În interviul de mai jos poți citi aventurile unei familii care a organizat în vara lui 2018 un road trip cu copiii în Statele Unite ale Americii. Corina Murafa și soțul ei Octavian au traversat SUA de la est la vest, cu mașina, împreună cu copiii lor Eric (3 ani) și Runa (1 an).

Corina Murafa este consultant în domeniul energiei. Totodată, conduce Ashoka România, filiala locală a celei mai mari organizații din lume care sprijină inovația și antreprenorii sociali.

Ashoka își propune să dezvolte și să întrețină în România un ecosistem care să stimuleze inovația socială. Eu cel puțin le urmăresc cu interes activitatea.

Dar hai mai bine să afli despre cum a fost road trip-ul lor cu copiii în Statele Unite ale Americii!

Cu copiii în Statele Unite ale Americii – o fotografie introductivă cu toată familia – Vulcanul Capulin.

Cu copiii în Statele Unite ale Americii – Yellowstone National Park.

Interviul face parte din campania noastră ”Interviuri cu familii călătoare”, lansată acum mai bine de un an. Campania constă într-o serie de interviuri inedite cu părinți călători.

Click mai jos ?

? INTERVIURI CU FAMILII CĂLĂTOARE ?

Pentru început, iată câteva cifre ale călătoriei, preluate din jurnalul Corinei.

  • Kilometrii parcurși: 10158 km (Corina și copiii), 11767 km (Octavian).
  • Zile de călătorie: 25
  • Nopți petrecute în cort: 7
  • Nopți petrecute cu un acoperiș deasupra capului: 17
  • Nopți petrecute în AirBnB: 6
  • Nopți petrecute în cazino: 1
  • Scutece schimbate: 267
  • Afine mâncate: 5 kg
  • String cheese mâncate: 48
  • Burgeri mâncați: 7
  • Stridii mâncate: 56
  • Benzină consumată: 820 l
  • Cei mai mulți kilometri parcurși într-o zi: 692 km
  • Cea mai ieftină cazare: 14 dolari (camparea pe plajă, lângă Lake Powell, în Glen Național Canyon)
  • Cea mai scumpă cazare: 92 de dolari (la reședința toscana din mijlocul Idaho-ului)
  • Cel mai cald: 45 de grade (în Death Valley)
  • Cel mai frig: 9 grade (Manchester Beach, Nordul Californiei)
  • Cel mai scump obiectiv turistic: 100 de dolari (Antelope Canyon)

Cu copiii în Statele Unite ale Americii – popas pe plaja de la Lake Powell

Spune-mi, te rog, câteva cuvinte despre tine și familia ta.

Suntem doi adulți și doi copii, unul de 1 an, celălalt de aproape trei. Locuim în București, în centru, într-o casă veche. Avem curte cu hamac și vișin și nu am da pe nici o periferie de fițe cartierul nostru colorat.

Soțul meu e antreprenor, având un business în industria confecțiilor de damă și eu sunt tot un soi de antreprenor, dar în sectorul civic.

Conduc biroul din România al celei mai mari rețele globale de susținere a antreprenorilor sociali. Suntem o rețea mare, dar fiecare birou e independent, construiește parteneriate, face fundraising, dezvoltă o strategie proprie.

Ne place să petrecem timp cu copiii și parcă niciodată nu avem suficient timp la dispoziție pentru asta. Alergăm mereu de colo colo și copiii ne-au moștenit spiritul dinamic.

Cu copiii în Statele Unite ale Americii – Octavian, Eric și micuța Runa la Grădina Zoologică din Saint Louis

Cu copiii în Statele Unite ale Americii – Kansas City, la Muzeul de Artă Contemporană

Cu copiii în Statele Unite ale Americii – Parcul Național Yellowstone.

Cum v-a venit ideea unui road trip pe continentul american? Cum s-a conturat și cât timp v-a luat până când ați reușit să o puneți în practică?

A fost o idee care s-a croșetat treptat. Soțul meu a intrat în concediu de creștere a celui de-al doilea copil, că eu să mă pot concentra mai mult pe creșterea Ashoka România.

El a reușit să reducă un pic participarea zi de zi la business și s-a gândit să ia unul din copii în State și să meargă la familia noastră de acolo: sora și mama lui, nepoții, etc.

Inițial voia să își ajute cumnatul să construiască un patio în curtea lor dintr-o suburbie de lângă Chicago, Octavian fiind foarte pasionat de DIY.

Apoi am zis să vin și eu cu un pic de treabă prin DC și să mai stau în concediu acolo o săptămâna, dar apoi el a tot împins plecarea până în vară, când am zis: “De ce nu? Hai să îmi iau o vacanță mai lungă și să mergem cu amândoi copiii”.

Cu copiii în Statele Unite ale Americii – Parcul Național Yellowstone.

Cu copiii în Statele Unite ale Americii – Parcul Național Yellowstone, cu gheizer în fundal.

Inițial eu am propus să facem un roadtrip mai scurt, în jurul Marilor Lacuri, sau doar până în North Carolina, dar el a vrut neapărat să bifeze două obiective: să vadă arborii giganți de sequoia și să alerge în Death Valley.

Eu am vrut să mai văd o prietenă, și visul meu de multă vreme, Portland, și tot așa am ajuns să parcurgem 6000 de mile cu mașina prin Statele Unite, timp de 25 de zile.

Sâmburele ideii ne-a venit pe la începutul lui 2018, apoi nu știam dacă să mergem scurt în primăvară sau lung în vară, iar într-un final prin mai ne-am luat biletele. Două luni soțul meu cu fiul nostru, o luna eu cu cea mică.

Cu copiii în Statele Unite ale Americii – Sequoia National Park, California.

Cu copiii în Statele Unite ale Americii – Chicago.

Cu copiii în Statele Unite ale Americii – San Francisco

În ce a constat road trip-ul și cât a durat?

Am ținut un jurnal de călătorie, așa că putem spune precis câte zile a durat totul. 6025 de mile eu și cei doi copii, 7025 de mile Octavian. 25 de zile.

Eu nu am mai rezistat pe ultimul segment, așa că am luat avionul. Planificasem să facem asta, ar fi fost imposibil să facem cu doi copii mici 1000 de mile dintr-o suflare, așa cum a condus el din Denver în Chicago.

Ne-am concentrat pe parcuri naturale, mai puțin pe orașe. Eu sunt “big city girl”, dar mai fusesem în State chiar în februarie, cu treabă, și vizitasem orașe mari. Iar soțul meu e foarte pasionat de aer liber și de natură, așa că am mers pe mâna lui de data asta.

Cu copiii în Statele Unite ale Americii – intrarea în Parcul Național Yellowstone.

Cu copiii în Statele Unite ale Americii.

Cu copiii în Statele Unite ale Americii – Parcul Național Yellowstone – Morning Glory Pool

Cu copiii în Statele Unite ale Americii – Parcul Național Yellowstone.

Singurul oraș mare vizitat a fost San Francisco. Am mai văzut și Portland, Phoenix, Kansas City, evident Chicago (acolo a fost bază de pornire), și în rest doar orașe mici sau parcuri naturale.

Am campat 8 nopți, am dormit în Airbnb-uri vreo 10, în rest prieteni și moteluri. Am călătorit exclusiv cu mașina (a trebuit să o și schimbăm la un moment dat, căci ne-a fost spartă în Oakland), un SUV micuț.

Am văzut sute de obiective, de la Yellowstone Național Park și Sequoia Național Park, la Death Valley, Coastă Sonoma, Dodge City, Las Vegas, și multe altele.

Cu copiii în Statele Unite ale Americii – camping în Parcul Grand Tetons National Park.

Cu copiii în Statele Unite ale Americii – viața în camping.

Cu copiii în Statele Unite ale Americii – înghesuiala mare în Parcul Yellowstone

Cu copiii în Statele Unite ale Americii – cazarea de lângă Manchester Beach

Cu copiii în Statele Unite ale Americii – genul de peisaje cu care s-au delectat în timpul road trip-ului.

Ce experiențe culinare ați avut? Cum e mâncarea în SUA?

Noi suntem gurmanzi, dar cu copiii este destul de dificil. Eric nu prea stă locului într-un restaurant, așa că am preferat să luăm prânzul în natură, stil picnic în parc sau în vreo ”recreațional area”. Noi și căprioarele 🙂

Iată-le!

Iarăși, am condus în unele zile și 700 de km, deci ajungeam prea târziu într-un loc ca cei mici să aibă energie pentru o cină în oraș. Așa că am mâncat, gătite de noi, inclusiv în camping, paste, fructe, conserve, salate, etc.

Dar am ieșit și în oraș de câteva ori: am mâncat burgeri care nu ne-au plăcut, însă eu m-am delectat cu stridii. Sunt mâncarea mea preferata și de fiecare data când călătoresc în State sau în Bruxelles îmi iau stridii.

Cu copiii în Statele Unite ale Americii – masa în camping 🙂

Cu copiii în Statele Unite ale Americii – la popas.

Stridiile!

Mâncarea în SUA e proastă, greu găsești mâncare fără aditivi și fără zahăr. În orășelele mici e absolut imposibil să mănânci sănătos în oraș, în cele mari e însă ceva mai bine.

Dar calitatea mâncării lasă mult de dorit. Eu nu am întâlnit legume care să aibă gust, nici măcar cele organice, cu excepția avocado-ului, care e singurul mai bun că în Europa.

Ghost Ranch, New Mexico, locul unde a trăit și a pictat cea mai cunoscută pictoriță americană a tuturor timpurilor, Georgia O’Keefee

On the road!

Care au fost cele mai mari provocari în timpul road trip-ului și cum le-ați gestionat?

Probabil organizarea traseului. Apucasem să facem un traseu, pe baza roadtrippers.com și a sfaturilor date de prieteni, dar nu am planificat cu multă vreme în avans, motiv pentru care multe locuri faine de cazare erau deja ocupate.

Locurile de campare în parcurile naționale se ocupă cu mai bine de jumătate de an în avans. În Bay Area și pe lângă Monterrey nu mai era nimic disponibil. Statele Unite sunt un continent. E și foarte greu să alegi ceea ce vrei să vezi, totul e tentant. A fost și provocarea incendiilor de pădure.

Cu copiii în Statele Unite ale Americii – Death Valley, Zabriskie Point

Road trip cu copiii în Statele Unite ale Americii – mii de kilometri străbătuți în aproximativ 1 lună.

Aveam rezervări făcute lângă Yosemite, și trebuia să vina cu noi și familia noastră din Chicago, însă am fost nevoiți să le anulăm în ultimul moment și să găsim un Plan B. Într-un roadtrip e bine să ai mereu un Plan B. Trebuie să fii flexibil și să ai Internet bun la dispoziție să poți reface planurile din mașină.

Cu copiii în Statele Unite ale Americii – Death Valley, Zabriskie Point

Cu copiii în Statele Unite ale Americii – într-un camping de lângă Parcul Național Yellowstone

Cu copiii în Statele Unite ale Americii – după o plimbare cu barca pe lacurile din Parcul Național Yellowstone

 3 dintre cele mai frumoase amintiri

E greu de făcut o alegere. Ale mele au fost: camparea spontană în pădurea Redwoods din California, unde am găsit în ultimul moment ultimul loc de camping și trezitul de dimineață în acea sălbăticie completă.

Cu copiii în Statele Unite ale Americii – camping în pădurea Redwoods

Apoi plaja pustie din Manchester Beach, de pe coastă Pacificului, unde am ajuns într-o dimineață după un hike prin ceață amestecată cu raze de soare, într-un parc natural cu o vegetație jumătate tundră, jumătate plajă.

Cu copiii în Statele Unite ale Americii – Manchester beach.

Și overall, sentimentul că ai timp. Să vorbești cu partenerul tău, să îți drăgălești copiii, să vezi locuri noi, să te lași mereu surprins de ce e în jur.

Ale lui Octavian au fost alergarea din Death Valley, 3 km la 45 de grade, natură din Sequoia Național Park și o friptură de vită excelentă, pe care am gătit-o singuri la foc de tabără, în camping-ul din Yellowstone.

Cu copiii în Statele Unite ale Americii – Antelope Canyon.

Locul care v-a impresionat cel mai mult

Aici iarăși merg pe două răspunsuri ale ambilor adulți din familia noastră. Pe mine cel mai mult m-a impresionat Yellowstone Park. Aș fi putut stă acolo o luna, nu încetăm să mă minunez de cât de spectaculoasă și diversă era natură de acolo, de la gheizere la canioane și cascade.

Totul pe o întindere de sute de kilometri pătrați. Pe Octavian celebra plajă rece și pustie din Manchester Beach, care e în top și pentru mine, de altfel.

Care sunt ”câștigurile” în urma acestei călătorii? Cu ce ați rămas, ca familie?

Cu amintiri împărtășite, cu o dorință mare de a continua să explorăm lumea în patru și cu sentimentul că, deși nu e ușor să călătorești cu copii mici, e până la urmă o chestiune de percepție și adaptabilitate.

Vacanțele pot fi și ele aventuroase, spectaculoase, fun, didactice, relaxante. Trebuie doar să te bucuri de moment.

Cu copiii în Statele Unite ale Americii – Lake Oswego

Te interesează să citești pe larg despre toată experiența acestui road trip cu copiii în Statele Unite ale Americii?

Ei bine, află că există un jurnal ținut de Corina pe toată durata călătoriei. Îl găsești aici.

Pe Kinder Trips scriem despre călătorii cu copii, educație, explorare urbană, comunități și stiluri alternative de viață.

Urmărește-ne pagina de Facebook și contul de Instagram. 

Te invităm să te înscrii mai jos, dacă vrei să primești pe email:

  • articole de la noi
  • recomandări pe care nu le publicăm pe blog
  • coduri de discount la cazări
  • materiale educaționale printabile
  • resurse utile călătorilor