Înainte de a pleca cu Noria în Asia de Sud-Est, ne-am documentat destul de mult despre cum este să mergi cu copiii în Thailanda.

În decizia de a pleca ne-a ajutat faptul că noi mai explorasem câteva țări prin Asia, în urmă cu câțiva ani. Așadar, am reușit să ne luăm inima în dinți și să plecăm la drum foarte lung cu copilul mic (1a 11l).

De aici poți achiziționa ghidul digital de călătorie ”Cu copiii în Thailanda”.

După o documentare intensă în care am căutat locul perfect pentru noi, am ales Khanom, o mică localitate aflată la malul oceanului, în Golful Thailandei.

Inițial am vrut să mergem în Koh Lanta, o insulă despre care înțelesesem că ar fi potrivită pentru familii, dar am ales în cele din urmă Khanom, un loc de care auzisem doar cu puține zile înainte de plecare.

Cu copiii în Thailanda – orășelul de coastă Khanom ne-a îndeplinit toate așteptările

Nu am regretat decizia, pentru că am găsit în Khanom fix ce aveam nevoie și ce ne doream:

  • un loc liniștit
  • un oraș frecventat de puțini turiști
  • șosele cu trafic redus
  • plaje aerisite și apă curată
  • mâncare și cazare la prețuri mai mici decât în localitățile ultracunoscute și turistice.

Era februarie 2017, când ne-am îmbarcat în aventura asiatică împreună cu fetița noastră Noria, care la vremea aceea avea 1 an și 11 luni.

Am călătorit timp de 1 lună în Malaezia, Thailanda și Indonezia.

Despre Malaezia am scris câte ceva aici:

5 SPAȚII VERZI PE CARE SĂ LE VIZITĂM ÎN KUALA LUMPUR

CEVA SPECIAL DE VĂZUT ÎN KUALA LUMPUR: JUNGLA URBANĂ BUKIT GASING

Despre Bali și Nusa Lembongan (Indonezia) nu ne-am mobilizat să scriem, dar găsiți la noi pe Instagram un album cu Stories din aceste locuri – aici.

Cu copiii în Thailanda – gustul plajei, deprins de la o fragedă vârstă 🙂

Unde se află Khanom

Orășelul Khanom este locuit de aproximativ 30 000 de oameni și se află în provincia Nakhon Si Thammarat, în sudul Thailandei. Este mărginit la vest de provincia Surat Thani iar la nord-est de Golful Thailandei.

Pentru că ne-am schimbat planul în ultimul moment, noi am ajuns aici cu un taxi din Krabi, aflat la o distanță de apr. 160 km. În Krabi zburasem din Kuala Lumpur, urmând apoi să călătorim în insula Koh Lanta.

Krabi este acel oraș din Thailanda pe care toată lumea îl cunoaște și unde mulți călători ajung măcar o dată, chiar dacă doar în trecere spre alte destinații.

Maestră a răzgânditului pe ultima sută de metri, am decis că nu mai vreau să merg într-un loc turistic. Nici măcar unul moderat, cum este insula Koh Lanta.

În 2013, când am vizitat pentru prima oară Thailanda, am mers numai în locuri populare și am regretat destul de tare aceste alegeri din cauza aglomerației și a senzației că ne aflăm într-o rezervație turistică.

Am optat pentru Khanom, o destinație mai degrabă anonimă, pe care o cunoșteam din poveștile lui Brad Florescu, citite pe tedoo.ro.

Dacă ne-am fi hotărât din prima să venim în Khanom, am fi zburat din Kuala Lumpur, prima noastră destinație, în Surat Thani (nu în Krabi), aflat la apr. 60 km de Khanom.

Ce să-i faci cu răzgânditul acesta, dă-i și negociază taxiuri. Eram cu copilul mic după noi și nu voiam să ne complicăm cu microbuzul la drum destul de lung.

Preț taxi Krabi – Khanom (negociat) – 2800 baht, pentru apr. 160 de km (33o Ron)

Cu copiii în Thailanda – în preumblările noastre am mers și cu un astfel de mijloc de transport, în care am încărcat căruțul cu tot cu copil :))). Aici suntem în orașul Surat Thani, în drum spre aeroport și spre Indonezia.

Pe scurt despre Khanom

Khanom se află practic la începuturile turismului și abia începe să fie descoperit. Majoritatea turiștilor care vin aici sunt thailandezi, o chestie care ne-a plăcut foarte mult pentru că, în sfârșit, am putut interacționa și noi cu locuitorii acestei țări și nu ne-am mai simțit ca într-o rezervație turistică.

Din interacțiunile lui Silviu cu localnicele :). Aici fusese invitat la o supă thailandeză de către aceste 2 doamne cumsecade, la ele acasă

Cu toate acestea, Khanom nu e foarte departe de insulele supraaglomerate Koh Samui și Koh Phanghan, așa că sunt toate șansele ca implozia (probabilă) de acolo să se metamorfozeze cumva aici, în timp.

În Khanom există o infrastructură medie:

  • destule posibilități de cazare;
  • câteva bungalouri pe plajă;
  • câteva beach bars;
  • câteva restaurante;
  • un supermarket 7/11

Infrastructura aceasta nu abundă, asa cum se întâmpla în locurile turistice ale Thailandei, unde plajele sunt sufocate iar resorturile lipite cu disperare unele de altele, într-o “osmoză tropicală” fulminanta.

Însă am observat că se tot construiește și e posibil să apară un boom turistic în doar câțiva ani, deci cu atât mai mult ne bucurăm că am prins locul în perioada lui bună și calmă.

Cu copiii în Thailanda – plaja Nadan din Khanom

Cu copiii în Thailanda – plimbarea de seara în Khanom

Unde ne-am cazat

Am locuit într-un bungalou aflat direct pe plajă, sub palmieri și cocotieri, ceea ce înseamnă că am avut mereu marea în ochi, urechi și suflet.

Bungaloul nu era foarte spațios, dar avea o terasă drăguță și vedere la mare. În general, starea bungalourilor era una bună, însă existau și diverse aspecte care necesitau îmbunătățiri (ex: robinete, clanțe, frigidere etc).

Nici despre curățenie nu pot spune că era impecabilă, cel puțin faianța din baie ar fi avut nevoie de ceva împrospătare. În schimb, se făcea curățenie în cameră cam la 2 zile.

Dar cum nu suntem așa de pretențioși, nu ne-au deranjat imperfecțiunile bungaloului și ne-am bucurat la maxim de restul avantajelor, în special de locuirea la malul mării.

Cu copiii în Thailanda – bungaloul în care am locuit.

Avantajele unei cazări la malul mării

Resortul era plin de vegetație care se întindea până pe malul mării, așa că am avut umbră toata ziua și am putut rămâne cât am dorit pe plajă.

Am scăpat și de trambalatul zilnic la plajă, cu atâtea bagaje care se adună atunci când ești cu copilul, dar și de timpul necesar pentru alcătuirea lor (acele minim 20 de minute extrem de enervante, înainte de orice plecare).

Mergeam pe plajă doar cu prosopul și 2-3 jucărioare pentru Noria. Dacă aveam nevoie de ceva, într-o secundă eram înapoi în bungalou.

Cu copiii în Thailanda – acesta era ”lounge-ul” nostru

Recomand oricărei familii să încerce măcar o dată să locuiască în vacanță la malul mării. Acest lucru mărește considerabil timpul de relaxare și face lucrurile mult mai ușoare!

Unul dintre motivele pentru care am venit în Khanom, în afara faptului că nu mai doream să călătorim în locuri turistice, a fost bugetul destul de redus pe care l-am avut la dispoziție și care nu ne-ar fi permis să ne luăm cazare direct pe plajă, în locurile populare.

În Khanom ne-am putut caza direct pe plajă, prețul bungaloului fiind de 22 euro / noapte. Baan Chayla este numele resortului în care am stat (îl găsiți și pe Booking).

Resortul aparține unei doamne thailandeze, așadar ne-am bucurat pentru că am avut ocazia să susținem afacerea unei localnice, nu una deținută de  străini, așa cum se întâmplă adeseori în Thailanda.

Tips and tricks: dacă vă hotărâți să stați aici, rezervați primul bungalou, cel cu ieșire imediată la apă.

Aceștia sunt prietenii thailandezi pe care ni i-am făcut în complexul de bungalouri și care ne-au invitat la masă cu ei. Am comunicat cu ajutorul Google translate 🙂

De ce considerăm că a fost alegerea perfectă pentru noi

Inițial, când am ajuns în Khanom, ni s-a părut cam pustiu și cam dezolant. Ne gândeam că poate ar fi fost mai bine să ne fi ținut de planul inițial, adică să mergem în Marea Andaman, pe insula Koh Lanta, acolo unde apele sunt azurii și nu obișnuite, ca în Golful Thailandei.

Foarte rapid am realizat că doar ni s-a părut. Ne-am dat seama că am făcut alegerea cea mai buna și cea mai ieftină pentru noi.

Am nimerit într-o zi când ploua, bătea vântul și marea era agitată, o primire nu prea plăcută. A doua zi a ieșit soarele iar marea și-a schimbat complet energia, iar atmosfera locului a căpătat farmec.

Nu știu cum se face că am mai pățit faza asta și când am mers prima dată în camping Lacara, în Grecia. Și acolo am găsit o mare agitată și neprimitoare, care ne-a făcut imediat să vrem să plecăm altundeva. A doua zi totul s-a liniștit și s-a schimbat, de parcă locul ne pusese la încercare.

Ce am mâncat

În principiu mâncare thailandeză, la prețuri thailandeze. Am descoperit o mică gheretă-restaurant, unde erau mese dar puteai lua mâncare și la pachet. Aici gătea o doamnă tot felul de chestii delicioase: supe, orez sau tăiței cu legume, fructe de mare și carne, salate, pește etc.

Cel mai des am mâncat în acest loc: ori veneam toți 3 cu scuterul, ori venea doar Silviu și lua mâncarea la pachet, apoi o mâncam ori pe terasa bungaloului, ori în ”lounge-ul” nostru de pe plajă, pe care vi l-am arătat mai sus.

La 2 minute de mers pe jos, pe plajă, am găsit un restaurant care servea și feluri occidentale, de care ni se făcea poftă din când în când.

Mai erau, desigur, și alte locuri cu mâncare bună, dar cele de mai sus au fost prin preajma noastră și ne-au picat mănușă.

Aaa, ne-am mai luat des și înghețată de cocos, de la o gheretă mobilă care venea regulat pe plajă 🙂

Din supermarketul 7/11 și de la piața din oraș ne mai luam fructe, cereale, lapte, dulciuri, bere, diverse gustări. Am mai luat de câteva ori pește proaspăt și fructe de mare (foarte ieftine), pe care le-am preparat pe grătarul de la resort.

Noria s-a adaptat bine, nu am avut probleme. A mâncat multe fructe (în special mango), supe cu tăiței, paste, pizza, orez, pește, fructe de mare, lapte cu cereale și a băut sucuri de fructe sau apă din nucă de cocos.

**Prețul unei porții consistente de mâncare thailandeză: între 50-120 baht (apr. 7-14 ron)
**Prețul mâncărurilor occidentale este mai mare (cam ca la noi)

În ultima seara petrecută în Khanom, proprietarea resortului în care am stat ne-a invitat la masă! O femeie de toată isprava! Ne-am simțit minunat, chiar dacă nu puteam comunica prea mult, din cauza barierei de limbă.

Unul din felurile noastre preferate: un pește gătit într-un mod crocant, cu salată de mango! Delicios!

Un fel special de mâncare pe care l-am încercat

Într-o seară am încercat felul local Mu Kratha, o combinație de grătar și „hot pot”. Se servește într-un vas aflat pe cărbuni, care are grătar. Vasul are și un spațiu în care fierb apa și diverse alte ingrediente (tăiței, pește, ciuperci, legume etc).

Am scris detaliat despre Mu Kratha aici, în cazul în care vă bate gândul să încercați:

MU KRATHA – UN FEL ASIATIC APARTE

Mu Kratha – un fel de mâncare răspândit în Asia de Sud-Est

Cum ne-am deplasat

La capitolul transport trebuie menționat un lucru important: plajele din Khanom se află la distanță de câțiva kilometri de centrul orașului sau de alte puncte de interes (restaurante, obiective de vizitat etc).

Nu prea există taxiuri locale, cea mai bună variantă este să închiriați un scuter. Altfel, rămâneți cam blocați. Noi ne-am luat inima în dinți și am făcut-o.

Scuterul a venit la pachet cu căști, inclusiv una mică pentru Noria. Am pus fetița la mijloc între noi și am explorat zona, pentru că altfel nu prea aveam încotro.

Noria s-a adaptat bine pe scuter. Nu a comentat prea mult, dar și noi am avut grijă să nu mergem pe distanțe prea mari. Un mare avantaj l-a constituit faptul că traficul de pe șoselele din Khanom și din împrejurimi este unul redus. Acest lucru ne-a dat curaj în decizia de a folosi scuterul împreună cu Noria.

**Preț de închiriere scuter: 200baht/zi (apr. 25 Ron)

Cu copiii în Thailanda – ne-am deplasat cu scuterul și le-am ascuns bunicilor acest lucru, până la întoarcerea acasă, ca să nu se sperie 😀

Iată-ne și pe noi, în acțiune 🙂

Cum sunt plajele din Khanom

Există mai multe plaje răspândite de-a lungul orășelului Khanom, care la rândul său este tare răsfirat, cu distanțe mari între case. Bungaloul nostru era localizat pe plaja Nadan, o plajă cu nisip, lungă de câțiva km. Am putea să o numim ”plaja principală” din Khanom.

Uneori, fluxul aduce gunoaie pe plajă, dar în general este ok. Nu se compară sub nici o formă cu alte plaje care la reflux devin de-a dreptul mizerabile (ca în Bali, de exemplu).

Plaja nu este deloc aglomerată. Au fost zile în care eram doar noi în dreptul resortului unde locuiam.

Seara veneau pescari thailandezi care pescuiau cu plasele la mal și adolescenți care fumau o țigară sau se alergau prin apă.

Apa nu este la fel de azurie ca în Marea Andaman. Nu are aspectul acela de postcard, pe care l-am văzut în Koh Tarutao, Koh Lipe sau Koh Phi Phi și pe care îl caută toată lumea venită la tropice.

În schimb, apa e foarte caldă, curată, cu intrare lină, potrivită pentru copii. Fluxul este mic, deci nu trebuie să mergi zeci de metri când apa se retrage, ca să ajungi să faci o baie.

Pentru noi acesta a fost un criteriu destul de important când am ales locul de vacanță în Thailanda. Am evitat să mergem pe o plajă cu flux mare, tocmai pentru a nu ne deplasa zeci de metri în căutarea apei și a putea sta pe nisip cât de cât uscat, în timp ce copilul se joacă în apă la mal.

Cu copiii în Thailanda – la plimbarea de seară

Jam Bay, un beach bar din Khanom, în care se cântă adesea live reggae. În fotografie, Silviu joacă fotbal cu o micuță chinezoaică, iar Noria cântă la tobe 🙂

Ce am vizitat prin împrejurimi

Nu prea multe, pentru că nu am avut așa mult timp la dispoziție. Am stat doar 12 zile și am vrut să ne odihnim cât mai mult. O deplasare cu un copil mic nu e chiar floare la ureche, vine la pachet cu destulă oboseală.

Oricât de mult ne-am fi dorit noi să explorăm în amănunt locurile din preajma Khanomului, am minimalizat cât am putut ieșirile. Am preferat să stăm să ne relaxăm pe plajă. Cu toate acestea, am avut 2 excursii mai lungi:

1. O plimbare reușită și foarte plăcuta prin junglă. 

Am mers cu Noria pe scuter, o porțiune de drum, și apoi în marsupiu, în căutarea unor cascade. Cascadele pe care le puteți vizita în preajma Khanom-ului sunt: Hin Lat, Samet Chun, Tha Noi.

Cu copiii în Thailanda – plimbare prin junglă, în marsupiu 🙂

2. O excursie cu barca, în căutarea delfinilor roz, o specie rară, emblema orașului Khanom.

Am văzut foarte putini delfini și nu erau chiar roz. Bănuiesc ca sunt si ei sătui de bărcile cu motor zgomotoase care le poluează mediul zi de zi.

Am avut de la bun început sentimentul că nu trebuie neapărat să mergem în excursia asta, chiar dacă delfinii roz sunt „un must do” al Khanomului.

Totuși nu e ok să te duci să le tulburi mediul și să te zgâiești dintr-o barcă la ei.

Ne simțeam destul de stupid cum stăteam așa în barcă și așteptam să apară delfinii roz. De parcă ei nu aveau altceva mai bun de făcut!

Ne-am propus să încercăm să evităm genul acesta de excursii, pe viitor.

După excursie, abia așteptam să revenim în micul nostru paradis 🙂

CE NE-A PLĂCUT ÎN EXCURSIA CU BARCA

  • A fost prima ieșire cu barca a Noriei! I-a placut, mai ales că bărcile erau foarte colorate; am avut cu noi propria vestuță de salvare și bine am făcut, pentru că organizatorii excursiei nu aveau unele cu dimensiuni așa mici.
  • Am vizitat o insuliță nelocuită, unde era un altar mare budist și unde am bătut la un clopot cu sunete foarte adânci.
  • Am văzut peisaje frumoase, cu stânci răsărind din mare.

Per ansamblu, o experiența plăcuta, dar de care ne puteam lipsi. Încă o confirmare ca „must do”-urile turistice sunt de evitat. Pentru noi, cel puțin.

**Preț excursie: 900 baht / persoană (apr. 11o Ron) 

CE MAI POȚI VIZITA ÎN ÎMPREJURIMI

  • Faimoasele insule Koh Samui și Koh Phangan sunt la o aruncătură de băț (vorba vine). Cu feribotul faci circa o oră până în Koh Samui și circa două ore până în Koh Phangan. Poate vrei să le iei puțin pulsul!
  • Parcul Național Khao Luang, unde ne-am dorit noi mult să ajungem. Din păcate nu am reușit, dar poate ajungeți voi și ne povestiți cum a fost!

Cu copiii în Thailanda – am zis să vă mai arăt un instantaneu cu plaja din Khanom 🙂

Motive pentru care să mergi cu familia în Khanom

  • Este un loc liniștit, în care te relaxezi și te odihnești cu adevărat. Asta dacă te simți confortabil cu un loc care în opinia unora este ”pustiu”.
  • Este safe să folosești scuterul și să urci copilul pe el; șoselele sunt foarte degajate, traficul nu este intens.
  • Sunt destule locuri de vizitat prin împrejurimi – cu condiția să faceți o bună documentare. Nu pot recomanda în articol mai mult decât ce am descris deja, pentru că noi nu ne-am deplasat prea des.
  • Prețurile la cazare și mâncare sunt mai mici decât în stațiunile turistice.
  • Oceanul are flux mic și aspectul plajei nu se schimbă radical în aceeași zi.
  • Aveți ocazia să interacționați cu thailandezi, care sunt oameni minunați, mai ales într-un loc încă neatins de microbul turismului!
  • Și încă un sfat: grăbiți-vă să vizitați Khanom cât mai repede, cât încă nu e descoperit și comercializat la maxim!

Instantaneu cu Noria și un grup de doamne thailandeze care își făceau selfies pe plajă 🙂

Un grup de cercetași thailandezi care a poposit în weekend în complexul de bungalouri. Foarte simpatici!

Și din nou prietenii care ne-au invitat să mâncăm cu ei la grătar 🙂 Cu unii din ei păstrăm legătura pe Facebook.

Poți citi mai jos un alt material despre călătorii cu copiii în Thailanda – un guest post la noi pe blog:

 ➡ÎN THAILANDA, CU COPILUL ÎN VÂRSTĂ DE 11 LUNI

Iar aici este povestea grătarului la care am fost invitați de un grup de tineri thailandezi:

 ➡GRĂTAR CU LOCALNICII ÎN THAILANDA 

Poate îți sunt de folos și câteva recomandări de planificare a călătoriilor cu copii:

CĂLĂTORII CU COPII MICI–5 RECOMANDĂRI PENTRU O VACANȚĂ REUȘITĂ 

De aici poți achiziționa ghidul digital de călătorie ”Cu copiii în Thailanda”.

 

Sperăm că ți-a plăcut acest articol. Ne poți sprijini printr-o distribuire!

Pe Kinder Trips scriem despre călătorii cu copii, educație, explorare urbană, comunități și stiluri alternative de viață.

Te invităm să ne urmărești pagina de Facebook și contul de Instagram. 

Dacă vrei să primești pe email articole și resurse de la noi, ne poți lăsa emailul mai jos:

Citește și: