Am stat ceva vreme pe gânduri, întrebându-ne cum o fi să mergi cu copilul la festival. În cele din urmă, am făcut-o chiar noi și nu ne-a părut rău deloc!

Festivalurile sunt un fel de povești care se conturează încet încet, zile la rând, timp în care se țese pe nesimțite o plasă invizibilă de relații, întâmplări, lucruri noi și fel de fel de vibrații.

Până la final, poți fi sigur că te impregnezi de energia lor, devenind astfel parte din poveste.

Dacă energia este una buna, când pleci, ceva din tine rămâne în acel loc (ceva care să te atragă înapoi și la anul) iar tu la rândul tău pleci cu o parte din povestea creată. Cum se spune, povestea merge mai departe 🙂

În vara lui 2016 am pus prima oară în acțiune planul ”cu copilul la festival”. Am mers în formula extinsă, cu fetița noastră Noria, în vârstă de aproape un an jumătate, la două festivaluri din România.

După cel dintâi an de părințeală, cu toate provocările de rigoare, au sosit și momentele mult așteptate în care am putut călători săptămâni la rând, am stat la cort, am cunoscut oameni și am ascultat muzică live.

Cu copiii la festival – relaxare la ușa cortului 🙂

Cele două festivaluri la care am ajuns sunt: Waha și One Love, acesta din urmă fiind de fapt un regggae & dub gathering.

Ambele s-au ținut în locuri minunate, în care ne-am putut bucura din plin de natură: Waha undeva în județul Covasna, pe niște dealuri aflate în apropierea localității Micfalău, iar One Love Gathering la Vidra, un resort semi-abandonat, cu un aer misterios, situat într-o zonă de munte, nu departe de Transalpina, cea mai înaltă șosea din România.

La Waha am stat la cort într-o pădure deosebită, despre care multă lume a căzut de acord cum că ar fi magică ;).

Am adus după noi tot arsenalul de camping și l-am instalat. Aveam deja experiența primei șederi la cort cu bebe, într-un camping din Grecia, despre care am scris aici:

CU COPIII LA CORT, ÎN GRECIA

Iulie 2016:

În prima seară, numai bine ce am finalizat cu instalarea taberei (ne ia minim 2 ore), că a și început o ploaie care s-a extins până târziu în noapte.

S-a lăsat cu frig și umezeală, ocazie cu care am testat rezistența cortului Arpenaz Family 4.2 în condiții neprielnice. Totul a fost ok. A doua zi soarele a uscat la propriu și la figurat amintirile nopții neplăcute, iar noi am început să ne bucurăm de festival.

La Waha nu există semnal pe telefon, nici Wifi. Se prind doar în anumite zone din parcare, dar noi nici măcar acolo nu am prins. Din punctul meu de vedere acest lucru face festivalul unul aparte.

Nu mai stai cu ochii lipiți de ecran, eventual accesând fluxurile trepidante de informație de pe internet, iar dacă vrei să comunici pe telefon, trebuie să te deplasezi în parcare. Numai că, de cele mai multe ori, nu ai chef să o faci.

Pădurea magică te prinde în mrejele ei, iar rezultatul este că rămâi undeva suspendat, departe de tehnologie, pe durata zilelor de festival. Nu pot să spun decât că nouă ne-a plăcut tare mult acest lucru și ne-a priit din plin cura de detox digital.

UPDATE IULIE 2017 – Găsiți aici experiența din 2017 cu copilul la Waha

UPDATE 2018: din nou, pauza de tehnologie a fost extrem de binevenită. Sunt din ce în ce mai convinsă că lipsa accesului la telefon reprezintă unul dintre punctele cheie ale acestui festival. Sper să nu existe niciodată rețele în această pădure :))

Cu copiii la festival – ce am făcut la Waha, în 2016

1. La Waha există o zonă denumită ”Kids area”, amenajată cât de cât (cu leagăne, tobogane, hamace, masă pentru ateliere etc). ”Kids area” este un spațiu primitor și binevenit, care atrage mulți părinți și copii la festival, încurajând socializarea între aceștia.

Partea amuzantă a fost că mulți dintre copii erau toddleri, iar noi, părinții lor, glumeam că numele locului ar trebui să fie, de fapt, ”Toddler area”. În concluzie, pe aici am petrecut zilnic 2-3 ore.

UPDATE IULIE 2017 – Găsiți aici experiența din 2017 cu copilul la Waha

UPDATE 2018: Waha Kids crește de la an la an și se dezvoltă foarte frumos.

Kristian Floritseanou s-a ocupat de amenajarea zonei și de asamblarea tuturor obiectelor din lemn. A fost la Cercetași, iar abilitățile dobândite acolo s-au reflectat în aspectul zonei Waha Kids.

Alina Toma este coordonatoare zonei de copii, cu ajutorul mai multor facilitatori. Printre acești facilitatori ne-am numărat și noi – am susținut 2 ateliere de pictat mandale și fluturi, ale căror rezultate se pot vedea în fotografiile de mai jos.

Anul acesta a fost cel mai mare număr de familii cu copii la festival, ceea ce a creat o atmosferă aparte :).

Cu copiii la festival 2018 – rezultatul atelierelor coordonate de Kinder Trips

Can you spot me? 🙂  – Waha 2018

Fluture pictat în cadrul atelierelor Kinder Trips de la Waha 2018

Cu copiii la festival – Kids area, la Waha, în 2016

2. Am stat în pădure pe lângă cort. Pur și simplu, era extrem de relaxant – mai o bere, mai un vin, mai o mâncărică, mai un hamac, mai una alta și uite așa treceau ore bune din zi.

Cu copiii la festival – Silviu, Aralyia și Noria

3. Am coborât la râu și am mers prin păduricea de pe marginea acestuia – un loc superb, liniștit și liniștitor, unde nu ajungea zgomotul de la festival. Nu știu cum se face că treaba asta cu coborâtul la apă s-a întâmplat fix o dată – și la Waha, și la One Love.

4. Ziua am făcut turul scenelor. Cel mai mult am frecventat scena numită ”Community Stage”, unde aveau loc improvizații, jam sessions și tot felul de workshop-uri.

Aceasta ni s-a părut cea mai ”child friendly” scenă – micuța Noria, dar și alți copii s-au distrat bătând la tobe sau dansând.

Cu copiii la festival – Community Stage, Waha – Noria bate la tobe 🙂

5. Am gătit, că nu prea aveam încotro. Nu ne-am bazat pe mâncarea de la festival, din 2 motive: o dată pentru că Noriei urmăream să îi dăm chestii sigure și sănătoase (ok, recunosc, i-am dat pizza într-o seară); apoi pentru că nu voiam să depindem de orele în care se gătea/găsea mâncare la festival – un punct mai slab, nu aveai chiar tot timpul de unde alege.

UPDATE 2018: se găsește mâncare din plin la festival, bună și variată, iar acest lucru nu mai reprezintă o problemă!

Cu copiii la festival – ronțăială între mese 🙂 – Waha 2016

6. Am mers cu rândul noaptea pe la petreceri, între turele de somn ale Noriei. Vecinii noștri, niște părinți cu experiență mai mare de festivaluri, aveau o mini-stație pe care o foloseau de zor.

În lipsa semnalului, stațiile sunt singurele mijloace prin care poți comunica la Waha. Fetița lor, la fel ca Noria, se tot trezea noaptea pentru a fi alăptată, și atunci mama trebuia să se prezinte la post, convocată prin stație.

Noi nu am avut stație, așa că eu plecam și stăteam după intuiție iar Silviu stătea cât dorea.

Oricum, în ieșirile mele nocturne nu am avut noroc să prind muzică pe plac, deci la capitolul distracție nu am ieșit pe plus, dar nu contează, pentru că la Waha am avut destule alternative.

UPDATE 2018: anul acesta am lăsat copilul acasă, cu bunicii, și ne-am făcut de cap cât am vrut, la toate scenele :).

Am prins din plin și muzică pe gustul meu.

Ne-au plăcut foarte mult:

  • Scena de Live & Jam
  • Scena Alternativ
  • Scena Chill Out
  • Instalațiile vizuale și performance-urile de VJing
  • Calitatea sunetului
  • Faptul că nu a mai bubuit muzica în timpul zilei, a fost destulă liniște, aveai răgazul să te refaci, să te bucuri de pădure și să socializezi în tihnă. Nu îmi dau seama dacă acest lucru este un rezultat al faptului că mulți dintre organizatori au început să aibă copii, la rândul lor, însă a fost super! Sper să rămână așa și în alți ani!

Community Stage – Waha Festival, 2016

7. Am mers la zona de ”Healing” – din păcate cam târziu, într-una din ultimele zile, când deja era aglomerație la masaje și la fel de fel de workshopuri care se țineau pe acolo.

8. Am socializat și am cunoscut oameni noi, în special părinți, în fiecare zi – o chestie tare, de care în București nu prea am avut parte, dar pe care am compensat-o la festivaluri.

Cu copiii la festival – joacă pe lângă cort – Waha Festival

Aaa, și să nu uit: altă chestie deosebită la Waha mi s-au părut bunicii. Noi am fost flancați la cort, pe dreapta și pe stânga de 2 familii cu tot cu bunici, foarte tari amândouă!

UPDATE 2018: și mai mulți bunici!

Cam așa a fost prima noastră experiență cu copiii la festival, în 2016. Despre experiența din 2017 am scris mai jos:

CU COPILUL LA FESTIVAL – AL DOILEA AN ÎN PĂDURE LA WAHA

În 2018 am lăsat copila cu bunicii. La anul mai vedem 🙂

Cu copiii la festival – Waha Fest, 2016

Puteți citi mai jos parerile altor părinți care au mers cu copiii la festival:

PĂRINȚI DESPRE EXPERIENȚE LA FESTIVALURI ALĂTURI DE COPIII LOR

Disclaimer: toate experiențele despre care am povestit aici s-au potrivit familiei noastre. Nu avem pretenția ca ele să fie valabile pentru orice familie care decide să vină cu copilul la festival.

Am primit și feedback potrivit căruia nu ar trebui să promovăm Waha sau alte festivaluri ca fiind child friendly, din cauza zgomotului care îi poate afecta pe copii.

Pe Kinder Trips scriem despre:

  • Ecoturism și family travel
  • Educație prin călătorii
  • Educație în natură

Urmăriți-ne pe Instagram și pe Facebook, pentru a fi la curent atunci când publicăm noi articole. 

Dacă vrei să ne susții, distribuie articolele noastre sau cumpără produse din micul nostru Shop anexat blogului.

Dacă vrei să rămâi în legătură cu noi și să primești articole direct în inbox, ne poți lăsa emailul mai jos:

Nu uita să te înscrii în grupul nostru privat de Facebook!

Se numește Educație în Natură și Călătorii cu Copii – aici publicăm în mod frecvent resurse despre natură și educație în aer liber. 

CITEȘTE ȘI: