru a le șlefui.

Cert e că încercăm și pe viitor sa avem un program mai flexibil, pentru a putea fi cat mai mult alături de Eric și în anii următori.

Cu toddlerul în jurul lumii – pe mare, spre Curacao 🙂

Care sunt cele mai mari provocări apărute într-o călătorie pe termen lung, cu copilul?

Când călătorești cu un copil mic, cel mai dificil e că nu ai niciodată o pauză. Nu e o vacanță în care să stai liniștit la cina, să bei un cocktail sau să te relaxezi câteva ore la plajă.

Cel puțin unul dintre noi îl supravegheaza pe Eric sau se joacă împreună cu el. E un copil foarte înțelegător pentru vârsta lui, dar e curios și nerăbdător.

Cu toddlerul în jurul lumii – Atacama Salt Flat.

Doar cât timp doarme la prânz sau seara apucăm sa ne relaxam cu adevărat, să organizam restul călătoriei, eu scriu pentru blog etc. Uneori abia reușim să le facem pe toate și râdem când ne întreabă prietenii ce facem să nu ne plictism toata ziua.

Din fericire nu avem nici un fel de probleme de adaptare cu el. Poate dormi în fiecare noapte în alt hotel, nu e deloc pretențios la mâncare și are nevoie de puține lucruri. În general, pentru el e suficient atât timp cât suntem toți trei. De multe ori ne-a fost nouă mai greu sa ne adaptăm decât lui!

Cu toddlerul în jurul lumii – pe bicicletă, prin Lima.

Care sunt părțile frumoase ale unei călătorii pe termen lung, cu copilul?

Oare de unde să încep?!? 🙂 Până nu petreci un timp mai îndelungat cu copilul, fără alte obligații, nu realizezi cât de importantă e aceasta perioadă și cât de mult îi influențează dezvoltarea.

Mă uimește când își amintește lucruri făcute cu 1-2 luni în urmă, când îl aud că prinde cuvinte în engleză sau spaniolă sau când îl vad cât e de încrezător și dezinvolt în prezența unor străini.

Cu toddlerul în jurul lumii – la Piedra del Penol.

E fascinant să vezi un pui de om care încă nu are un metru cum își pune ursulețul și geaca în tăvile pentru control la aeroport și trece, neapărat singur, prin porțile de verificare.

Călătorind cu copilul avem și noi un ritm mai lejer, mai temperat, cu mai multă răbdare de a observa ce e în jurul nostru.

Iar prin ochii lui parcă ne bucurăm încă o dată de lucruri pe care le-am mai văzut sau le-am mai trăit. Când se trezește din somn și întreabă “mami, mergem și noi azi pe undeva?” îmi dau seama că am luat-o pe drumul cel bun!

Cu toddlerul în jurul lumii – Cocora Valley.

Care sunt obiectele care nu vă lipsesc din bagaj, atunci când plecați la drum cu copiii?

Când Eric era ceva mai mic, aveam în bagaj o întreagă listă de lucruri pentru el. Acum lista s-a redus simțitor, și din considerente de spațiu: călătorim doar cu o geantă de 23 kg plus bagajele de mână. Aș putea spune că singurul accesoriu strict pentru copii e reductorul pentru WC, la care nu am reușit încă să renunțăm :).

Bineînțeles, avem și o trusă de urgență cu medicamente pentru copii, câteva jucării și cărți.

Cu toddlerul în jurul lumii – în Marea Caraibelor

Din bagajul de mână nu ne lipsesc niciodată șervețele uscate & umede, dezinfectant pentru mâini (cu ingrediente naturale), un schimb de haine pentru Eric sau o bluză mai grosuță, dupa caz, hârtie și pix pentru desenat și o jucărie sau un set de cartonașe pentru copii.

Am învățat să avem la noi și o gustare cât de cât sănătoasă (biscuiți fără zahăr, fructe uscate etc.), după ce am vizitat numeroase locuri unde nu găsești de cumpărat așa ceva!

Cu toddlerul în jurul lumii – Maras.

Cu toddlerul în jurul lumii – cum vă organizați la capitolul sănătate și prevenție în călătorii?

Înainte să plecam de acasa i-am făcut lui Eric toate vaccinurile indicate de medic pentru grupa lui de vârstă. Studiem întotdeauna recomandările pentru zonele pe care urmează să le vizităm.

Spre exemplu, am evitat să mergem în regiunile de junglă din Columbia sau Peru datorită riscului de malarie sau febră galbenă, Eric fiind mult prea mic pentru a fi imunizat.

Avem în bagaj o mică trusă medicală cu remedii în caz de “urgență”, întocmită tot pe baza recomandărilor medicului lui Eric. Ne-am facut și o asigurare la TrueTraveler, în cazul în care se întâmplă ceva rău, sperăm să nu avem nevoie de ea.

S-a întamplat extrem de rar ca Eric să bea apă de la robinet, și doar în zone unde am stat mai mult și ni s-a confirmat expres că apa e bună (de exemplu în Bonaire apa de la robinet are puritate foarte ridicată, fiind obținută prin desalinizare).

Cu toddlerul în jurul lumii -Bonaire.

Câteva recomandări și sfaturi pentru cei care doresc să călătorească împreună cu copiii

Copii sunt mult mai puternici și mai adaptabili decât credem noi. E mare păcat să îi privăm de bucuria de a călători împreună cu părinții pe motiv că “sunt prea mici”, “oricum nu țin minte”, “e obositor și riscant” etc.

Pentru noi, părinții, vacanțele petrecute alături de copii vor fi, în câțiva ani, cele mai prețioase amintiri. Iar pentru copii, timpul petrecut alături de părinți, fără nici un fel de alte obligații, e cel mai bun start în viața.

Cu toddlerul în jurul lumii – cu barca în Sporades

Care sunt planurile de viitor?

Ideea de a călători pe termen lung am avut-o și în trecut, însă nu am avut niciodată curajul sau motivația de a o pune în aplicare. Eric ne-a făcut să privim altfel viața și să ne regândim prioritățile.

Cum spuneam și mai devreme, nu mi-a plăcut deloc că fiul nostru de un an petrecea mai mult timp cu o bonă decât cu noi doi, în total. Oricât de multă dragoste ar primi de la altcineva, nu cred că această situație e “sănătoasă” pentru dezvoltarea lui.

Am suferit foarte mult că nu apucam să stau cu el nici măcar 5 minute dimineața sau că îl duceam seara la culcare înainte sa ajungă Andrei acasa. Nu există bani care să poată răscumpăra acest timp!

Asta ne-a făcut să decidem să luăm o pauza de la ceea ce făceam. Vrem să ne bucurăm împreună de copilaria lui Eric și cred că acesta e cel mai bun start în viață pe care i-l putem oferi.

Cu toddlerul în jurul lumii – Tenerife

Pe Alina, în afară de blog, o puteți găsi și pe Facebook și Instagram.

Pe Kinder Trips scriem despre călătorii cu copii, educație, explorare urbană, comunități și stiluri alternative de viață.

Urmărește-ne pagina de Facebook și contul de Instagram. 

Te invităm să te înscrii mai jos, dacă vrei să primești pe email:

  • articole de la noi
  • recomandări pe care nu le publicăm pe blog
  • coduri de discount la cazări
  • materiale educaționale printabile
  • resurse utile călătorilor

CITEȘTE ȘI: